• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Demeter Csaba Kis X 2005

2010-10-13 ● borravalo.hu

Olajos, lassú, rubintos anyag: nem túl sötét de első blikkre (csak szemre) igen extraktgazdag. Az illat animális-fűszeres, pörkölési aromákkal, fanyar meggyel és ringlóval támasztva.

A hordóhasználat nagyon ráerősít a füstölt húsos vonalra. Hűvös karakterű, később pici sósság is mutatkozik. A fajtá(k)ra nehéz lenne következtetni ennyiből: inkább szagolnám valami dél-rhone-i biobornak (Vigyázat, a párhuzam nagyon távoli és elrugaszkodott! A Dél-Rhone szerelmesei vegyenek dél-rhone-i borokat!)

Szájban édesfűszerek, szegfűszeg, némi zöldesség, hirtelen érkező és távozó tanninérzet, dohányosság és itt is a fanyar meggy. Alkohol (moderált 12% dícséretes!)-savak-tannin elég jó egyensúlyt mutat, talán picit a hordó ül (még) az összképen, de nem igazán akarnék kötözködni, mert tetszett. Egyébként kékfrankos-CF-M (40-40-20%) házasítás nem olcsó, de nem is egy XY ára, nálam 4 csillag.

Címkék: 2005, 4 csillag, cabernet franc, Demeter, demeter csaba, Eger, kékfrankos, kis x, merlot

← Tétel igazolva: Etyek közel van Cheval des Andes 2004 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!