• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Cheval des Andes 2004

2010-10-14 ● borravalo.hu

Mi az hogy mély illat?? Mindig nagyvonalúan használom ezt a szót, ami mögé könnyű bújni, amire sok mindent rá lehet húzni, de igazából még magamnak sem definiáltam soha.

Na most, itt egy bor, aminek nem érek az aljára. Először eper, aztán szeder, aztán vadmálna, aztán…mindenféle fekete bogyók…persze…áfonya és kökény, meg minden. Aztán egy kis gumi, meg kátrány, aztán lejjebb már ne is menjünk.

Nevezhetjük ezt mélynek? Olyan az illata, mint a színe: fekete. Még a Körúti hajnalban sem láttunk ilyen szinesztéziát. Malbec, Cabernet sauvignon és Petit verdot házasítása a darab, nem nehéz kitalálni a termőhelyét: Argentína. Borunk nem más, mint a Cheval Blanc és a Terrazas de los Andes co-produkciója, amiből egy palack nálam landolt, és két, azaz két db korty van belőle, ebből kellene valamit írni.

Nagyon vastag bor, sima struktúrájú, mégis picit érdes, feszes, kemény. Erőteljes bor, komoly, de szépen lesimult tanninnal és savakkal. A már említett mélységet valószínűleg a Cabernet adja, mint általában, a 77 éves Malbec-tőkék termése az érett, tiszta gyümölcsöket, szilvás ízeket szállítja, melyek a világért sem mennek át lekvárba, kompótba, mint ahogy a tannin sem megy át egy percig sem „újvilágiasba”. Mit szólnának hozzá a franciák?

Mint egy nagy Bordealais: ha egyszer szádba vetted, odaragad vagy fél órára, amivel nincs is baj. Az alkoholja viszont túlontúl melegít, ha rosszmájú akarok lenni, viszont semmiképp sem éget (13,5%). Bordói elegancia, argentin temperamentum. Nem egy vidám bor, de nem is akar az lenni. Étellel jobb, de el is lehet szopogatni, szépen, lassan.

(Cseke Gábor Londonban dolgozó sommelier, a Magyar Sommelier Bajnokság nyertese, állandó szerzőnk.)

Címkék: 2004, argentin, Argentina, cabernet sauvignon, Cheval Blanc, cseke gábor, malbec, mendoza, petit verdot, Terrazas de los Andes

← Demeter Csaba Kis X 2005 Chateau de Fieuzal 2000 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!