Badacsony New Yorkban 2016

A Badacsonyi borvidék ötödik alkalommal kirándult el Budapestre, ezúttal téma nélkül, de megint sok borral.

IMG_6227

Több éves népszerű rendezvény a Badacsony New Yorkban, a vendégek számából kiindulva pedig egyre többeket érdekel. (Halkan jegyzem meg, óvatosan azzal, hogy a zsúfoltságot sikernek könyveljük el, más rendezvény is megszenvedte már azt, hogy nem lehetett, nemhogy kényelmesen, egyáltalán normálisan kóstolni.)  Balatoni nosztalgia, vagy már annyira várjuk ilyenkor a nyarat… a badacsonyi boroknak nem nehéz rajongókat szereznie. Három mesterkurzussal is bővült a műsor, így némi edukációt is belecsempésztek a rendezvénybe, nagyon helyesen, teszem hozzá.

Az előző évekkel ellentétben, idén nem volt meghatározott tematika, mindenki mindent hozhatott. Egyrészt emiatt szélesebb volt a szortiment és egyenletesebb is volt a borok minősége, másrészt azért én szerettem az egy fajtára fókuszáló kóstolókat, még akkor is, ha az adott fajta nem volt feltétlenül a kedvencem. De hát az is lehet, hogy kifogytak a mindenkinek elérhető szőlőfajtákból, és ez amúgy sem létkérdés. Na, lássuk:

Sabar Pincészet

2014 „Mórocz” Olaszrizling: virágos, almás, grapefruittal, kis kesernyével, a klasszik olaszrizlinges jegyekkel, némi ásványosság és só, élénk savak és szép szerkezet, alacsony alkohollal (11,5%), nagyon szép olasz. Rajnai Rizling 2014: fehérhúsú gyümölcsök, zöldalma, mineralitás, szép zöldfűszeresség, citrusosság, van benne egy kis édesség is, lendületes, feszes, jó egyensúllyal, érhet még.

Gilvesy Pincészet

Bohém 2015: olaszrizling, szürkebarát, rajnai rizling, sauvignon blanc házasítás, fülledten nyit illatban, de mögötte ott a gyümölcs, élénk sav, zöldalma, mineralitás, zöldfűszerek, kis kesernye. Rajnai Rizling 2013: petrol, birskörte, barack, virágosság, ásvány, citrusok, némi maradékcukros érzet, élénk sav. Tetszenek az érett jegyek, lehet tovább tartani. Tarányi Rajnai Rizling 2014: kb 3 gramm maradékcukor, alma, ásvány, fűszeresség, mellette sok citrus, citrompótlós ízek, nagyon éles a sav, kicsit diszharmonikus, de feszes. Mogyorósi Sauvignon Blanc 2014: itt is dominál a citrus, lime, grapefruit, vegetalitás, rebarbara, élénk és friss.

Domaine Edegger

Helbeck Chardonnay 2014: tartályos tétel, mégis van benne némi krémes, pörköltes jegy, alma, selyemcukor, mineralitás, szép a savszerkezet, nem ugrik ki, jó egyensúly, alacsony alkohol, kellenek az ilyen chardonnayk. Hilare 2012: pinot noir hangsúlyos cuvée, merlot-val és cabernet sauvignonnal. Gazdag, pirosbogyós illat, fűszeresség, földesség, málna, gazdag de nem nehézkes, gyümölcsös, érett tannin, moderált alkohol.

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Olaszrizling 2014: friss, fehérvirágos, zöldalma, mogyoró, citrusok, lendületes, szép savszerkezettel, kis mandulás kesernye a végén, ilyen legyen egy friss olaszrizling. Hárslevelű 2013: visszafogott illat, fehérvirág, mineralitás, citrusok, papaya, fehérhúsú gyümölcsök, lendületes, tiszta, már most is nagyon szép, de van benne potenciál is. Kéknyelű 2013: fehérhúsú gyümölcsök, barack, kandírozott citrus, kis édesség a korty végén, tiszta, behízelgő, szép savszerkezet.

IMG_6232

Laposa Borbirtok

4Hegy Olaszrizling 2015: nemrég palackozva, még kusza, minerális, citrusos, zöldalma, kis édességgel, friss, jól iható, de kell neki még idő. Rizling2 2014: kicsit fülledten nyit, egres, zöldalma, zöldfűszer, lime, ásvány, só, virágosság, sok sav, alacsony alkohol, nagyon 2014-es.

Villa Sandahl

All of a kind 2013: botritiszes szemekkel, maradékcukor, olajos textúra, érett gyümölcsös, selyemcukor, kifejezett édes karakter, nekem frissebb savat még elbírna. Count Down 2013: dűlőszelektált, szép textúra, ásványosság, kis só, barack, körte, gyógynövények, édesfűszer, selyemcukor, gazdag, kevésbé édes érzet, szép savval. Magic Rain 2011: ebben már ott a petrol is, citrus, fehérhúsú gyümölcsök, égetett cukor, lendületes sav, felőlem még érhet tovább.

IMG_6235

Istvándy Pincészet

Kéknyelű pezsgő: nincs sok gyümölcs, de élesztős karakter sem, túl erőteljes a habzás, a végén a citrusos íz marad. Kékderű 2015: tartályos kéknyelű, alma, körte, ringló, kis édesség, citrussal, behízelgő, kevesebb alkohollal lendületesebb és frissebb lenne. Kéknyelű 2014: ez a sorozat hordós része, még nagyon fiatal, citrompótlós savérzet, majd a hordó és az érés talán tompítja, kis vanília, gyógynövény.

Bencze Pincészet

Pinot Noir nyerspezsgő: eper, málna, málnacukor, vérnarancs, üde, lendületes és tiszta, krémes habzás, szép savszerkezet. Pinot Blanc 2015 (minta): még kis fülledtség, barack, virág, némi édesség, lendületes, jó egyensúllyal. Rajnai Rizling amfóra 2015 (minta): sós-minerális, fehérhúsú és csonthéjas gyümölcsök, zölddió, érett citrusok, papaya, kis vegetalitás, turbolya, némi cseresség, nagyon ígéretes. Olaszrizling 2013: körte, gazdag illat, citrus, kis édesség, só, virágosság, jó szerkezet, jó egyensúly. Rajnai Rizling 2013: ízben megjelenik a petrol, alma, barack, birskörte, citrusosság, maradékcukor, komplex és gazdag, szép szerkezettel, sok ásvánnyal. Piros Bakator amfóra 2015 (minta): küzdök még a fajta aromáival, a kicsit szirupos illattal és a közepes savakkal, cseresznye, eper, narancs, biztos vagyok benne, hogy az amfórás érlelés sokat dob rajta. Pinot Noir 2015 (minta): földes, ribizli, meggy, meggymag, sok gyümölcs, visszafogott, benne vannak a tipikus pinot-s jegyek, kevés tannin, kicsit több sav lehetne, édességből pedig kevesebb. Cabernet Sauvignon 2013: édesfűszer, gyümölcsös, meggy, némi parfümösség illatban, szinte könnyed a cabernet-k között, ízben visszafogottabb, mint illatban.

IMG_6230

Minden vélemény számít!