• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Chateau de Fieuzal 2000

2010-10-15 ● borravalo.hu

Az esti műszak után maradt egy negyed dekanternyi 2000-es de Fieuzal. Hála a feledékeny city boyoknak (mondjuk öntöttem beléjük Orosz Gábor 2003-as aszúját rendesen…)!

A jegesvödrök fényesre nyalva, hűtők feltöltve, nézzük milyen volt 2000 Pessac Leognanban. Pessac Leognan érdekes apelláció, annyi szent. Fiatalka Bordeaux egészéhez képest, helyi népi kezdeményezésként csak 1987-ben lett belőle önálló AOC. Addig a Bordeaux városát közvetlenül körülvevő Graves része volt. A legjobb chateauk viszont itt tömörültek, és kilobbizták maguknak, hogy (nanáhogy!) külön váljanak a tömegtől. Itt van az egyik legrégebbi ismert chateau, a Haut Brion is (az 1855-os első besorolásúak egyike).

A de Fieauzal szintén nagy múltú chateau. Eredetileg a la Rouchefoucauld családé volt, a II. Világháború után svéd (!) menedzsment alá került, legutóbb 2001-ben cserélt gazdát. Több mint 40 hektáron termelnek, az ültetvény 60%-a CabSav, 33% Merlot, az apraja meg CabFranc es Petit Verdot. 1953-ban es 1959-ben is a grand cru classékba sorolták a Graves-ban.

A bor egészen sötét színű, gránát széllel, némi üledék mutatkozik a pohárban (talán, mert nagyon gyorsan kellett dekantálni…). Illata mély, gazdag, de nem tolakodó. Nagyon sok érett feketeribizli érződik, aztán jön a feketemeggy, szintén érett, de nem lekváros, végül jó értelemben vett földesség. A test közepes méretű, a tanninok frissek szintén középre vannak belőve (a jó claret már csak ilyen közepes bor) a sav beágyazva, nem lóg ki, kicsit talán lehetne élénkebb. Az alkohol a vége felé kezd erősödni, de nem éget, csak melegít. Az íz intenzív, érett feketeribizli, sok szeder, kis tőzegáfonya van még benne. Meg ismét a földesség. Összességében véve a bor tök friss, miképp a medoci, ez is a friss, hersegős gyümölccsel tüntet! Lecsengése nagyon hosszú, tartja magát a feketeribizli, aztán átmegy az egész egy alkoholos melegségbe, kis porossággal. A megengedhető áru chateauk közül való, ráadásul még van benne egy jó tízegynéhány év. Jár neki az öt csillag, masszívan.

Címkék: 2000, 5 csillag, Bordeaux, cabernet franc, cabernet sauvignon, de Fieuzal, Haut Brion, merlot, Pessac-Léognan, petit verdot, Rouchefoucauld

← Cheval des Andes 2004 Irtóztató méznyalás →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!