• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A kávé csodálatos teája

2013-04-12 ● Kántor Endre

A kávé meghódította a világot, emberek millióinak mindennapi luxusává vált. Őshazájában és ahol kézműves módon termelik, a kávébab mellett a szárított gyümölcs teájának is komoly kultúrája van.

A kávé őshazája Jemen, innen származik és indult Etiópián, Szaúd-Arábián és a déli kikötővárosokon keresztül világhódító útjára ez a cserje. Mokha városának neve (arabul al-Mukhá) nap, mint nap szánkra kerül, legtöbbször talán anélkül, hogy tudnánk róla. Az ősi kultúrákban nem volt szemét, minden alapanyag felhasználásra került ? így volt ez Jemenben a kávéval is. Aki már ivott valódi jemeni kávét, tudja, hogy a kávébabok is kicsit különböznek a megszokottól. Ez azért van, mert a mára már mindenhol bevált gyakorlattal ellentétben, Jemenben a kávébogyókat egészben, húsukkal együtt szárítják, majd a ? még ma is sok helyen ? állati erővel hajtott malmokban így őrlik.

Az őrlés első fázisában elválik a száradt-aszalt hús a magoktól, ezeket leválogatják. A kávébab a drágább kincs, de a héj, vagy szárított kávégyümölcs sem megy veszendőbe: ebből készül a kisr vagy kesir (kishr, quishr, gesir), a kávégyümölcs teája. Az ital tökéletes frissítő, mert nem károsítja a szívet, gyomrot, van antioxidáns tartalma ? és persze finom. Sokszor víz helyet fogyasztják lehűtve, szomjoltó gyanánt. Történészek szerint nagyon valószínű, hogy a kávébab pörkölése és őrlése újabb keletű művelet, és először a teljes szárított gyümölcsökből főztek italt.

A jemeniek fűszerezik a kisrt, legtöbbször gyömbér, kardamom és fahéj ? no meg persze cukor kerül az italba, nagyon jellegzetes aromavilágot alkotva ezzel. Jemennek azonban letűntek kávés napjai, köszönhetően a khatnak, melynek bódító hatása révén elért közkedveltsége és ennek köszönhető rohamos terjedése azt eredményezte, hogy az országban kivágták a legtöbb kávéültetvényt és khatot telepítettek helyette. Azóta is népi sport a khatrágás, Jemenben minden délután lelassul az élet, a férfiak (ők nyilvánosan, a nők otthon, nem szem előtt) elbódulnak és egy másik, boldogabb dimenzióban várják a kijózanító másnapot. Ahogy Müller Péter és az URH zenekar énekelte anno:

?Észak-Jemen jó hely, mindenki khatlevélen él
Észak-Jemen jó hely, ott van elég khatlevél

Ott minden rendőr narkós, néha megáll a forgalom
Aki hozzájut egy kis khathoz, elrágja az úton
Észak-Jemen jó hely, kísért az éhhalál
Bezörget egy ajtón, és csupa narkóst talál
Viszont nyugodt kép az utca, sehol se látsz halottakat
Észak-Jemen jó hely, mindenkit helyre ráz a khat?

A kávé azonban erősebbnek bizonyult a khatnál, már abban a tekintetben, hogy megtalálta útját a világba. Mára csak az Egyesült Államokban évi 30 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, emberek millióinak vált szokásává, mindennapi luxus lett belőle, olyan itallá vált, amely összehozza az embereket.

Jemen után a cserje egyik első állomása Brazília lett (a másik Vietnám), ahonnan meghódította Dél-Amerikát is. Ahogy őshazájában, a termelő parasztok itt is felhasználták a szárított gyümölcsöt, és így született meg a cascara (néhol, spanyolajkú vidékeken sultanának is hívják). A ?felesleg? kidobása már csak a nagyipari kávétermelés hozadéka ? a nem manufakturális módon szárított és magozott kávénál ugyanis a gyümölcs gyakorlatilag alkalmatlanná válik a későbbi fogyasztásra.

Szerencsére azonban a dűlőszelektált, vagy más néven kézműves kávék térnyerése egyre nagyobb így aztán a cascara is lassan elkezdett beférkőzni a köztudatba. A cascara nem sokban különbözik a jemeni kisrtől, csak annyiban, hogy a gyümölcshús itt nincs annyira kiszárítva, inkább aszalt állapotban van, és ezt fűszerek nélkül készítik el.

Egy csésze cascarához két púpozott kanál szárított kávégyümölcsöt leforrázunk, és 4-5 percig áztatunk. Az eredmény elképesztő, leginkább egy sűrű, kerek gyümölcsteához hasonlít: aszalt-gyümölcsös, csokoládés, dohányos, csipkebogyós ? némileg a rooibos teára hasonlít. Melegen és hidegen ízesítés nélkül is kiváló, de kis mézzel, barnacukorral ízesítve is zamatos frissítő. Beszerezni itthon még nem sok helyen lehet, itt biztosan.

Címkék: cascara, gesir, Jemen, kávé, kávégyümölcs, kisr, tea

← Nem takarmánykávék A fekete leves élvezete I. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!