Szarozásunk világhírű

Mégis lehet azt írni egy borról, véleményként, hogy az szar – döntött a strasbourgi székhelyű emberi jogok bírósága. Az évek óta húzódó ügyet most a boros világsajtó is felkapta: nem akárhol, a Vinographyn jelent meg róla írás.

Bizonyára sokan emlékeznek rá, a történet úgy kezdődött, hogy – minden véleménnyel, kritikával és nyilván borírással foglalkozó őszinte és nagy megdöbbenésére – az index főszerkesztőjét, egyben a Művelt Alkoholista blog alapító szerzőjét és a Népszabadság publicistáját, Uj Pétert elkaszálta a bíróság azért, mert azt merte írni a Tokaj Kereskedőház Zrt. egyik boráról, hogy az „szar”. A Kerház felhúzta magát az íráson, pereltek, és nyertek. A bíróság akkor kimondta, az írás „mindenképpen olyan, amely az újságírói szabadságot és a kritika szintjét jóval meghaladja, és alkalmas arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségét megvalósítsa.

A teljes indoklás itt

Ami az egészben a legrémisztőbb, hogy felsőfokon is átment az ítélet, ugyan már nem rágalmazás vétségével, de becsületsértést állapított meg. „A megalapozott tényállásból azonban helytelen következtetést vont le az első fokú bíróság arra, hogy Uj Péter vádlott cselekménye a Btk. 179. § (1) bekezdése szerinti rágalmazás vétségét valósítja meg.

Úgy tűnt, precedens született egy olyan ügyben, amiről minden jóérzésű homo sapiens úgy vélekedett, hogy a szabad véleménynyilvánítás érthetetlen elfojtása. (Nem ittam a Kerház ide vonatkozó borát, nem tudom, hogy milyen, de attól még nem lesz jobb, hogy ilyen döntés születik.) Ezt követően történt az ügyben több megmozdulás is, melyek közül a leghatásosabb a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) videós akciója volt.

Legutóbb a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága mondta ki az ügyben , hogy különbséget kell tenni egy személy és egy cég hírnevének megsértése között, mivel az utóbbinak „nincs erkölcsi dimenziója”. Azt mondták, az ügyben „nem igazolódott be meggyőzően annak szükségessége, hogy az újságírót megakadályozzák szabad véleménynyilvánítási jogának gyakorlásában”. A bíróság elrendelte, hogy a magyar állam fizessen Uj Péternek 3580 eurót (közel 1 millió forintot) az üggyel kapcsolatos költségei megtérítésére.

Ez a mozzanat pedig nem kerülte el a világsajtó és szűkebb értelemben a boros sajtó figyelmét sem. Olyannyira nem, hogy a világ tán legismertebb (és legelismertebb) boros blogjának írója, a boros körökben komoly befolyással bíró Alder Yarrow is felkapta a fejét és beszámolt az ügyről a Vinographyn, Magyarország: ahol kemény dolog borkritikusnak lenni címmel. Ha a Vinography magyar borról ír, kiugrunk a bőrünkből örömünkben, hogy ilyen plénum foglalkozik velünk. Kérdés: mit csinálunk, ha ilyen téma kapcsán foglalkoznak velünk? Egyrészt örülhetünk, mert így azért nehezebb bárkire is ilyen mód rászállni. Másrészt meg sírhatunk, mert egy jó furmint helyett ezzel növeljük kishazánk sajtószabadság korlátozásos imidzsét. Mondhatni, kikerült a nagy nyilvánosság elé a szarunk.

Hozzászólások

  1. e_easy mondta

    gosh! kedvenceim

    “Too bad they didn’t order them to make their wine better.”

    “It’s a shame to drink “oxidized shit” when you can have a nice dry Furmint.”

Minden vélemény számít!