Bikavér párBESZÉD

A feladat nem egyszerű: legyen vastag, de sosem túl testes. Tannin helyett legyen a savgerincen a hangsúly. Komplexitás, finesz, de persze maradjon jó ivású. Fókuszban a bikavér.

Pusztán a tény, hogy a bikavér hírneve megtépázódott, lassan közhellyé válik a magyar boros közéletben. Viszont amennyire elkopott ez a frázis, annyira belém férkőzik a gondolat, hogy még csak nem is igaz. A bikavér ugyanis az elmúlt néhány évben úgy érzem hívószóvá vált és gyakrabban asszociálok belőle a minőségre, mint a kockázatra. Egyes termelők mindmáig húzódoznak a – horribile dictu! – “brand” használatától, helyette más fantázianeveken becézgetik, az egyébként az eredetvédelmi szabályozásnak megfelelő italaikat.

E-SZ-Bikavér1

Néhány gondolat bikavér-témában: Eger és Szekszárd, két ősi rivális, két régi barát. Két felfogás, azonos cél. Egerben az állami irányítás egyik eszköze (FVM rendelet), Szekszárdon a borászok kvázi belső eljárásrendje (hegyközségi rendtartás) szól arról, hogy milyennek is kéne lennie a bikavérnek. De ezek a szabályok nem írják le a bikavért magát, ezek a szabályok csak fajtákról, iskolázásról, érlelésről, alkoholtartalomról szólnak. Nem szólnak arról, hogy milyennek is kellene lennie egy igazi bikavérnek.

Az én szememben a bikavér lehet vastag, de sosem túl testes. Lehet benne tannin, de mindig inkább a savgerinc tartsa kezében a kormányrudat. Ha gyümölcsös is, inkább a fűszerek és egyéb terroir-jegyek mutatkozzanak benne elsősorban. A hordóhasználat egyéni belátásra van bízva, de ötszáz liter alatt csak óvatosan az edényekkel. Komplexitás, finesz és mindemellett persze maradjon jó ivású. A feladat nem egyszerű.

Lássuk, hogy állunk 2014 elején bikavér-fronton. A Budapest Grand Hotel Corinthia szolgált helyszínül a “Bikavér-párbajnak”, ami számomra inkább párbeszéddé szelídült. Voltam olyan szerencsés, hogy néhány kiválasztottal a sétáló-kóstoló előtt leülhettem és dr. Mészáros Gabriella vezetése mellett, a borászok által válogatott húsz tételen keresztül fejtegethettem a titkot. Sokat tanultunk, és gondolkodtunk együtt, de a titok titok maradt és ennek örülök is: az út maga a cél.

Fritz József Szekszárdi Bikavér 2011 – Illatában meleg, szinte dzsemes fűszeresség, elég fás (kávé), főleg a levegőztetés után. Szájban igen gyümölcsös, vörös, meleg tónusú bogyósokkal, magas alkohollal. Kicsit a tannin is nyers. Nagyon fiatal, lineáris ízképű vörös. (kékfrankos alaphoz kadarka, cabsav, merlot és blauburger társul) 81-83 pont.

Bolyki János Egri Bikavér Superior 2011 – Szellőztetni kell, mert elsőre ragasztós és hecsedlis illatok jönnek nyers fával, illóval, csónaklakkal. Szájban karcsú test, jó savak, de tapadós tannin. Édes, orientális fűszeresség, határozott cabernet-hatás. Izgalmas. 83-85 pont.

Ostoros-Novaj Bor Egri Bikavér 2011 – Ez nem a sima forgalmi tétel, hanem egy jópofa, fekete designba csomagolt újdonság. Kakaópor, fahatás, feketebors. Nem lóg ki a sorból, fanyar fűszerességre építő, tiszta és jó karakterű bikavér, némi hordós tanninnal. Meglepetés volt, sajnos az ára is (2000 Ft körül jó vétel lenne, de sajnos 3k+) 82-84 pont.

Juhász Testvérek Egri Bikavér 2011 – Igen sötét színű bor, elsőre kissé zárt illattal, amiben erjedt szilva és barack is mutatkozik. Ez az illathiba ízben is visszaköszön. Nem igazán van tartása, tannin alig, teste is kevés. Valószínűleg rossz palackot fogtunk ki.

Heimann Zoltán Szekszárdi Bikavér 2011 – Nagyon gyümölcsös illat intenzív fával és édességgel. Szájban égetően alkoholos, gyümölcsök és édesfűszerek tobzódnak. Sok és érett tannin, vaskos test. Kicsit „aránytalan”, kicsit veretős, de tetszett (kiderült, hogy egy kis sagrantino-val emelték a tanninszintet, egyébként főleg kékfrankos, amihez kadarka, cabfranc és merlot is került). 83-85 pont.

Eszterbauer János Szekszárdi Bikavér 2011 – Illata nagyon zárt, picit oldschool, főleg cseresznyés. A korty savra hangolt, szintén piros bogyós gyümölcsöket ad frissen, az illat után hatalmasat lép. Markáns tannin a karcsú test mellé, kis cabernet-beszólás. Biztos vagyok, hogy a 81-83 pontos szinttől ez a bor még fog feljebb lépni.

Mészáros Pál Szekszárdi Bikavér 2011 – Tubák, dohány, kávé, rapid gyümölcsök. Bodzási kékfrankos és merlot adja a gerincét. Meleg alkohol, kicsit tapadós tannin, de tele van kedvességgel. A végére ezt írtam: “tiszta, koncepciózus, koncentrált”. 84-86 pont.

