Fejlődünk, de nem sokat

2011-ben már a háztartások kétharmada vásárolt bort valamilyen rendszerességgel, áll a GfK Hungária közleményében. Ötből három palack bor hipermarketben, diszkontban kerül a bevásárlókosárba. A többség vöröst vesz, de egyre többen fedezik fel a rozét is.

Az idei év szélsőségesen száraz, csapadékhiányos időjárása a bortermelés mennyiségére is súlyos hatással van, a szakemberek szerint 20-25 százalékkal kevesebb bort várhatunk ebben az évben, pedig a borkultúra fejlődésével együtt szépen gyarapodik a bort kifejezetten kedvelő magyarok aránya, állapítja meg a GfK kutatása.

A bort különösen szívesen ivók aránya ma már eléri a 37 százalékot, míg 20 évvel ezelőtt ugyanez az arány még csak 25 százalék volt – ez derül ki a GfK Hungária Étkezési szokások felmérésének 2012. évi adataiból. 20 év alatt tehát 12 százalékpontot mozdultunk “előre”.

A bor kedveltségét igazolja az a tény is, hogy míg 2006-ban a magyar háztartások fele, 2011-ben már közel kétharmada vásárolt bort valamilyen rendszerességgel, és ez az arány folyamatosan fejlődött az elmúlt évek során.

Vörösbor az élen

A borfajták népszerűségében némi átrendeződés figyelhető meg. A magyarok szíve döntően a vörösborokhoz húz, a fehérborok részesedése enyhén csökkenő tendenciát mutat, és egyre nő a rozé népszerűsége – bár természetesen a teljes forgalomból csak kis részarányt képvisel.

Az elmúlt hat évben a vörösbor tartotta pozícióját, sőt mind értékben, mind mennyiségben növelni tudta részesedését a teljes borforgalomból, a fehérborok részaránya viszont visszaesett. A rozé borok szépen fejlődtek, értékben 3 százalékról 8 százalékra, mennyiségben pedig 3 százalékról 6 százalékra emelkedett részesedésük a háztartások teljes vásárlásából.

Az édes borok még mindig jelentős részarányt képviselnek a teljes megvásárolt mennyiségből, de valamelyest csökkenő tendencia figyelhető meg. A száraz és félszáraz borfajták részesedése mennyiségben ugyan nem nő, ám értékben – a magasabb áraknak köszönhetően – folyamatosan növekszik.

60% hiperben és diszkontban

A háztartások havonta vásárolnak bort, és egy-egy ilyen alkalommal 2-2,5 liter bor kerül a kosarakba, ami 3-4 palacknak felel meg. A kereskedelmi forgalomba kerülő borokból egyre többet vásárolnak hipermarketekben és diszkontokban, ebben a két csatornában kerül értékesítésre a teljes forgalom háromötöde. Természetesen a hipermarketekben és a diszkontokban forgalmazott borok átlagárainak szintjében tapasztalható különbségek a részesedésben is megmutatkoznak: míg mennyiségben a diszkontok, addig értékben a hipermarketek tudják a legnagyobb részt kihasítani maguknak a piacból.

Az egyes értékesítési csatornák részesedése a teljes borpiacból mennyiségi és érték alapon, 2011 (az adatok százalékban kifejezve):

Csatorna Mennyiségi részesedés Értékbeli részesedés
hipermarket 27 33
szupermarket 13 15
diszkont 33 26
cash&carry 4 4
hazai láncok 10 9
független kisboltok 6 7
egyéb csatorna 7 6

(Forrás: Háztartáspanel, GfK Hungária)

A férfiak itala

A nemek között bár jelentős különbség figyelhető meg a bor kedveltségét illetően – minden második férfi nyilatkozott úgy, hogy különösen szívesen iszik bort, míg a hölgyeknél ez az arány csak 23 százalék – addig a hazánkban is komoly kultúrával rendelkező bor népszerűségét, az adatok ismeretében, nem különösebben befolyásolja az életkor, a végzettség, vagy a jövedelmi státusz.

Nem szezonális

A borfogyasztás kiegyensúlyozottabb képet mutat, mint a sörivás, hiszen nem annyira szezonális, télen, nyáron, ősszel, tavasszal is fogyasztjuk – áll a közleményben. Némi kiugrás a decemberi (főleg karácsonyi) időszakban, az ünnepek idején tapasztalható. Fehérborokból szintén kicsit több fogy a nyári fröccs időszakban.

Ha valaki a statisztikán túli személyes tapasztalatokra kíváncsi, olvassa el posztunkat arról, mit lát egy hipermarket italosztályán dolgozó arról, hogy vesz bort a magyar!

Hozzászólások

  1. italosztaly mondta

    “A magyarok szíve döntően a vörösborokhoz húz”

    mert azt kólával könnyen fel lehet javítani:) egyébként vörösben még több olyan borszőlő található hazánkban (merlot, zweigelt, pinot noir, turán), melyekből “tisztán” lehet nem csak száraz bort készíteni. fehér boroknál ez gyakorlatilag csak tokaji, PET palackos, olasz import, elvétve 1-2 kései olaszrizling. és mint ahogy mondottam volt, sajnos az átlag magyar nem kedveli a száraz bort.

Minden vélemény számít!