A Fattoria Nittardi és a design

Egy Toszkán kóstolón közel harminc olyan pincészettel lehetett találkozni, melyek többségükben ismeretlenek a magyar közönség számára. A Fattoria Nittardi nem csak boraival fogott meg.

Rengeteg közepes, illetve jó bort – főleg Chiantikat – lehetett kóstolni, kiemelkedőt keveset találtam. Ilyen volt viszont a Fattoria Nittardi szinte minden bora, melynek német tulajdonosa érdeklődésemet látván az esemény végén nekem ajándékozott egy kis kötetet, ami nem is annyira a borról, sokkal inkább egy évtizedeken átívelő művészeti projektről szólt.

A lényege, hogy 1981 óta az aktuális Chianti Classico címkéjét évről évre más-más művész, vagy közismert személyiség álmodja meg és veti papírra (vászonra, farostra, bárhova). Megálmodója Peter Femfert, galériatulajdonos. Gondolom a pince ezzel több legyet is üt egy csapásra: exponálja magát, mint akinek híres emberek isszák a borát, ugyanakkor megszólít egy olyan réteget is, amelyik nem elsősorban a borra kíváncsi.

Meg persze hírverést csinál saját magának, de ha a kedvenc alkotásaimat nézzük időrendben visszafelé, nem feltétlenül öncélúan teszik ezt:

2008_Günter-Grass

2007: Tomi Ungerer

 

2005: Yoko Ono

 

2000: Sandra Brandeis Crawford

 

1995: Raymond E.Waydelich

 

1993: A.R.Penck

 

1989: Friedensreich Hundertwasser

 

1986: Alfred Hrdlicka

 

1983: Karl Korab

 

1982: Maurilio Minuzzi

 

Bár a kép kissé eklektikusnak tűnik, egy meghatározó stílus jól tetten érhető a képeken. Ezen a nem elhanyagolható szépségű helyen tengetik életüket (ahol egyébként Friedensreich Hundertwasser, Igor Mitoraj, Horst Antes, Miguel Berrocal, Victor Roman, Dietrich Klinge, Raymond Waydelich, Giuliano Ghelli,  Heiner Meyer és Paul Wunderlich szobrai fogadják a látogatót):

top_responsive

Minden vélemény számít!