• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nem takarmánykávék

2013-03-27 ● Kántor Endre

Ne igyál takarmánykávét, az nem jó ? mondta Csaba, és hozzám vágott néhány csomag saját pörkölésű ültetvényes, dűlőszelektált arabicát. Én pedig fogtam nemrég beszerzett, a kotyogósok Rolls-Royce-ának tekintett Bialetti Brikkámat és szépen lefőzögettem őket.

Takarmánykávé. Ezzel a nem túl hízelgő jelzővel illeti Gulyás Csaba azon kávék zömét, melyeket legtöbb szórakozóhelyen és áruházi polcon kapni. A helyzet nem annyira cudar, sőt, a kávézók választékát tekintve még javulás is tapasztalható, a folyamat azonban elég lassú. Kapni persze jó drága kávékat a hiperekben, de sokszor az ár nincs arányban a minőséggel. Szerencsére egyre több hely veszi személyes küldetésének a kávékultúra terjesztését, és így bele lehet futni olyan kávézókba, ahol a szakértelem párosul a kínálattal. Mivel azonban én az otthoni kávézás nagy bajnoka vagyok, hisz, amit az ember magának csinál, az biztos felnő a minőségi követelményekhez, a presszóteszt után arra voltam kíváncsi, vajon szerényebb körülmények között lehet-e ténylegesen jó kávét főzni.

A válasz: lehet. Kell hozzá némi invesztíció, jó alapanyag, egy jobb kotyogós, aztán indulhat a mandula. Mi minősül jó kávéfőzőnek? Ezen a téren eléggé el lehet veszni a rengetegben, úgyhogy a lehető legegyszerűbb, manufakturális megoldást kerestem. Hamar kiderült, hogy kotyogósok területén a csúcs a Bialetti. Az olasz gyártónak több szabadalmaztatott modellje is van, mind másra jó. Nekem a Cuor di Mocca és a Brikka modellek hozták a várt szintet. Előbbiben egy fojtószelep csak a megfelelő mennyiséget engedi kifőni, a maradék víz egy második szelepen át párolog el (nem a hagyományosan meglévő biztonsági szelepről van szó.) Így a főzővel egy garantáltan zaccmentes, extra minőségi színkávét kapunk, amely tökéletesen hordozza az aromákat. Szuper arra, hogy kiérezzük a különféle kávék aromái közti differenciákat. Jó benne még, hogy kifőzést követően is a lángon maradhat, a konstrukció lehetővé teszi, hogy a kávét így tartsuk melegen. (Ezt persze nem érdemes csinálni, csak arra jó, hogy nem kell azonnal elzárni, ott állni a főző mellett.) A Brikka teljesen más világ. Ennek a szabadalma egy kuktaszelep, mely bizonyos nyomás fölött engedi csak kifőni a kávét a tároló részbe.

Ennek folyományaként egy komoly cremával rendelkező, dús és koncentrált presszókávét kapunk, milliós presszógép nélkül. Tapasztalatom szerint nincs a piacon ezeknek megfelelő vagy akár eredmény tekintetében összehasonlítható másik márka. (A hagyományos kotyogókkal tett kísérleteim rendre kudarcot vallottak, gépekkel pedig nem is próbálkoztam, egyszerűen vagy túl drágának tűntek otthoni felhasználásra, vagy túl nagy volt a választék ahhoz, hogy dönteni tudjak.)

Na de, mit érdemes otthon főzni? Ez a lényeg, persze. Fontos tudni, hogy a dűlőszelektált arabica kávék élvezeti érteke sokkal nagyobb, mint amekkora hatásuk van. Koffeintartalmuk jóval alacsonyabb a robustáénál, ha tehát valaki pl. egy reggeli bikázást is szeretne a kávéjával, érdemes egy keveréket használni ? sztenderd, jó minőségű robustát lehet találni a polcokon.

Hála egy nemzetközi rendszernek, amely a nemzetközi könyvszámokhoz, vagy borászati termelői számhoz hasonlóan működik, pontosan nyomon lehet követni, hogy egy bizonyos kávé honnan származik, ki termelte. Ez a Traceability Project, melynek kódjaival biztosak lehetünk benne, hogy Juan bácsi kezei közül került ki az a bizonyos kávé, ami a csomagra van írva.

Scarlatti ? Espresso Blend

90-95% arabica, a többi vietnámi robusta. Tipikus olasz presszókávé keverék, a robustát a test, erő és crema miatt adják hozzá. Illatában erős pörkölési jegyek, földimogyoró, nugát. Szájban csersavas, némi citrusos savasság és erőteljes pörkölési aromák.

Maracaturra, El Amparo ültetvény ? Nicaragua

Egészen narancsos, virágos illat bontakozik ki a kávéaromákon felül. Az előzőhöz képest sokkal kevesebb pörkölési jegyet érezni, viszont keleti fűszerek és citrusos tónusok vannak. Karaktere simább, kevésbé csersavas. Lecsengésében alapvetően gyümölcsös.

Barahona ?AA?, Santo Domingo ? Dominikai Köztársaság

A betűkkel a kávébabszemek méreteire utalnak. Pörkölés alatt ugyanis a babszemek megduzzadnak, porózusak lesznek széndioxid tartalmuknak köszönhetően. Ráadás, hogy ez a kávé tokaji aszús hordókban érlelődött kicsit pörkölés előtt. A nagy méretnek (azaz nagyobb széndioxid tartalomnak) köszönhetően az arabicák közül ennek van a legnagyobb cremája. Ízvilága miatt is tán a legjobb belépő lehet a dűlőszelektált minőségi kávék világába. Csokis-dohányos illat, erőteljes kávéaromák. Kevésbé savas, mint egy átlag arabica, ezért nem olyan gyümölcsös. Bársonyos textúra, szép lecsengés.

Waldeyesus, Sidamo ? Etiópia

Talán a legelterjedtebb minőségi kávé a piacon, én legalábbis ebbe futok bele rendszeresen kávéházakban. Vastag crema van itt is, illata kirobbanóan aromás, virágos, bodzás. Van benne szőlő is, de érezni szantálfát, szivardobozos illatot is. Ízében erőteljesen de nem arrogánsan megjelennek a savas és gyümölcsös jegyek, a citrusosság.

Finca el Cashal ? Salvador

A kávét termelő manufaktúra korábban Cup of Excellence győztes volt. Étcsoki, dohány, tealevél jön illatban, szájban hasonló zamatok kiegészülve aszalt gyümölcsökkel és némi citrussal, majd egy kellemes kesernyével párosulva a lecsengésben. Nem erőteljes a test, de nagyon zamatos a kávé.

A kávékat Gulyás Csaba biztosította, a Monterosa manufaktúrájában pörkölődtek, Pátyon.

Címkék: Barahona, Bialetti, eszpresszó, Finca el Cashal, Gulyás Csaba, kávé, Maracaturra, Scarlatti, Sidamo

A kávé csodálatos teája →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!