A kávé csodálatos teája

A kávé meghódította a világot, emberek millióinak mindennapi luxusává vált. Őshazájában és ahol kézműves módon termelik, a kávébab mellett a szárított gyümölcs teájának is komoly kultúrája van.

A kávé őshazája Jemen, innen származik és indult Etiópián, Szaúd-Arábián és a déli kikötővárosokon keresztül világhódító útjára ez a cserje. Mokha városának neve (arabul al-Mukhá) nap, mint nap szánkra kerül, legtöbbször talán anélkül, hogy tudnánk róla. Az ősi kultúrákban nem volt szemét, minden alapanyag felhasználásra került – így volt ez Jemenben a kávéval is. Aki már ivott valódi jemeni kávét, tudja, hogy a kávébabok is kicsit különböznek a megszokottól. Ez azért van, mert a mára már mindenhol bevált gyakorlattal ellentétben, Jemenben a kávébogyókat egészben, húsukkal együtt szárítják, majd a – még ma is sok helyen – állati erővel hajtott malmokban így őrlik.

Az őrlés első fázisában elválik a száradt-aszalt hús a magoktól, ezeket leválogatják. A kávébab a drágább kincs, de a héj, vagy szárított kávégyümölcs sem megy veszendőbe: ebből készül a kisr vagy kesir (kishr, quishr, gesir), a kávégyümölcs teája. Az ital tökéletes frissítő, mert nem károsítja a szívet, gyomrot, van antioxidáns tartalma – és persze finom. Sokszor víz helyet fogyasztják lehűtve, szomjoltó gyanánt. Történészek szerint nagyon valószínű, hogy a kávébab pörkölése és őrlése újabb keletű művelet, és először a teljes szárított gyümölcsökből főztek italt.

A jemeniek fűszerezik a kisrt, legtöbbször gyömbér, kardamom és fahéj – no meg persze cukor kerül az italba, nagyon jellegzetes aromavilágot alkotva ezzel. Jemennek azonban letűntek kávés napjai, köszönhetően a khatnak, melynek bódító hatása révén elért közkedveltsége és ennek köszönhető rohamos terjedése azt eredményezte, hogy az országban kivágták a legtöbb kávéültetvényt és khatot telepítettek helyette. Azóta is népi sport a khatrágás, Jemenben minden délután lelassul az élet, a férfiak (ők nyilvánosan, a nők otthon, nem szem előtt) elbódulnak és egy másik, boldogabb dimenzióban várják a kijózanító másnapot. Ahogy Müller Péter és az URH zenekar énekelte anno:

Észak-Jemen jó hely, mindenki khatlevélen él
Észak-Jemen jó hely, ott van elég khatlevél

Ott minden rendőr narkós, néha megáll a forgalom
Aki hozzájut egy kis khathoz, elrágja az úton
Észak-Jemen jó hely, kísért az éhhalál
Bezörget egy ajtón, és csupa narkóst talál
Viszont nyugodt kép az utca, sehol se látsz halottakat
Észak-Jemen jó hely, mindenkit helyre ráz a khat”

A kávé azonban erősebbnek bizonyult a khatnál, már abban a tekintetben, hogy megtalálta útját a világba. Mára csak az Egyesült Államokban évi 30 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, emberek millióinak vált szokásává, mindennapi luxus lett belőle, olyan itallá vált, amely összehozza az embereket.

Jemen után a cserje egyik első állomása Brazília lett (a másik Vietnám), ahonnan meghódította Dél-Amerikát is. Ahogy őshazájában, a termelő parasztok itt is felhasználták a szárított gyümölcsöt, és így született meg a cascara (néhol, spanyolajkú vidékeken sultanának is hívják). A „felesleg” kidobása már csak a nagyipari kávétermelés hozadéka – a nem manufakturális módon szárított és magozott kávénál ugyanis a gyümölcs gyakorlatilag alkalmatlanná válik a későbbi fogyasztásra.

Szerencsére azonban a dűlőszelektált, vagy más néven kézműves kávék térnyerése egyre nagyobb így aztán a cascara is lassan elkezdett beférkőzni a köztudatba. A cascara nem sokban különbözik a jemeni kisrtől, csak annyiban, hogy a gyümölcshús itt nincs annyira kiszárítva, inkább aszalt állapotban van, és ezt fűszerek nélkül készítik el.

Egy csésze cascarához két púpozott kanál szárított kávégyümölcsöt leforrázunk, és 4-5 percig áztatunk. Az eredmény elképesztő, leginkább egy sűrű, kerek gyümölcsteához hasonlít: aszalt-gyümölcsös, csokoládés, dohányos, csipkebogyós – némileg a rooibos teára hasonlít. Melegen és hidegen ízesítés nélkül is kiváló, de kis mézzel, barnacukorral ízesítve is zamatos frissítő. Beszerezni itthon még nem sok helyen lehet, itt biztosan.

Hozzászólások

  1. Kántorbandi mondta

    @ vince:
    A reklámlinket a kommentből eltávolítottam, kérlek az ilyesmitől tartózkodj a jövőben. Kösz.

Minden vélemény számít!