A hungiovese

Aki (refor)mer, az nyer. Már munkájának kezdetekor is, mert valamiben úttörő lehet. Egyelőre a legtöbb bortudor szeme tágra nyílik, ha meghallja, hogy valaki sangioveséből présel bort a Szent György-hegyen. A 2HA pincészet fiatal és motivált borásza, Török Csaba a boraival oszlatja el a kétségeket, mely borok sűrű, koncentrált, egyedi karakterű élményborok. Az ember úgy érzi, Török szinte új stílust teremtett hazánkban.

2001-ben az akkor még csak borbarát Török Csabát egy veronai utazás alatt szállta meg az ihlet egy brunello kóstolgatása közben. A kóstolt bor egy szofisztikált, részletgazdag és tökéletesen arányos Brunello di Montalcino volt. Akkor és ott az a víziója támadt, hogy ezt az ízt a Szent György-hegy legszebb dűlőin fogja újjáteremteni. Nemsokára bele is vágott a hobbi-borászkodásba az amúgy ingatlanos cég vezetésével foglalkozó fiatalember. Az első bor 2003-ban született, egy kékfrankos. Ez nagyon jó ivásúra sikeredett, ami további lendületet adott a borászkodáshoz. Ugyanebben az évben telepített 300 tőke sangiovesét a Szent György-hegyen, a hegytetőt megkoronázó hangulatos háza alatti lejtőre és izgatottan várta, milyen is lesz szűztermése. Erre 2005-ben derült fény. A bor meglepően szépnek és egyedinek bizonyult, olyannyira, hogy mai napig is ebből a fajtából préseli a kis pincészet csúcsborát. A hobbiborász egyre komolyabb terveket szövögetett, melyek egyre kevésbé fértek bele a hobbi kategóriába.

Csaba okosan kivárt és először 2007-ben engedte ki szárnyai alól borait a piac viharába. Erősen limitált mennyiségben olaszrizling, még korlátozottabb palackszámban (550 palack) sangiovese került forgalomba, ez utóbbi Tabunello néven. Egy évvel később csatlakozott a szortimenthez a szűztermésű Cabernet franc, melyet némi sangiovese fűszerezett. Ennek a finomra hangolt bornak millió színben ragyog a gazdagsága, helyesebben csak ragyogott, mivel ebből a tételből is homeopátiás mennyiség készült: 450 palack. Az év nagy fehér meglepetése a rendkívül sűrű, tömény, gazdag, szűretlen, újhordós érlelésű szürkebarát, mely a sokszínű fajta teljesen új arcát mutatja meg. Lomha mozgású, krémes textúrájú bor akkora beltartalommal és testtel, hogy a 15-ös alkohol is észrevétlenül simul bele.

„Példaképeim a montalcinói garázsborászatok, az ottani alaposság. Ott meg lehet élni ilyen kis pincemérettel is, sőt, igazán csak így lehet szívvel-lélekkel készíteni a bort. Terjeszkedni nem nagyon szeretnék, a pincészet neve, a 2HA (két hektár) a mindig átlátható kis területet jelképezi. A cél maximum évi 2000 palack fajtánként. Az ember a tőkétől a dugózásig minden egyes tőkét és palackot felügyel, a tőke személyére szabja a gondozást. Az én értelmezésemben a borásznak, a tőkének, a bornak szülő-gyermek kapcsolatban kell lennie. Csak ekkor mondhatom el, hogy a borban, teljes szívem, lelkem benne van.”- árulja el ars poeticáját Csaba.

A 2009-es évjáratú borok Csaba jóslatai szerint talán a pincészet legnagyobb potenciálú borai lesznek. A cabfranc hordómintáját kóstolva igazolódni látjuk a jóslatot: valóban sokkal komplexebb és nagyobb bor, mint a ’08-as. Már illatában is rendkívül ütős, ömlenek a pohárból az aromák. Először a vanília füstje, majd előbújnak a vastag, lekváros jellegű erdei gyümölcsök és fruttik, szinte tejcsokoládéba hajló negédesség következik, minerális jegyek, folyamatos változás. Izgalmas és hosszú, nagyon hosszú bor. „Mit gondol, ugye hogy jó könnyű kis balatoni vörös?…” A rettenetes, csapadékos 2010-es évben nem született Tabunello: „A sangioveséből semmiképpen nem fogok középszerű bort csinálni, megy az egész rozénak”. Szinte mindegyik évjáratnak volt eddig újdonsága, most 2010-ben a merlot és a syrah színesíti tovább a palettát.

Kuti Vilmos (borújságíró-gyakornok, a Független Médiaközpont ösztöndíjasa)

Minden vélemény számít!