Fokozottan ellenőrzik az import borokat

Az import borok kiemelt ellenőrzését rendelte el november 9-én Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – közölte a szaktárca az MTI-vel.

A fokozott ellenőrzést a Magyarországra érkező külföldi borok nagy mennyisége indokolja – áll a közleményben. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a borok első magyarországi tárolási helyén, a nagy- és kiskereskedelmi egységekben, elosztó központokban, hűtőházakban és előállító létesítményekben ellenőrzi, hogy a borok megfelelnek-e az élelmiszerjog előírásainak. A hatóság a megkülönböztetéstől mentes, kockázatbecslésen alapuló vizsgálatokat nemcsak az előállító helyeken, hanem raktárakban, hűtőházakban és szállítmányozás közben hajtja végre. Az első magyarországi tárolási helyen végzett vizsgálat a kísérő dokumentumokra is kiterjed, megnézik az egyes tételek számláit, a pincekönyveket, a szállítási okmányokat, és a laboratóriumi vizsgálati eredményeket is. A borokból mintát is vesznek a szakemberek, amelyeket laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá.

A hír szép, kérdés, hogy nem csak hangzatos kampányról van-e szó. Kérdés, hogy a szürkeimport olasz bordömpingnek gátat lehet-e ezzel szabni?

Minden vélemény számít!