• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Domaine Courbis Saint-Joseph 2007

2010-10-19 ● borravalo.hu

Tök jó bor. (11.80 GBP-ért adnak egy palackkal Danielék. Én tuti felteszem a borlapomra, vinni fogják, mint a cukrot.)

Ma Rhone-okat meg nagyon gáz Western-Australia Shirazokat kóstoltunk Mr. Young-gal, meg Daniel Okeefe-vel, kedvenc „sales-rep”-emmel (Hallgarten Druitt Wines). Daniel az a fajta kereskedő, aki nem nyomja sem magát, sem a borait, pedig hihetetlen lexikai tudása van az embernek, na és szerénysége is, és olyan őszinte lelkesedéssel és mosollyal beszél a borairól, hogy nincs az a kőszívű, nagyarcú, gőgös borblogger, aki ne akarna mindent megvenni tőle, még akkor is, ha amúgy, magányában még azon is elgondolkodna, hogy főzzőn-e a borokkal.

Bevett szokásunk, hogy a kóstoló után mindenki választ egy bort (vagy kettőt) a maradékok közül, amit aztán hazavisz, és otthon élvezkedik rajta tovább. Nálam, hogy – hogy nem, a Domaine Courbis Saint-Joseph-je ragadt, a 2007-es évjáratból.

Mély rubin szín (micsoda meglepetés), illata azonban sokkal izgalmasabb: feketeszeder, áfonya. Na, de nem ez a lényeg, hanem az a szikár kövesség, amitől észak-rhone-i (Septentrionale) bor egy észak-rhone-i bor. Mélyen, hosszan beleszippantva sem átható, nem geil, hanem visszafogott, de határozottan ásványos. Nem lehet összekeverni a dél-rhone-i (Méridionale) borok melegségével,alkoholoságával, kezdődő lekvárosságával.

Ugyanez jön ízben is: szikárság, keménység, férfias feszesség, ásványosság. Persze, van ott azért alkohol is, de az egy pillanatra sem kanászodik el benne, legfeljebb segíti az ízeket, amúgy a háttérben marad, jól viselkedik, nem is beszél vissza. Egyébként 13%, ha annyira tudni akarjátok. Utóízben is a kövek meg a gyümölcsök parázslanak, nem tudod eldönteni, hogy most miről is szól a sztori. De nem ez a lényege a balance-nak?

Az egész bort nem kell valami óriási nagy formátumú, pátoszi kifinomultsággal megáldott bornak elképzelni, egy viszonylag egyszerű, de nagyszerű St-Josephről van szó, ami kellően intenzív, de még mindig viszonylag könnyen értelmezhető (egy jenkinek azért bonyolult), vagány, de még mindig diplomatikus bor, mint egy olyan csaj, akivel bárhol meg lehet jelenni. Tök jó bor. (11.80 GBP-ért adnak egy palackkal Danielék. Én tuti felteszem a borlapomra, vinni fogják, mint a cukrot.)

(Cseke Gábor Londonban dolgozó sommelier, a Magyar Sommelier Bajnokság nyertese, állandó szerzőnk.)

Címkék: 2007, 3.5 csillag, Cote-du-Rhone, domaine courbis, francia, Rhone, Saint-Joseph, Shiraz, syrah

← Irtóztató méznyalás Cissac 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!