Ábrahám Kakasok Furmint 2012

A Kakasok dűlő nem hazudtolja meg magát: a hegy levét ebben a borban is érezni. Azoknak, akik a kompromisszummentes borokat keresik, és nem riadnak vissza attól, ha a kövek megmutatják erejüket.

Szénsava a pohárban, intenzív kövesség és gyümölcsösség az orrban, édesfűszerek. Ezek az első benyomásaim a tizenkettes Kakasokról. Dűlőszelekció ez a furmint, Mád, zeolitos riolittufa, 30 éves ültetvény, Mars-béli táj. Korábban többször találkoztam ezzel a válogatással, a 2011-es kifejezetten tetszett,  a 2009-es is, bár ott érződött még némi iránykeresés, inkább mokánynak írtam le a bort. A tizenegyes mintha stílusgyakorlat lett volna, és ez a stílus a 2012-esnél még nem érett teljesen be. Nyáron kóstoltam, akkor még friss volt és rakoncátlan, ez némileg csillapodott ugyan, de van még hova érnie.

Az biztos, hogy az ásványok hamar átveszik az uralmat, sósság és köves ízek kísérik a kortyot végig, citrusos, grépfrútos vonalon mozog, szénsav is van bőven. A 13,5%-os alkohol nem lóg ki, megvan hozzá a test, és a minerális és citrusos jegyek mögött megbújnak a fehérhúsú gyümölcsök (őszibarack és sárgaalma). Most 3,5 csillag, de nagyobb potenciállal, érdemes kóstolgatni.

Minden vélemény számít!