A milliárdos borszélhámos

Minden mértékadó sajtóorágnumba eljutott a hír külföldön, hogy az FBI letartóztatta Rudy Kurniawan, Egyesült Államokban élő, indonéz milliárdost borhamisítás miatt. Csoda, hogy idáig húzta.

Azért csoda, mert annak ellenére, hogy a világ legismertebb (leghírhedtebb) borgyűjtője hírnévnek örvendett, olyan buta hibákat is ejtett borhamisítás közben, hogy azt egy küldős zöldfülű sem tette volna. Lehet, hogy annyira öntelt volt, és olyan nagy hírnévnek örvendett, hogy úgy gondolta, ilyeneket is megengedhet magának? Ki tudja.

A playboy Rudy Kurniawant az FBI azért kapcsolta le, mert 1,3 millió dollár értékben próbált elsózni hamis borokat, ahogy a The New York Times is beszámolt róla.

A hamis kollekciót a londoni Spectrum Wine Auctions adta volna kalapács alá, de egy Los Angelesi ügyvéd és nagy borgyűjtő Don Cromwell vizsgálódásainak köszönhetően kiderült, hogy enyhén szólva is problémák merültek fel a kollekcióban lévő Romanée-Conti borokkal. Ezeket a neves burgundi ház brit importőre, a Corney & Barrow javaslatára aztán vissza is vonták az árverésről.

A 35 éves milliárdost, Los Angelesben vették őrizetbe, ahol annak ellenére tengette luxus körülmények között napjait, méghozzá nem éppen a nyilvánosságtól hermetikusan elzárva, hogy évek óta kitoloncolási parancs volt érvényben ellene.

A gyűjtőről már 2007-ben kiderült ugyanis, hogy sztárbor készletében hamisítványok is akadnak, ezeket az egyik nagy aukciós ház fedezte fel, erről hírt is adtak. Aztán, 2009-ben egy milliárdos, William Koch azért indított pert Kurniawan ellen, mert több palack hamis bort sózott rá készletéből.

A perek és ügyek miatt is megfogyatkozott pénzállomány vélhetően még több bor hamisítására késztette Kurniawant, aki közben több millió dollár hitelt is felvett, hogy luxuséletvitelét finanszírozni tudja.

Azt követően, hogy a bíróság a milliárdos óvadék elleni szabadlábra helyezése ellen döntött, mert félő, hogy Kurniawan elpárolog, az államügyész csak ennyit fűzött az ügyhoz: Kurniawan úr napjainak és borainak vége.

Megdöbbentő FBI-fotókat is közölt az egyik oldal, Kurniawan irodájáról, melyekből kiderül: nem kispályás hamisítás folyt a Kurniawan rezidencián.

Az eddig nyilvánosságra került adatok a Vinography szerint is csak a jéghegy csúcsát jelentik. Alder Yarrow azt írja, hogy nagy előrelépés ez az ügy a hatóságoktól, akik a borhamisítás elleni küzdelemben eddig nem jeleskedtek, jóllehet már két évtizede botrányok tarkítják a sajtót.

Erre a figyelemre enged következtetni az FBI New York-i irodájának igazgatóhelyettese, Janice K. Fedarcyk, nyilatkozata is, aki azt mondta: Legyen az Picasso vagy Petrus, Botticelli vagy egy palack burgundi amivel kufárkodik valaki – ha nem az, aminek mondja, akkor csalásról van szó.

Kurniawan egyébként nagyon kezdő hibákat is elkövetett: 1929-es palackozási évet nyomtattatott például egy Domain Ponsot-ra, amelyet csak 1934-től kezdtek palackozni.

Ahogy az ügy zajlik, valódi szappanoperára készülhetnek mindazok, akik szeretik a jó bort és a krimit. A neten már el is indult a viccelődés az ügyben, ahogy pl. ez a kép is tanúsítja…

Minden vélemény számít!