Cissac 2003

Anno alkalmi vételből okosítottuk, jó kis Medoc. Semmi extra egyszerűen egy remek minőségű CabSav dominálta Claret. A 2003-as most van csúcson.

Mr. Collins mar megint feledékeny volt, ezúttal csak egy pohárral ivott a palackból, a dekanter ott maradt az asztalon, ebek harmincadjára. de jóságos sommelier szálla alá a placcra, es magához ragadá, hogy nehogy a lefolyóban, vagy a bárszemélyzetben végezze.

A hardver: Haut Medoc-i kvarcos aprókavics. St. Estephe-től kicsit keletre, van egy Cissac-Medoc nevű falu. Ebben a faluban áll a hasonló nevű chateau. A XIX. század végén egy pauillac-i ügyvéd alapította a birtokot, amit aztán az 1940-es években Louis Vialard vette meg és rázta gatyába. Az ültetvény szerkezete 75% CabSav, 20% Merlot, 5% Petit Verdot. A borokat 40% újfahordós érlelésben részeltetik, 18 hónapig. 2003 meleg év volt, dög meleg. Nézzük, mit hagyott a borban!

Színe mély koncentrált rubin, szélén kissé világosodik, de még nem vizesedik. Illatra némi zöldbors és sok-sok cseresznye (valszeg meg akarták menteni a savakat, innen a vegetális jegyek), a hordóaroma nem érezhető. Ízre teli van friss gyümölccsel, a tannin közepes igen jó szikárságot ad a bornak, a savak szintén a középérteken. Friss az ízérzet, cserkó, egy kis cédrus, hiszen itt a CabSav viszi a prímet. A végére marad egy kicsi a hordóból, de nem geil eszetlen módon. Hosszan kitart a gyümölcsíz, mint általában egy jó claret esetében, meg a tanninok is ott vannak végig. Korty végére jut egy jó adag meleg alkohol, hiszen 2003 mégiscsak brutálisan meleg év volt. Az egész ennyiben is marad, szép ahogy van, nálam £50 egy palack a borlapon. Adok is neki négy csillagot, aztán szevasztok!

Hozzászólások

Minden vélemény számít!