Az év legolvasottabb sztorijai

Ismét elmúlt egy esztendő, egy évvel megint idősebbek, tapasztaltabbak lettünk, bla-bla-bla. Ahogy ilyenkor szokás, körülnéztünk a back-enden, avagy a borravaló kulisszái mögött, és kibogarásztuk, hogy mit olvasott idén legtöbbet itt nálunk a nyájas publikum. Év végi leglista.

Amióta 2007-ben elolvastam Michael Lewisnak, a Bloomberg kolumnistájának (és kiváló írónak) év végi összegzését arról, hogy mit és miért olvastak legtöbben a világ vezető üzleti hír és tőkepiaci adatszolgáltatóján, mely nyilvánvalóan az ún. fehérgalléros osztálynak célozódik, nincsenek illúzióim. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, jól szituált, jól kereső és minden bizonnyal felső menedzsmentbe tartozó közönség ugyanis messze (messze) azt a hírt preferálta, melyben arról számoltak be, hogy egy férfi megpróbált közösülni porszívójával, az ügynek pedig elég szomorú és rövid vége lett, ha mindenki érti, mire gondolok. Na persze, ehhez az is kellett, hogy valaki a fent nevezett médiumnál úgy gondolja, hogy méltó a sztori ahhoz, hogy feldolgozzák, szóval kettőn áll a vásár.

Ebben a kissé önkritikus hangulatban rohanunk neki az év végi listánknak, nálunk is voltak bulvárba hajazó történetek, rögtön az első, legolvasottabb helyen épp egy ilyen áll. Biztos sokan emlékeznek rá, hogy osztrák borászlányok összedobtak egy leginkább autószerelő műhely falára illő naptárt, egy kis marketingakció keretében. A dolog bejött. Olyannyira, hogy ez lett nálunk is az év legolvasottabbja.

1. Ledér borászlányok

A második helyen egy olyan történet áll, melyre azért vagyunk büszkék, mert olvasói közreműködéssel készült, mégpedig nem is olyan régen. Az alatt a két hét alatt, amit publikáltan töltött, dobogóra mászott fel. Ráadásul, olyan történetről van szó, amely elő fog még jönni párszor.

2. Anomáliák

A díájváj mozgalom dívik, mindenki szereti maga csinálni, otthon barkácsolni, fúrni-faragni, ragasztani. Mivel borissza embernél gyűlik a dugó, megtelt vele már a váza is, át is lett válogatva, hogy oda csak a java jusson, valamit kell velük kezdeni. Harmadik helyen a DIY dugótippek landoltak.

3. Mihez kezdjünk a dugókkal?

Ismét olvasói közreműködéssel készült sztori következik, dagad a mellünk, hogy ilyen jó témákat dobtak össze nekünk a minket követők. Kedves és informatív körkép arról, hogy is áll a helyzet magyar borokkal Ausztráliában, ahol a beachen lehet karácsonyozni napolajjal.

4. Magyarok ott alant

Talán az év legkeményebb, indulatoktól cseppet sem mentes magyar vonatkozású története áll az ötödik helyen. Bukolyi Marcellék kilépése a Gróf Buttlerből hónapokig téma volt a boros oldalakon, és mind a mai napig eklatáns példájaként szolgál a hazai borvilágban végbemenő változásoknak.

5. Bukolyiék kilépnek

A statisztikák sokszor megdöbbentőek, főleg, ha olyasmire hívják fel a figyelmet, amiről az ember előtte nem is hallott. Nagy siker volt egy boros oldalon arról beszámolni, hányan is vannak a világon, akik nem élvezhetik imádatunk tárgyát.

6. Ötszázmillióan nem ihatnak bort

A kereskedelmi adatok is érdekesek, főleg, ha van mit nézegetni mellette, az infografika, mint műfaj reneszánszát éli a neten. Ahogy a távol-keleti országok kezdik átvenni a kereskedelmi vezetést a világon, átalakulóban van az évszázadokig bebetonozott status quo.

7. Átrajzolódik a világ bortérképe

Nagy esemény volt a magyar boros világban, szintén sok vitára és hozzászólásra okot adva, hogy bezár a Decanter magyar kiadása, a tulajok és a magyar licenctartók közti viták miatt. Toplistára is került a dolog.

8. Viszlát Decanter, helló Vince!

Érdekes, de megint egy friss történet aratott nagyot, alig tíz napja számoltunk be arról, hogy melyik lett a világ legjobb boros címkéje, és ez idő alatt annyian olvasták, hogy a tíz legolvasottabb közé került.

9. A világ legjobb címkéje

A lista végén pedig ismét a bulvár került elő. Híroldalakon, tévékben biztos látogatás és nézőgeneráló egy jó kis tüntetés, zavargás. Így volt ez a dolog boros vetületével is, amikor az augusztusi londoni zavargások közben betámadtak a huligánok egy Michelin-csillagos éttermet, melynek stábja konyhai eszközökkel verte vissza a hordát.

10. Londonban, hej

Ez tehát a borravaló idei toplistája, legolvasottabb anyagai. Nekünk jó volt újra olvasni őket, érdekes volt látni, mely történetek kerültek a top tíz helyre. Biztosak vagyunk benne, hogy akadnak hasonló izgalmak jövőre is.

Hozzászólások

 1. hegyaljai mondta

  Gondolom ezt a statisztikát gép készítette. Meg tudná számolni azt is, hogy melyikhez érkezett a legtöbb kommentár?

 2. BZoltan mondta

  Talán pont ide kapcsolódik, egy másik blogon linkelte be a szerző ezt a videót

  http://www.winespectator.com/video/index/playerid/507084576001?bclid=196271124&bctid=1336823632001

  Angelo Gaja pár percben ki tudja mondani a lényeget.

  1:50-nél van egy ide illő gondolat ami szöget ütött a fejembe. A borszakírás és bloggolás akkor jó, ha az író a történetet és az egész kontextust tudja közvetíteni.

  Szerintem minden magyar boros újságnak és blognak az a nagy előrelépési lehetőség, hogy így keretbe foglalja a borról szóló beszámolókat.

  Szerintem a borravalo.hu ebből a szempontból jó úton van. Idén ti ezért is voltatok a kedvenc boros olvasnivalóm.

 3. Kántorbandi mondta

  @ BZoltan:
  Nagyon köszönjük a méltató szavakat. Én úgy látom, hogy némi válság alakult ki boros blog/tartalom piacon itthon, nekünk sem volt könnyű ez az év. Annyi bizonyos, hogy sok kistermelőhöz hasonlóan, alapvetően hobbiból készítjük az oldalt – pedig igyekszünk némi bevételhez jutni, rezsifedezetként. Ennek ellenére elmondhatom, hogy lassan de egyenletesen nő az olvasottság, tán ezért is vagyok bizakodó 2012-re. Vagy azért, mert szeretem csinálni, és ez bizakodás nélkül nem megy :D

 4. italosztaly mondta

  @ Kántorbandi:
  boros szempontból kiemelkedő volt a 2011-es időjárás, úgyhogy szerintem jövőre lesz elég izgalmas téma. én már alig várom (kezd csömöröm lenni a rozéktól).

Minden vélemény számít!