Az óriási Chablis botrány

Aki mostanában – na jó, az elmúlt 10 évben a Maison Fromont-tól ivott Chablis-t, az nem biztos, hogy azt itta. Sőt, a ház tulajdonában lévő egyik bor sem biztos, hogy az volt, amit a címke mondott. Olyan botrány rázza meg Chablis-t, amilyenre még tán nem volt példa.

Jean-Claude Fromont-ot, a Maison Fromont tulajdonosát a rendőrség nagy értékben elkövetett csalás vádjával tartóztatta le, írta a Le Journal du Centre francia hírportál. A vádak szerint a névadó tulajdonos az elmúlt 10 évben, vagyis 2004-2014 között szó szerint össze-vissza pancsolta a bort.

Ok, ez nem azt jelenti, hogy nem bor, vagy nem szőlőből készült, korrekt bor került volna a palackokba – azt jelenti, hogy a Chablis AOC alatti borait a pince feljavította más borokkal, még más borvidékekről szóló borokkal is. Ami egyrészt nyilván szentségtörés, teljesen ki is bukott az Appellation Chablis érdekvédelmi szervezetének elnöke, Frédéric Guégen, aki úgy nyilatkozott a francia lapoknak, hogy nem is tudja mekkora kárt okozhatott az egész régiónak az ügy, feltéve, hogy igazak a vádak.

Az óriási Chablis botrány (Jean-Claude Fromont) - borravavlo.hu

A Ligny-le-Châtel-i (Yonne) székhelyű Maison Fromont-ot 1972-ban alapították, termelő és négociant szerepkörben. A cég hamar növekedésnek indult, és területeket vásárolt fel Burgundiában, a Loire-völgyben, Beaujolais-ben, Dél-Franciaországban és a Rhone-vidéken.

A vádak szerint pont ezekről a területekről hoztak borokat, melyekkel a Chablis-kat hígították. A kár összegét még nem tudni. Viszont letartóztatták azt a speditőr céget is, akik a pincészet borászát hordozták egyik borvidékről a másikra, teli bortartályokkal.

Minden vélemény számít!