Domaine Edegger “Georg” 2009

Évekkel ezelőtt találkoztam egyszer az Edegger-borokkal az óbudai Bor és Jazz Fesztiválon, ami azóta inkább nincs, mint van, pedig jó kis event volt.

Edeggerék osztrák família, a pince 2000-es alapítású, badacsonyi központtal, 10 hektáron. Ennyi, amit dióhéjban tudni érdemes (a honlapra egy alapos redesign ráférne). A palackon arany matrica: SOTE Bora 2012. Na! Azon a versenyen én is bíráltam, a prémium fehér bizottság elnöki tisztét láttam el és attól függetlenül, hogy ez a bor badacsonyi, tehát defaultból fehérnek kellene lennie, vörös.

Cabsav-merlot. Tehát lemaradtam róla anno, még szerencse, hogy bő egy évvel később elém sodort a sors egy palackot. Majdnem sötétnek mondanám a színét, a koronán pici barnás bemosódásokkal. Bordói porosság, visító fűszerek, fűszerpaprika és egy kis nyerseség. Ja, hát nem hiszem, hogy a cabsav beérik errefelé, de élvezzük a pozitívumokat, az enyhe ásványosságot. Szájban szerencsére a merlot gyümölcsei veszik át az irányítást, erdei gyümölcsök, beépült tannin és szép savak. Persze ott a cabsav is, putty neki, 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid. Azaz kapszaicin, csemegepaprika.

A hordóhasználat határozott, kissé kakaóporos (ez ízben és illatban is előjön), valahogy másképp áll a fa ennek a balatoni vörösnek. Korrekt bordói cuvée, a cabernet érettségdeficitjét ellensúlyozzák az egyéb izgalmak. 3600 Ft-ért látom a neten, ezzel 3… és szűken még egy fél csillagot megér.

Minden vélemény számít!