Gábor Ákos Pátyi Rajnai Rizling 2009

A minap a Pátyi Pincenapokon jártam: kedves, családias rendezvény, félig a pincékkel tarkított erdőben, nyakon öntve egy adag búcsúhangulattal.

A színpadon az aktuális tinisztárok, gyerekprogram, kirakodóvásár, lángos (természetesen németül is megnevezve), sörsátor, stb. Szerencsére több pince is nyitva tartott (bár csak töredéke annak, amennyi a XIX. századból ránk maradt soron található), így is lehetett kóstolni bőven. Páty az Etyek-Budai Borvidék budai körzetének része a Budajenő, Budakeszi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm vonalon. Az Etyek-Budai borvidék egyébként jóval nagyobb annál, mint gondolnánk: hagyományosan Szentendrétől Tétényig húzódott és ma is része pl. a részben izgalmasan gránitos talajú Velence, de anno a Sas-hegyen is voltak kadarka ültetvények.

Szóval a fejünkben eldugott hely ez, pedig közel van, mint Etyek és a pincenapok már a kilencvenes évek óta megrendezésre kerül (fura volt ezzel szembesülni, mivel most voltam először). Páty és környéke alapvetően fehérboros vidék, úgy tapasztaltam a gazdák főleg Szekszárdról hozzák a vöröset, mert a helyi erőknek bőven van rá igénye. A legizgalmasabb tétel egy rajnai rizling volt, amiből egy palackot szerencsére itthon tüzetesebben is meg tudtam vizsgálni. Ez a bor Gábor Ákos rajnai rizlingje volt. A borász zászlóvivője a pátyi boros törekvésnek, a Budakörnyéki Borkultúra Egyesület elnöke, és ahogy láttam egyébként is köztiszteletben álló személy.

Bontás után egy pici széndioxid gyöngyözik, alig észrevehetően, majd a túlérett, zamatos körtearomák mellett a rajnaira jellemző petrol mutatja magát már így két évesen (én a petrol-táborba tartozom, sőt szeretem is ezt a jegyet). Tiszta munka. A korty extraktgazdag, a test mérete már majdnem meghaladja a közepest, a savai abszolút rendben vannak. Mutat egy kis mineralitást a fajta acélos villanásai mellett, de főleg ugyanaz a nem bonyolult, de tiszta gyümölcsösség van végig jelen, ami a lecsengést is kiegyensúlyozottá teszi. Valahogy az jutott eszembe, hogy kisbussay, de ez biztosan nem igaz. Mindenesetre 800 F  körül kiváló vétel lesz majd (ha kereskedelmi forgalomba kerül) nem csak a környékkel ismerkedőknek. Négy csillag.

Minden vélemény számít!