• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Domaine Courbis Saint-Joseph 2007

2010-10-19 ● borravalo.hu

Tök jó bor. (11.80 GBP-ért adnak egy palackkal Danielék. Én tuti felteszem a borlapomra, vinni fogják, mint a cukrot.)

Ma Rhone-okat meg nagyon gáz Western-Australia Shirazokat kóstoltunk Mr. Young-gal, meg Daniel Okeefe-vel, kedvenc „sales-rep”-emmel (Hallgarten Druitt Wines). Daniel az a fajta kereskedő, aki nem nyomja sem magát, sem a borait, pedig hihetetlen lexikai tudása van az embernek, na és szerénysége is, és olyan őszinte lelkesedéssel és mosollyal beszél a borairól, hogy nincs az a kőszívű, nagyarcú, gőgös borblogger, aki ne akarna mindent megvenni tőle, még akkor is, ha amúgy, magányában még azon is elgondolkodna, hogy főzzőn-e a borokkal.

Bevett szokásunk, hogy a kóstoló után mindenki választ egy bort (vagy kettőt) a maradékok közül, amit aztán hazavisz, és otthon élvezkedik rajta tovább. Nálam, hogy – hogy nem, a Domaine Courbis Saint-Joseph-je ragadt, a 2007-es évjáratból.

Mély rubin szín (micsoda meglepetés), illata azonban sokkal izgalmasabb: feketeszeder, áfonya. Na, de nem ez a lényeg, hanem az a szikár kövesség, amitől észak-rhone-i (Septentrionale) bor egy észak-rhone-i bor. Mélyen, hosszan beleszippantva sem átható, nem geil, hanem visszafogott, de határozottan ásványos. Nem lehet összekeverni a dél-rhone-i (Méridionale) borok melegségével,alkoholoságával, kezdődő lekvárosságával.

Ugyanez jön ízben is: szikárság, keménység, férfias feszesség, ásványosság. Persze, van ott azért alkohol is, de az egy pillanatra sem kanászodik el benne, legfeljebb segíti az ízeket, amúgy a háttérben marad, jól viselkedik, nem is beszél vissza. Egyébként 13%, ha annyira tudni akarjátok. Utóízben is a kövek meg a gyümölcsök parázslanak, nem tudod eldönteni, hogy most miről is szól a sztori. De nem ez a lényege a balance-nak?

Az egész bort nem kell valami óriási nagy formátumú, pátoszi kifinomultsággal megáldott bornak elképzelni, egy viszonylag egyszerű, de nagyszerű St-Josephről van szó, ami kellően intenzív, de még mindig viszonylag könnyen értelmezhető (egy jenkinek azért bonyolult), vagány, de még mindig diplomatikus bor, mint egy olyan csaj, akivel bárhol meg lehet jelenni. Tök jó bor. (11.80 GBP-ért adnak egy palackkal Danielék. Én tuti felteszem a borlapomra, vinni fogják, mint a cukrot.)

(Cseke Gábor Londonban dolgozó sommelier, a Magyar Sommelier Bajnokság nyertese, állandó szerzőnk.)

Címkék: 2007, 3.5 csillag, Cote-du-Rhone, domaine courbis, francia, Rhone, Saint-Joseph, Shiraz, syrah

← Irtóztató méznyalás Cissac 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!