Érdemes-e ilyen videóval borfesztivált hirdetni?

Mennyire menő, ill. mennyire ciki egy ilyen kisfilm? Káros vagy inkább hasznos? Egyáltalán, mit mond el egy ilyen film a hazai fesztiválok szervezőiről és közönségéről? Megannyi kérdést vet fel a Szegedi Borfesztivál vírusmarketing videója.

Röhögtem. Aztán felszisszentem. Aztán megint röhögtem. Majd megint felszisszentem. Utána megpróbáltam azonosítani magam a megcélzott közönségben: nem sikerült. Talán ezért – és most előreszaladok – billent arra a mérleg nálam, hogy nem éri el célját ez a kisfilm.

Érdemes-e ilyen videóval borfesztivált hirdetni? - borravalo.hu

Na, menjünk bele kicsit alaposabban: Mucsit alapvetően szeretem, a karakter, amit már-már kissé fáradtan, de előad (?) jó. Illetve, jó egy Jancsó filmbe. Igaz, itt is röhögtem rajta, de ez alapvetően mindannak a többletnek köszönhető, amit Mucsi közvetetten hozzátesz az egészhez, nem a mondanivalónak.

Ami a mondanivalót illeti, azzal halmozottan gond van. Nem tudni ugyanis, hogy mit akarnak a rétesként nyújtott sztorival, ami valami olyasmi lett, mint amikor valaki túl hosszan, és rosszul mesél el egy faviccet, aminek a csattanóját is sikerül elrontania.

Térjünk vissza a célközönség kérdéséhez: ha nem lenne meg a filmen végigvonuló eléggé direkt szembeállítás a Mucsi-karakter és az öltönyös vigéc között, a végén még konkrétan meg is kérdezik: „Te mire pörögsz rá? A kulináris élvezetekre, vagy a bestiális fesztiválhangulatra?” – szóval jól kettészelték a látogatók körét, döntse el mindenki, akit sikerült megfogni, hogy mucsai, bocsánat, Mucsi-módon be fog baltázni a kétliteres vázából nyakalt alföldi merlot-któl, vagy a mandzsettás ingujjait húzogatva pörgeti a rozéját rubberneckelés közben.

Apropó, a fineszes úriember. Utóbbi jelző nyilván ironizáló, nem ártott volna egy stylist, aki megmondja, hogy a parvenü léthez nem elég a mandzsettás ing – kell is hozzá egy olyan mandzsettagomb, amitől nem proli az egész. Meg egy olyan óraszíj, ami megy a mandzsettához is, meg az öltönyhöz is (amit nem egy 90-es évek eleji vállalkozói katalógusból választottak ki).

Na jó, a fenti sorokat lehet direkt gonoszkodásnak tekinteni, ahhoz azonban nem kellett volna még stylist se, hogy olyan borospohár legyen az öltönyös kezében, amiben nem ciki rozét pörgetni. Már ha rozét pörgetni kell egyáltalán, szerintem nem sok értelme van.

És ez a konklúzió is: nem sok értelme van az egésznek. Hacsak az nem, hogy egy jót buliztak az alkotók a Mucsival, meg az, hogy én is írok róla itt, ti meg megtudjátok, hogy lesz borfesztivál Szegeden.

Minden vélemény számít!