Furmint pohár teszthelyzetben

Néha már azon is mosolygok, hogy hányféle borvidéki, település szintű vagy valamilyen összefogás mentén létrejövő palack és bor van, erre most a furmint is kapott egy saját poharat.

Az első gondolatom az volt, hogy úgy kell nekünk ez a furmint pohár, mint Orbán Viktornak még egy migráns, de mondjuk én meggyőzhetőbb vagyok, hogy ez akár jó is lehet, így megragadtam az alkalmat a tesztelésre. A Wine Shock szervezett egy bemutatót az Innioban, ahol hét tételen keresztül nézhettük meg, hogy mit tud vagy éppen mit nem tud ez a magyar vonatkozású Riedel pohár.

IMG_4801

A tállyai Szent Vencel-napon amúgy már láttam és kézbe is fogtam, és elsőre nem igazán tetszett. Túl nagynak találtam, a szára széles, semmi kecsesség, összehasonlítva például a Zalto pohárral, ég és föld a kettő. A kinézetéről alkotott véleményem most sem változott, még mindig nem vagyok kibékülve a vastag szárával és a méretével, de nyilván nem a véletlen műve, és ha ez kell ahhoz, hogy a legjobb furmint élményt kapjuk, ám legyen.

A Riedel képviseletében Hantos László volt jelen, aki – mintha a fejembe látna – azzal kezdte, hogy a cég szőlőfajta specifikus poharai nem a dizájnról szólnak. Gondolom nem én voltam az első, akinek feltűnt az elegancia hiánya. Négy fordulón keresztül tesztelték a különböző poharakat, az utolsó tesztre természetesen Tokajban került sor, ahol hat finalistából választották ki, hogy melyik az, amelyik ugyan (szerintem) nem szép, de legalább jó.

Az új furmint pohár mellett a Riedel Degustazione White és Red poharakból néztünk meg minden bort, hogy legyen összehasonlítási alapunk.

IMG_4798

A bemutató közben és után erre jutottam:

  1. Működik a furmint pohár. Nem minden esetben, de a hét kóstolt tételből ötnél igen, ami egész jó arány. A kialakítása miatt intenzíven, intenzívebben érezni az illatokat, szépen összegyűjti az aromákat. A másik két pohár szája szélesebb, és amíg a White korrektül szerepelt, két esetben pedig jobban, mint a furmint pohár, addig a Red nyilvánvalóan ezen a kóstolón egyáltalán nem vált be.
  1. A pohár magassága csökkenti az alkoholérzetet. Az alkohol gőze kevésbé érződik a másik két – alacsonyabb kelyhű – pohárhoz képest.
  1. A másodikként kóstolt Pendits Krakó Furmint 2012 egy biodinamikus bor, a pincészet Demeter minősítéssel rendelkezik. A bor biodinamikus illatjegyeit és jellegét szintén felerősítette a furmint pohár. Mindenki döntse el maga, hogy ez jó-e, nekem jobban tetszett, ahogy a két másik, főleg a White kicsit elfedte ezeket a jegyeket.
  1. A Kovács Nimród Nagy-Eged Furmint 2011 estében, a barrique füstös jegyeit felerősítette füstölt aromává, a gyümölcsös jegyek kissé elvesztek a füst mögött.
  1. A hordós furmintok esetében (Kovács Nimród Nagy-Eged Furmint 2011, Györgykovács Furmint 2012, Lenkey Héthordó 2009) mindig erősebbnek, erősebben éreztem a hordós jegyeket, még akkor is, ha nem nyomta el a gyümölcsös – fűszeres – ásványos stb. vonalat, a hordó jobban elöl volt.
  1. A Tokajicum 2007-es furmint narancsbora a biodinamikus tétel mellett a másik, ahol a White pohár jobban szerepelt, itt a visszafogottabb illatok jobban álltak a bornak, elegánsabb hatása volt. Nem tudom, hogy az „extrém” tételekkel mit tapasztaltak a poharak tesztelése során, egyáltalán néztek-e ilyeneket.
  1. Az utolsónak kóstolt Oremus 2010-es Szamorodninál azt figyeltem meg, hogy sokkal szebb az ablakosság, nagyon szépen tapadt fel a bor a pohár falára. A Red-ben egyértelműen elveszett a szamorodni illata, persze ez nem is meglepő.

IMG_4803

Mondjuk úgy 60%-ig meggyőzött ez az este arról, hogy volt értelme megalkotnia a Riedelnek a furmint poharat, a kisebb bizonytalanságokat leginkább – ahogy gondolom más poharak esetébe is – a borok elkészítési különbözőségeinek tulajdonítom. Nem tudom, hogy vajon ez lesz-e az az áttörés, ami a tokaji furmintot most már tényleg világhírűvé teszi, de nem baj ha kis lépésekben haladunk, ha amúgy jó felé haladunk. A borokhoz kapcsolódó különböző kiegészítőknek úgyis nagy piaca van, így vagy a furmint pohár megvétele ösztönöz majd furmint vásárlásra vagy a rendszeres furmint fogyasztók polcain köt ki végül egy ilyen. Mindkét esetben win-win a furmintnak.

Minden vélemény számít!