Fekete Béla Somlói Olaszrizling 2007

Valódi csemege került a poharamba, az ilyesmiről mindig az jut eszembe, hogy tökéletes lenne egy borvidéki tanösvénybe, már ha lenne ilyen.

Ahogy már korábban is írtuk, Béla bácsit nem nyomja a piac, nem sürgeti senki, türelmesen kivárják a borok, míg neki nem tetszenek. Ez is kézművesség kérem, a modus operandi része, mely meglátszik a borokon.

Mély arany szín, erőteljes köves karakterrel, amit már a töltéskor lehet érezni. Intenzív illat és aromavilág jellemzi, érett fehérhúsú gyümölcsök, némi reszelt alma, már-már megjelennek az aszalt almás, szárított gyümölcsös jegyek is. Aztán édesfűszerek és persze kő, kő,kő.

Mindeközben nem pusztít a sav, a 13.5%-os alkoholt jól bírja a test, harmóniát érezni. Érett, élettel teli bor annak ellenére, hogy nem a friss, citrusos vonal. Ilyen áron ez azért eléri a 4 csillagot.

Somló Guide

Hozzászólások

 1. chybee mondta

  Béla bácsitól nálam egy palack 2006-os (rajnai) rizling várja az alkalmat és a hálás közönséget a megnyitásra :)

  Milyen áron kapott 4 csillagot az olaszrizling?

 2. chybee mondta

  @ BZoltan:
  Jó kérdés. Valószínűleg csak az emlékeim fűzték hozzá, hogy rajnai, mivel annyi áll a palackon, hogy rizling. Köszi!

 3. BZoltan mondta

  @ chybee: Szerintem olasz lesz az a rizling. A Somlón úgy fél hektárnyi, vagyis úgy 2000-3000 tőke rajnai rizling van és ha jól tudom akkor főleg a szőlősi és dobai oldalon. Olaszrizling pedig tübb mint 160 hektár terem a hegyen. Márcsak ezért is azt gondolom,hogy ha valaki olyan ritkaságot palackoz mint a rajnai rizling akkor kiírná a teljes nevét :)

 4. chybee mondta

  @ BZoltan: Az átalad írtak alapján, ill. Béla bácsi borait végigböngészve olasz lesz ez valóban :) Eszerint kóstolom majd. Köszi a kiegészítést!

 5. BZoltan mondta

  @ chybee: Egészen biztosan jó lesz az a 2006-os rizling még olasznak is :) Sőt, szerintem a forró 2006 alapvetően jobban is kedvezett a teljes érettségben izgalmasabbá és gazdagabbá váló olasznak mint a teljes érettségben lomha mamlasszosodásra hajlamos rajnainak. A rajnainak inkább a 2010-1012 évek lehettek jobbak mint az olasznak. Bár szerintem a 2011-2012 a szárazság miatt a rajnaikból hamarabb és intenzívebben fogja kihozni a petrolos palackbukét.

 6. chybee mondta

  @ BZoltan:
  Hétvégén a Fekete Pincénél kóstolva Béla bácsival és Bori nénivel beszélgetve kiderült, hogy csak 2006-ban került mindössze „Rizling” felirat az olaszrizlingre.

 7. BZoltan mondta

  @ chybee: Azt megkérdeztétek, hogy miért? Azt azért fontos tudni, hogy a “Rizling” szó, így és ebben a formában nem számít fajtamegjelölésnek, hanem csak fantázianévnek ami akár házasítás is lehet.
  Én a szokásosnál is hisztisebb vagyok az erdetvédelmi kérdésekre és nagyon ritkán hiszem el, hogy a termelők nem tudják pontosan, hogy mit és miért írnak avagy nem írnak rá egy címkére. Mindenki pontosan tudja, hogy a hatóság vasökle azonnal keményen lesúlyt a legkisebb formai hibára is. Szóval mindenki nagyon odafigyel arra, hogy a címkézés megfeleljen minden szabálynak.

 8. chybee mondta

  @ BZoltan: Elmondásuk szerint számukra a „rizling” megnevezés egyértelműen az olaszrizlinget jelöli. A következő évtől (a 2007-es évjárattól) egy meg nem nevezett ismerősük javaslatára lett újra kiírva az olaszrizling, hogy a fajtát egyértelműsítsék. A szabályozást nem hozták szóba, de lehetséges, hogy közrejátszott a változtatásban.

Minden vélemény számít!