Borok grillpartira

Aki grillpartira készül, annak pár alapvető szabályt figyelembe kell vennie borválasztásnál: legyenek a borok olcsók, de tiszták és jók, ne legyenek túlzottan cizelláltak és bírjanak határozott savgerinccel, hogy legyen, ami szétcsapja a zsírt. Plusz, az sem utolsó, ha felfröccsentve is jól fogyasztható borokat választunk.

Nemrég éppen grillezésre tartván útba ejtettem az Aldit – egyébként is érdekelt már, hogy milyen borokat lelni a polcokon. A választék nem túlzottan nagy, de így könnyebb a célra fókuszálni. Pár középkategóriás pinot griggiót és chiantit félretolva azonnal szembeötlik az a sorozat, ami minden tekintetben megfelel a fenti kritériumoknak.

Sőt, az árakat nézve már-már gyanús is lehetne. A borok hátcímkéjén egytől egyik az szerepel, hogy azokat a Danubiana palackozta a Schweitzer tanya számára. Lefordítva: ezek a Danubiana-borok, melyekkel alapvetően nem találkozni itthon, főként a német piacra gyárt a társaság. Az Aldi hálózatában – és gondolom magában a tanya-fogadóban azonban fellelhetőek itthon. Ahogy korábban már podcastben említettük, a borokért a Danubiana borásza, Vikmanné Makk Viola felel, munkássága révén kétszer is a Pannon Top 25-be kerültek a boraik, 2009-ben és 2010-ben, először egy zöldveltelini és egy chardonnay, másodszor egy chardonnay.

Összeválogattam hát egy kartonnal, az egészért fizettem 3600 forintot – ilyen árnál kis túlzással azt sem bánja az ember, ha a parti közönsége kólával vagy málnaszörppel vegyíti. Na, de milyenek a borok?

Irsai Olivér 2012

OEM bor Balatonboglárról. Egyszerű, finom, könnyed és tiszta, alapvetően hozza az irsais jegyeket, grépfrút, citrom és virágok. Ízében még egy kis fanyar egres is csatlakozik, a muskotályos-parfümösség üdítően hat. Az utóízben fellépő szappanosság hamar feledhető egy újabb korttyal, a maga 11.5%-ával ez gyorsan is megy. Fröccsnek is ajánlott. 599 Ft.

Cserszegi Fűszeres 2012

Szintén OEM bor a Mátrai borvidékről. Intenzív fehér virágos illat, némi parfümösség és egy kis fülledtség van benne. Szájban kedves, nem zavaró savakkal, alapvetően egyszerű bor ez is. Alma, fanyarság, hibát nem fedezni fel. Szódával parfümös limcsi. 549 Ft.

Olaszrizling 2012

A borvidék szintén Mátra, az olaszrizling karaktert nagyítóval kell keresni benne. Itt is elsősorban a frissesség az, ami előnyére válik: zöldalma, virágok. Feltűnnek azonban a határozott savak, ezek vezérlik a kortyot. Lime és citrom a szájban, ez hamar elillan, de komoly gond nincs vele. A végén némi savanyúcukor. Fröccként kicsit jellegtelen, de nem rossz. 499 Ft.

Chardonnay 2012

Annak a bizonyos Top25 chardonnay-nak a leszármazottja. Viszont sajnos nem olyan jó. Ha nagyon kutatunk, trópusi gyümölcsöket vélünk felfedezni, és némi fehérhúsú gyümölcsöt, de nem sokat. Szájban magas savérzet van, ott nyoma sincs érettségnek, a test karcsú, az alkohol viszont sok (13%). Ettől még nem mondanám azt, hogy rossz ez a bor, csak határozott (kis eufemizmussal). Zamatában lédús citrom, friss zöldalma. Nem túl hosszú, lecsengésében grépfrútos kesernye. 549 Ft.

Merlot Rosé 2012

Szekszárdi eredetmegjelölés. Közepesen intenzív illat, friss eperrel. Némi kesernye vegyül az illatba, ez szájban jobban kijön. A cseresznyés, epres vonal mellett citrompótlós karaktert kap ettől, ami miatt nem az a tipikus behízelgő rosé. Az alkohol is fűt kicsit (12.5%) a korty végén, kicsit ellopva a lecsengésből. Fröccsként érdekes módon sokkal kedvesebb, a hígítás jót tesz neki. 599 Ft.

Cabernet Franc – Syrah 2011

Szekszárdi OEM, és parafadugó! (Az előzőek mind csavarzárasak voltak.) Ilyen áron ez elég meglepő. Közepesen intenzív rubin szín, kicsit fülledt, nem túl jellegzetes illat – a syrahnál több jellemző fűszert vártam. Enyhe nyers érzet, zöldesség illatban. Kis szellőzést követően már jól érezhető a borsosság, és a cabranc gyümölcsei is jönnek. Szájban némi éretlen tanninnal találkozni, közepesen karcsú a test, ehhez képest mindenképpen túl sok a 13.5%-os alkohol. Technológiailag semmi gond a borral, de én kicsit több harmóniát vártam. 799 Ft.

A verdikt: tökéletes grillborok, nyári partiborok. Meglepetéseket és nagy felismeréseket nem tartogatnak, egyik sem vonja el a figyelmet a társaságról, a beszélgetésről, nem uralkodnak az ételeken, viszont van bennük annyi aroma és sav, hogy szép komplementerek legyenek a grillhúsokhoz és salátákhoz. A borok tiszták, jól fogyaszthatók, és ilyen áron vonzó vételnek minősülnek.

Minden vélemény számít!