Dűne Imrehegyi Nektár 2009

Ismét egy vidám nyári bor, pedig e borongós őszi – sőt téli – hangulatban már elő akartam kaparni valami durván koncentrált alkoholtól fűtött vörös cuccot. Aztán mégis emellett döntöttem.

Olyan ez a bor, mintha egy csapat óvodással együtt énekelnénk azt, hogy „süss fel nap…” Én bízom az esőtánc erejében is, ebben miért ne bíznék. A nektár először semmit nem mondott nekem, fantázianévre gondoltam, csak később esett le, hogy a fajta a Kocsis Irma Csabagyöngye és az Irsai Olivér keresztezése, ami ebben a kontextusban elég pajzánul hangzik.

A Béla Borászat Imrehegyi sorozatából már többel is találkoztam, írok még róluk. Röviden: ahogy ez a bor, a többi is szépen elkészített, kedves, nagyon jó ár-érték arányú. A 2009-es nektár világos citrom színű, illatában édes fehérszirmúak és gyümölcsök törnek elő, erőteljes csemegeszőlős jeggyel és a végén marcipánnal.

A savak diszkrétek, de az alkohol is csak 11,5%, amely valódi nyakalható nyári cuccá avanzsálja. Könnyed a test is, ízben édes alma, körte, alapvetően gyümölcs domináns, súrolja a félszárazságot. Nagyon üdítő: fröccsnek pl. teljesen almafröccs hatása van. Nem komoly cucc, de tetszett, 2,5 csillag.

Minden vélemény számít!