Drop Shop esték – két Felton Road pinot noir

Új-Zéland és pinot noir – írja ki a Drop Shop a Facebook oldalára és én megyek. A Felton Road két, 2014-es palackját nyitották ki és nem volt okunk csalódásra.

A Central Otagoban található, 30 biodinamikus pince talán pinot noir-járól a leghíresebb, de emellett riesling és chardonnay ültetvényeik is vannak. A legjobb hír, hogy a Drop Shop igyekszik elhívni a pincészet tulajdonosát az egyik kóstolóra, reméljük, hogy bármennyire is messze vannak, ez sikerülni fog.

A borok a klasszikus NZ pinot-k karakterét hozzák, azonban érdekes összevetni az azonos évjáratból származó palackok közti hasonlóságokat és különbségeket.

IMG_0101

Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2014

Cseresznye és erdei bogyós, friss gyümölcsök, mellette kékvirág, fűszerek, ánizs, kis sós-karamella, gyógynövény. Újvilágian intenzív, de mégsem tolakodó aromatika jellemzi, enyhén édeskés gyümölcsös ízekkel. Kevés tannin, a savak tartják a kortyot, a 14% alkohol épphogy érezhető, de az egyensúlyosságán nem változtat. Szűrtelen, meleg tónusú, kicsit sűrűbb is, a hordós jegyek viszont nagyon szépen jelennek meg a borban.

IMG_0107

Felton Road Cornish Point Pinot Noir 2014

Friss gyümölcsök, cseresznye, málna, meggy, és minden pirosbogyós, ami csak létezik, benne van, ezt egészítik ki a fűszeres jegyek, a kékvirág, ánizs, vérnarancs, boróka és ginzeng. Izgalmas, intenzív aromatika, hűvösebb tónus jellemzi. Eleven az egész bor, lendületes savakkal, kevés tanninnal. A 14% alkohol itt még kevésbé érződik, nagyon csiszolt a hordóhasználat, a textúra selymes, összességében nagyon elegáns bor, amiből bizony kértünk még egy pohárral.

A pincészet honlapja.

Minden vélemény számít!