A Közösségi Bor Projekt

Boroztunk. Beszélgettünk. Gondolkodtunk. Jöttek az ötletek, megszületett a Közösségi Bor Projekt. Megkerestünk két borvidék két borászát, hogy kapcsolódjon ehhez a közös munkához. Németh Janó (NJP, Szekszárd) és Prácser Miklós (Erzsébet Pince, Tokaj) vállalták ezt a felkérést.

A projekt a borravaló, a Sexardicum borkereskedés és a Bor-neked.hu oldal, valamint a Lumen Kávézó és Bár és a Mindspace Nonprofit Kft. közös gondolkodásának eredményeként jött létre, és a projekthez csatlakozók alakítják azt.

A Lumenben találkoztunk Ádámmal és Lacival, és jó beszélgetés alatt alakot öltött az, amit régen gyúrtunk már magunkban. Így, közösen, együtt gondolkodva és alakítva az lehet belőle, amit szeretnénk.

A közösségi bor alapja, hogy egy nyitott társaság (20-80 fő) pénzzel és lelkesedéssel lendületbe hoz (5-25.000 Ft / fő) egy folyamatot, melynek végén egy pár hordó közös bor születik, természetesen borász(ok) közreműködésével.

Hogy is néz ki ez a folyamat a valóságban?

Megkerestünk két borvidék két borászát, hogy kapcsolódjon ehhez a közös munkához. Németh Janó (NJP, Szekszárd) és Prácser Miklós (Erzsébet Pince, Tokaj) vállalták ezt a felkérést, így ha minden terv szerint alakul, akkor egy hordó szekszárdi vörösbor és egy hordó tokaji édesbor lesz a közös munkánk “gyümölcse”.

A közösség a borrá válás fontosabb folyamataiban részt tud venni, illetve a bor egyedi karakterét meghatározó döntésekbe bele is szólhat (milyen hordót használjunk, milyen fajélesztőt használjunk, ha akarunk egyáltalán, milyen mikor tegyük palackba, stb.). Természetesen a bor végig a két borász szakmai felügyelete alatt lesz.

A lényeg, hogy a közösségi bor elkészítésébe bekapcsolódó “részvényeseknek” legyen lehetősége az elméleti tudás mellett a saját borának készítésében is tevékenyen részt venni. Ilyen fázis indításképpen a szüret.

A közösen összeadott pénzt elsőként a szőlő és a hordó megvásárlására fordítjuk, de a későbbiekben ebből finanszírozzuk a borrá válás későbbi költségeit is. A betett indulótőke arányában osztoznak a tagok a megszülető borokból.

Az alapszabályokat és a konkrét “üzleti tervet” is megosztjuk szerdán a leendő tagokkal, de még október során olyan tagok is kapcsolódhatnak, akik esetleg szerdán nem tudnak részt venni az alakuló ülésen.

Ha érdekel téged is, gyere el az alakuló ülésre, 2013. október 16-án a Lumen Kávézó és Bárban!

Projektgazdák: Sexardicum, Bor-neked, Lumen, Mindspace, borravaló

Hozzászólások

Minden vélemény számít!