A Sabaros eszű Laci

Badacsonytördemicen megint kiderült: rossz évjárat nincs, csak rossz borász. 2010 lehet, hogy nehéz év volt, Nagy Laci és a Sabar azonban derekasan megküzdött vele. Azért nem volt kisiskolás feladat első évjárattal ebből az évből kijönni.

Nagy Lacival először a Villa Tolnaynál találkoztam, már ott mesélt saját kis pincéjéről, a Sabarról. Még soha nem láttam, nem ittam, felkeltette érdeklődésem. Most sikerül végre lejutnom Badacsonytördemicre hozzá, és – bár nem volt mindenre idő, de ami késik, nem múlik –, sikerült pár borba bele is kóstolni.

A Sabar borházat 2009-ben alapította Nagy Laci és Ádám Gábor, egy közgazdász, aki Lacihoz járt le kóstolni, és feltette azt a kérdést, hogy ha lenne egy nagyobb összeg, akkor Laci mit kezdene vele. Hát, ahogy a mondás tartja, azonnal elkezdtek belőle kisebb vagyont faragni, felhúzták a Sabar pincészetet. 4 hektár aktív szőlőjük van, a többit felvásárolják, 2010-ben 8000 palack lett ebből. A név a Sabar hegy alatti azonos nevű, Káptalantóti melletti dűlőből származik, itt a terület. A Villa Tolnaynál megszokott minőséget véltem felfedezni a borokban, azzal a csavarral, hogy itt Laci teljes egészében saját személyiségét teszi bele a palackokba.

Sabar Sauvignon Blanc 2010

Egyáltalán nincs túlcicomázva, tipikusan nem az a fajélesztős szavinyon. Fában is érett, pont, hogy ez a vonal ne érvényesüljön. Friss, nem túl zamatos illat, kis savanyúcukor, árnyalatnyi csalán, némi citrus illatban. Szájban nagyobb, mint sejttette, friss zöldalmás és grépfrútos jegyek, 12.5-es alkohol, kedves és élvezhető bor, ami 1200 forintért szép 3,5 csillag.

Sabar Rajnai Rizling 2010

Itt hirtelen más ligában kezdünk játszani. Illatra azonnal érezni, hogy nagyon érett, szép anyagról lesz szó. 12 mázsa szőlőt vettek és azt tették a présbe, amit azonban csak forgattak: ami kifolyt, kifolyt, ami nem, az ment a disznóknak gyöngy gyanánt. Erre mondták a kollégák Lacinak, hogy elmebeteg. Az eredmény cáfolja a diagnózist: friss gyümölcsösséggel indít, őszibarack, szőlő és csodák csodája málna. Ezt követik a friss zöldfűszerek, melyek ízben is jönnek a málnás cukorka mellett. Sósság zárja az egészen hosszú kortyot, de a gyümölcsök visszaköszönnek a végén. 1400 forint, ami ezért atom jó vétel, és 4 csillag.

Sabar Cabernet Sauvginon Rosé 2010

Halvány hagymahéj szín, kérdem miért. Mert eredetileg CS white-nak készült volna, így a válasz, csak a kollégák addig cikiztek, hogy az koppintása a környéken is fellelhető kékszőlőből lett fehérboroknak, hogy végül mégis kapott némi héjat színnek. Illatban diszkréten jönnek a CS jegyek, szájban azonban robban. Nagy Laci ezt azért „szereti nagyon , mert ez bor”, azaz nem felpumpolt rozé. Feketeribizke és szeder, némi cserkó és meggy, sóssággal zár a gyümölcsök mellett, nem egy hétköznapi rozé. 1400 forint ez is, és 4 csillag.

Hát, eddig meggyőző volt a fiatal Sabar borház, hamarosan megkóstolom még az 1400 forintos magnum palackos olaszrizlinget, ill. a még hordóban lévő Cabernet Sauvignont, addig is a tervekről faggatom Lacit: Hát, nyolcezer palackot barátokkal is meg lehet inni, mondja, szóval megfontoltan haladunk. Helyes, eddig ez célravezető volt, érdemes is a kis borházat felkeresni, ezzel katalizálni a folyamatot.

