Chateau Ducla 2009

A hangzatos nevű Chateau Ducla nem prémium minőség, de igen jó bordeaux-i, mely csavarzárral jön. Hogy? Úgy, hogy ezt adják az Air France fedélzetén…

Állítólag a bor a magasban teljesen más ízű lesz, mint lenn a földön. Ezt nem tudom, azt viszont igen, hogy ebben az esetben az egyetlen gondom az volt, hogy cognaci utamról hazafelé tartva túlságosan hidegen kaptam meg az 1,87 dl-es palackot, úgyhogy melengetni kellett rendesen.

Ami azonban rögtön kiderült, a csavarzár letekerése után: elég intenzív gyümölcsös, fűszeres illatú bordeaux-i ez, (a Domaines Mau háza tájáról, ami Girondes-sur-Dropt-ban lelhető fel, Bordeaux várostól mintegy 40 km-re dél-keletre, a kicsit megtévesztően Bordeaux Supérior-be sorolt területen, de persze bőven kiesik a komolyabbra értékelt vidékről.) Pirosbogyósok, cseresznye és málna is érezhető azonnal, némi bors, édesfűszerek, egy kis fa, csoki. Szájba véve közepesnél kisebb testtel, médium tanninokkal és közepes savakkal találkozunk, az egész szerkezet nagyon kompakt, besimultak a csersavak. Ízben az illatnál felsorolt aromák jönnek egymás után, a lecsengés nem hosszú, de szépen fokozatosan megy le, az alkohol profin belőve.

Az egész bor nagyon ki van találva, harmonikus, jól iható, széles rétegnek bejövő, olyan biztos választás egy repülő fedélzetén, bármilyen szendvics mellé. Még műanyagpohárból is. 3,5 csillag.

Minden vélemény számít!