• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Drop Shop esték ? három Feudi

2017-02-06 ● Kodela Mia

Egy furmint kóstoló után is ki tudok még kötni a Drop Shop-ban, pláne ha azt remélem, hogy ott Feudi borokat kapok.

A tavalyi év nagy felfedezése volt számomra ez az olasz, campaniai pincészet, teljes nevén a Feudi di San Gregorio, aki helyi szőlőfajtákkal dolgozik és még a savakat is ismerik. Ráadásul milyen menőség már a Vezúv oldaláról bort inni! Amikor a DS Facebook oldalán megláttam, hogy a héten három palackot is bontanak, tudtam, hogy ott a helyem.

IMG_9414

Lacryma Christi Bianco 2014 (Coda di Volpe és Falanghina)

Reduktív bor, öt hónapot volt tartályban. Gyümölcsös, almás illat és íz, zöldfűszerek, alma ? és citromhéj, gyógynövény, sós-kövesség. Friss, jó savszerkezettel, lendületességgel. Jó az egyensúlya (12,5%), szép rétegzettség jellemzi. Máskor is kóstoltam már és most sem okozott csalódást, amolyan klasszikus választás.

Pietracalda Fiano di Avellino 2013 (Fiano)

4-5 hónapig seprőn tartva, battonage technikával. Fehérhúsú gyümölcsök, gyömbér, gyógynövény, krémesség, szőlő, kamilla, kandírozott citrushéj, fehérbors, sósság. Koncentráltabb, intenzívebb aromákkal, közepes testtel. A sav és az alkohol (13%) is passzol a karakteréhez, kerek, kellően komplex bor, ami szerintem gasztroban is remekül használható a különleges aromák miatt.

Taurasi 2011 (Aglianico)

Tartályban erjesztve, utána 18 hónapig közepes pörkölésű francia barrique-ban érlelve, majd még 9 hónap palackban. Fűszerek, szilva, meggykompót, feketecseresznye, kis animalitás, bőr, sósság, feketebors, ginzeng, balzsamecet, vanília. Izgalmas aromák jellemzik, érett, már kissé dzsemes karakter. A tannin borzasztóan sok, tapad, nem lehet kikerülni. Nem segít ezen se a viszonylagosan élénk savszerkezet, se a bor koncentráltsága. Kerek, némi édes tónussal, a korty végén ánizsos, hűvös lecsengéssel. Nem tudom, hogy a tannin javul-e majd további éréssel, bár ismerek olyan vörösbor rajongót, akinek ez így lenne tökéletes.

Címkék: Aglianico, Campania, Drop Shop, falanghina, Feudi, Feudi di San Gregorio, Fiano, Olaszország

← Furmintok a kísérletezés jegyében Drop Shop esték ? két Felton Road pinot noir →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!