Merfelsz Pince Szekszárdi Bikavér 2011 – Gyógyfüves, bakelites illat egy kis savanyúsággal, szerintem túlérésben. A korty lágy, puha, lakkosan meleg gyümölcsösséggel, maradékcukorral, bő tanninnal és aszaltas villanásokkal. 81-83 pont.

Sebestyén Csaba Szekszárdi Iván-völgy Bikavér 2011 – Sok meleg, vörös gyümölcs, végre ott egy kis földesség, kapucsínó és tejhab, valamint menta. Szájban eperhabos, joghurtos gyümölcsösség, bőséges, de csiszolt tannin. Fűszerei édesek, vidámak, kedves bor. Lehetne feszesebb, de a megfelelő koncentráció és a jó lecsengés miatt számomra kiemelkedő. 87-89 pont.

Vida Péter Szekszárdi Bikavér 2011 – Kékfrankos-fűszerek dögivel, nagyhordós hangulat. De ez csak illatban. Mert szájban a cabsav-merlot 45%-a veszi át az irányítást: mély, fekete gyümölcsök, sok tannin, ami picit le is tapad, a Bordeaux-dominanciára az alkohol is rátesz. 83-85 pont.

Márkvárt János Szekszárdi Bikavér 2009 – Vegetális, gyógynövényes, kamillás illat szárított papsajttal, kis kövességgel. A kortyban már kissé besimult, de az alkohol sok. Rengeteg a fűszeres és növényi (oregano) aroma. Nehéz lenne elhelyezni, talán az évjárat-ugrás sem kedvezett neki. Viszont kész van. 83-85 pont.

E-SZ-Bikavér2

Gróf Buttler Nagy-Eged Egri Bikavér 2008 – Vegetális, kapros illat dohánnyal, földdel, borssal, kővel. Furcsán hangzik, de amilyen érdekes, olyan komplex és teljes. A korty is hozza ezt a pikantériát, szépen összeértek az összetevők. Izgalmasan meszes-ásványos, masszív terroir-bor és mint ilyen, nagyon megosztó. 89-91 pont.

Hagymási József Egri Bikavér 2009 – Igazi „big barrel” illat, kicsit sok is, meg nem is új. Tercier jegyek, bejgli, cassis. Az íz a pinot és a kadarka légiességét hozza, élei lesimultak, talán kissé le is lágyultak. Vékonyodik, feljebb már nem megy. 82-84 pont.

Vincze Béla Arcanum Egri Bikavér 2009 – Fekete fűszeresség, erős vaníliás hordóhatás (blauburger, syrah). Meleg karakterű, tanninos (ez a típus nem simul később sem). Nem igazán bikavér, inkább egy koncentrált egri vörös. 82-84 pont

Demeter Pincészet Egri Bikavér Selection 2009 – Ötszáz literes új tölgyhordóban érett, nagyon vörös, nagyon alkoholos, lehengerlően gyümölcsös bor. Savai viszont rendben vannak, a sok hordós tanninnak van, ami ellentartson. Fiatal, de vajon merre tart? 83-85 pont.

Takler Pince Szekszárdi Bikavér Selection 2009 – Még nincs forgalomban. Meleg, földes, gyümölcsös, igen fiatalos illat, a syrah adta meszes-ásványos felhangokkal, erdei bogyósokkal, pici fémességgel. A kortyban cassis, bors, csiszolt tannin (ennek kell még érni és fog is tudni). Koncentrált, de nem nehézkes, pont ez az, amit keresünk. 88-90 pont.

Kovács Nimród Winery Egri Bikavér Superior 2009 – Elsőre „nagymama szekrénye”, majd tubák, tölgydarálék, fekete fűszeresség. Szép tannin, jó savak, az aromatika picit jellegtelen: fűszerre épít, a textúra édes, dzsemes. 84-86 pont.

St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2009 – Hűvös, földes illat friss szilvával és barackkal, elegáns. Szájban hűvös marad, de vannak mélységei. Telt, feljátszik a szájpadlásra is. Fűszerek-gyümölcsök-ásványok-vegetalitás. Súlyos és komoly, de nem komor. Nagy bor és nagy kedvencem, de ma valahogy nem brillírozott (nem volt elég idő vizsgálni, vagy kicsit kifáradtam, de kóstoltam már +2 pontos állapotában is). 89-91 pont.

Thummerer Vilmos Egri Bikavér Superior 2009 – Dohányos illat sok édesfűszerrel, nagyon eltelít, vastag. Szájban egységes, szép savakon fut, van alatta sok érett tannin, határozott hordóhasználat és átgondolt koncepció. 86-88 pont.

Vesztergombi Ferenc Szekszárdi Bikavér 2009 – Nedves avar, dohány, régisulis hordóhasználat, túlérettség az illatban borssal és málnahabbal. Már csúcson van a bor, nem túl bonyolult, de alapvetően rendben van. 84-86 pont.

E-SZ-Bikavér3

Ahogy pár éve írtuk, egyéniben szép, összetettben kaotikus a bikavér. Az évek múltak, de ez nagyjából így is maradt. Eger és Szekszárd ebből a közös örökségből elindult valamerre, de még termőhelyen belül sincs egységes felfogás. A jövő kérdése, hogy márkanévként, vagy földrajzi jelölésként érvényesül-e jobban a fogyasztói fejekben a bikavér fogalma, de az már megválaszolásra került, hogy a borászok komolyan veszik a feladatot.

Minden vélemény számít!