• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Irtóztató méznyalás

2010-10-18 ● borravalo.hu

Igen érdekes kóstoló zajlott a múlt pénteken a Kempinskiben: a vérszagra méznyalók (firkászok, borkereskedők, sommelier-k) Mouton-Rotschildot, Chateau Margaux-t, Sassicaiát és Tignanellót kóstolhattak e szép őszi napon. Meg többféle Errazurizokat.

Mert az egész a chilei Errazuriz promó-akciója, mely pincészet szédítő tájon fekszik az Aconcagua és Casablanca völgyeiben és mára a legjobb chilei pincészetek közé emelkedett. A chileiek is megcsinálták azt, amit Steven Spurrier 1976-ban Párizsban, aki a legnevesebb óvilági, pontosabban bordói-burgundi borokat összeeresztette a Napa-völgyiekkel, melyek mind leverték a franciákat. Eduardo Chadwick úr, az Errazuriz elnöke 2004. január 23-án Berlinben összemérette a chilei borokat a nagy franciákkal és szupertoszkánokkal.

Nem tetszik kitalálni, mi történt: a vakkóstolók Vi?edo Chadwick-et hozták ki elsőnek. Chile nagy múltú borország, ahol a rézbányákon megtollasodó középosztály akkumulált tőkéit már a XIX. Században átöntögette a borba, bordói fajtaszerkezetben és stílben gondolkodva.

Ma Chilekábé 11. legjelentősebb borhatalom, 115 ezer hektárról dől a lé, a fontosabb ültetvények a Központi Völgy borvidékein találhatók, ez tkp Andok-hegyalja, melyet az óceán hűse illetve a hegyekből érkező hűvösség temperál, amúgy amaz innen leömlő olvadó hólével öntözik a tőkéket. Az Errazuriz ügyes kis promóciós vándorcirkusz keretében a glóbus különféle nagyvárosaiban eljátssza Berlin Tasting-et, a pincészet borait összekóstoltatva a világ legjobb vöröseivel, ami tényleg nagy élmény, mert e galaktikus szuperbrendek tényleg nagyon finomak.

Jóllehet a borvilág különböző pontjain fakadó vörösöket csócsálhattak a szerencsések, volt egy-két határozott közös vonása-nevezője a frcancia, toszkán és chilei boroknak. Feltűnő volt, hogy mind elegánsak vagy az elegancia felé tartó-fejlődő borok, nem egy sztereotip, vastag-lekváros újvilági kép vagy parkerizált Pomerol felé, ahogy egy ítész fogalmazott, mind valahogy szinte szikárnak tűntek.

És Chile, pontosabban az Errazuriz ebbe az elegáns, inkább karcsú szerkezetű, európaias iskolába illeszkedik. A tarka zsüri szétlőtt, mint egy sündisznóállás, végül a Robert Mondavi és Eduardo Chadwick kooperációjában kutyult Se?a 2006 lett az első, először én is őt tettem az élre, de amikor harmadszor kóstoltam és kis versenyt rendeztem a nálam első három pohár között, akkor visszacsúszott harmadiknak. A Parker-gyerek ugyanannyit adott rá, mint jómagam, azaz 95 pontot.

Viccesen didaktikus fekete ribizlis illat- és íz vonul végig a kortyon, vulkánboros impresszió sós-petrolos-gyümölcsös díszekkel, még ifjú cserekkel, karcsú és harmonikus szerkezet, 55% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 13% Petit Verdot, kis Carmen?re-rel és Cabernet Franc-nal balanszírozva-színezve.

Második a Kai 2007 lett, ami tiszta carmenere, fűszeres, intenzíven vegetális-gyümölcsös, jó savú, még fiatal itóka. A harmadik a Chadwick 2007, fekete, zárt, kicsit füstös-dohányos-kávés nagy anyag, itt is fekete ribizli, meggy, még fiatal, de már elegáns. A további sorrend:

Tignanello ?07,

Don Maximiano ?06

Cask 23/?06

Mouton-Rothschild ?07

Chateau Margaux ?07

La Cumbre ?06

Sassicaia ?07.

Magam a Don Maximianó-t raktam első helyre, mert bár nem ő volt a legelegánsabb-harmonikusabb, de a legnagyobb komplexitást, a legtöbb ízképvonalat itt tudtam detektálni (rőt, gazdag szilvás-aszaltszilvás-kátrányos, nagyon dohányos, intenzív illat, ugyanez tovább a telt kortyban, jó balansz, jó sav és mineralitás).

Megjegyezném még, hogy sírógörcsöt kaptam a Ch Margaux illatától: végtelen, hihetetlen, megunhatatlan szépség, orrá váltam, mint Gogol novellájában Kovaljov kistisztviselő és nagyon tetszett a mézes-gyantás illatú, animális érintésű, elegáns, őszies, érett nőre (kellemes negyvenes, ötletes ötvenes, sexy sixty) emlékeztető Mouton-Rothschild. Ajándék volt ez a nap.

Címkék: cask 23, chadwick, Chile, don maximiano, errazuriz, kai, la cumbre, Margaux, Mouton-Rothschild, Sassicaia, sena, tignanello

← Chateau de Fieuzal 2000 Domaine Courbis Saint-Joseph 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!