Hozzászólások

 1. BZoltan mondta

  Nagyon sokadszor hallom, hogy egy gazda nem présel, nincs is prése.

  Épeszű ember nem vitatja, hogy a színmustból lesz a legjobb minőségű bor. Aki csak be tudja vállalni az alacsony lékinyeréssel együtt járó mennyiségi kompromisszumot annak mindenképpen érdemes.

  Mindezzel együtt nem értem, hogy a színmust levétele után miért kell kidobni a lédús cefrét? Ez valami “nem úr aki nem pazarol” magyaros vagányság? Ha tizenkét mázsa szőlőből öt-hét mázsa színlé lejön akkor a cefréből még simán ki lehet hozni száz-kétszáz liter présmustot.

  Amikor ilyent hallok, hogy egy gazdának nincs is prés, akkor mindig eszembe jut, hogy akkor a kapásai mit isznak? Málnaszörpöt vagy csapvizet? Miért kell kidobni a préslevet amikor az szépen felhasználható?

  A szőlőmunkások béréhez évszázadokon át hozzátartozott a napi betevő bor. Kapáljon, kaszáljon, tetejkézzen fröccs nélkül az akinek két anyja van :) Vakoláshoz, gletteléshez és hasonló könnyű átmozgató testmozgáshoz is ideális védőital a fröccs vagy egy lazább bor.

  A lédús cefrét laza mozdulattal kidobó gazda ilyenkor a saját komoly minőségű és kereskedelmi forgalomba szánt borát issza, itatja?

  Én nem tartom elmebetegnek azt aki csak színmustból készít minőségi bort, de a présmust kidobását én pazarlásnak tartom.

 2. hegyaljai mondta

  A nem préselünk, nem tesszük bele a présmustot típusú kinyilatkoztatások, engem mindig szent szörnyülettel töltenek el. Tényleg az emberi értelemnek csak felfelé vannak korlátai!
  Szóval az összes aromaanyag, ami a héjban képződik, annak kevesebb mint 10 %-a jön ki a színmusttal. A színmustnak alacsonyabb a cukortartalma, savtartalma, mint a présmustnak. Persze nem csavarorsós présekre gondolok, hanem igazán kíméletes 0,5-0,8 atmoszférásra. A színmust bora, magasabb ph-jú, nagyobb szedimenttartalmú, alacsonyabb savú. Az ilyen színbor rövidebb ideig tárolható, nem elég testes.
  Nem véletlen, hogy a legtöbb neves borászat a présmustból készült borát visszaházasítja – legalább részben – színborhoz.

 3. italosztaly mondta

  szokták mondani hogy nincsenek véletlenek és én ezt készséggel el is hiszem. az azonos érdekeltségi körökbe tartozó emberek/események valahogy úgyis egymásra találnak. a mai napon énis megtapasztaltam hogy milyen kicsi a világ, a kapocs pedig a Sabar bor volt.
  tegnap este olvasgattam a Vince magazin novemberi számát, benne egy cikket a Sabar borászatról, amely felkeltette érdeklődésemet. pár perccel később azonban a realitás talajára megérkezvén kedvemet szegte a rideg valóság: szegedi lévén ugyan hol fogok én hozzájutni akármelyik Sabar feliratú palackhoz?
  hogyhogy nem aztán ma délelött kapom az infót, miszerint az egyik helyi vinotékába megérkeztek a szóban forgó tételek. miután felocsúdtam gyorsan gugliztam a dolgot, hátha nálam okosabbak már honlapra vetettek kostolói jegyzeteikböl. az első találatok egyike a borravalo.hu jóvoltából, kattintok serényen mert tudom hogy ez mérvadó lehet. szemeim csak úgy falják a szavakat egymás után, de pár másodperccel később agyam megálljt parancsol. ismerős ez az olvasmány nekem valahonnan! ja, hogy a magazin…:)

Minden vélemény számít!