Dúzsi Tolnai Menoire 2010

Jópofa, tetszetős bor ez, mely pontosan azt adja, amit a címkén ígér: nem túl komplex, nem túl hosszú, nem túl testes, viszont nagyon finom.

A Menoire-t Dúzsiéknál leánykori nevén Kékmedocnak hívták, de mivel ez uniós egyletben nem fért meg a bordóira hajazó név, váltani kellett, így lett a medoc noir összevonásából a név. Ezt a bort régen is azért szerettük, amiért most, most azonban belecsúszott ez is a Cora akcióba, kilencszáz forint alatt nagyon megéri.

Közepesen intenzív rubin szín, nagyon intenzív illattal, erre mondják azt, hogy kiugrik a palackból nyitás után. Virágok és feketebogyós gyümölcsök, bővebben ibolyák és szedrek, meggyek, melyek szájban némi édesfűszerrel, hordós ízzel párosulnak. Tannin és sav is akad, testre nem a legkönnyebb, de nem nehezedik el, nekem a sav néha kilógott felfelé, azonban nem zavaróan. Mivel általában 1500 forint körül van, ilyen áron bőven 3,5 csillag jár neki.

Hozzászólások

  1. italosztaly mondta

    én anno először a tour de dúzsit kóstoltam Tamás munkásságából és arról szinte ugyanaz a véleményem mint amit te irtál a menoire kapcsán, pedig elvileg a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. nem kedvelem a testes borokat, ezért a többi Dúzsi küvét (áruházakban nagyrészt csak olyanok kaphatóak) hanyagoltam. aztán az emlitett áruház (ott dolgozom egyébként…) akciójára persze énis lecsaptam, kiváncsi voltam mit csinál 1 fajta szőlőből. őszintén szólva egy teljesen más élményre számitottam, de ez majdnem ugyanolyan mint a tour de dúzsi, csak kicsit gyümölcsösebb, a glicerinnek hála pedig kevésbé lett testes.

  2. Kántorbandi mondta

    A Tour is ott volt a polcon, kár, hogy mire visszaértem, már elkapkodták. “Normál” polci áron már nem annyira vonzóak, bár kétségtelenül vonzóbbak, mint sok más egy-kétszáz forinttal olcsóbb, de minőségben sokkal kevesebbet adó bor.

Minden vélemény számít!