• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Gábor Ákos Pátyi Rajnai Rizling 2009

2011-07-08 ● borravalo.hu

A minap a Pátyi Pincenapokon jártam: kedves, családias rendezvény, félig a pincékkel tarkított erdőben, nyakon öntve egy adag búcsúhangulattal.

A színpadon az aktuális tinisztárok, gyerekprogram, kirakodóvásár, lángos (természetesen németül is megnevezve), sörsátor, stb. Szerencsére több pince is nyitva tartott (bár csak töredéke annak, amennyi a XIX. századból ránk maradt soron található), így is lehetett kóstolni bőven. Páty az Etyek-Budai Borvidék budai körzetének része a Budajenő, Budakeszi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm vonalon. Az Etyek-Budai borvidék egyébként jóval nagyobb annál, mint gondolnánk: hagyományosan Szentendrétől Tétényig húzódott és ma is része pl. a részben izgalmasan gránitos talajú Velence, de anno a Sas-hegyen is voltak kadarka ültetvények.

Szóval a fejünkben eldugott hely ez, pedig közel van, mint Etyek és a pincenapok már a kilencvenes évek óta megrendezésre kerül (fura volt ezzel szembesülni, mivel most voltam először). Páty és környéke alapvetően fehérboros vidék, úgy tapasztaltam a gazdák főleg Szekszárdról hozzák a vöröset, mert a helyi erőknek bőven van rá igénye. A legizgalmasabb tétel egy rajnai rizling volt, amiből egy palackot szerencsére itthon tüzetesebben is meg tudtam vizsgálni. Ez a bor Gábor Ákos rajnai rizlingje volt. A borász zászlóvivője a pátyi boros törekvésnek, a Budakörnyéki Borkultúra Egyesület elnöke, és ahogy láttam egyébként is köztiszteletben álló személy.

Bontás után egy pici széndioxid gyöngyözik, alig észrevehetően, majd a túlérett, zamatos körtearomák mellett a rajnaira jellemző petrol mutatja magát már így két évesen (én a petrol-táborba tartozom, sőt szeretem is ezt a jegyet). Tiszta munka. A korty extraktgazdag, a test mérete már majdnem meghaladja a közepest, a savai abszolút rendben vannak. Mutat egy kis mineralitást a fajta acélos villanásai mellett, de főleg ugyanaz a nem bonyolult, de tiszta gyümölcsösség van végig jelen, ami a lecsengést is kiegyensúlyozottá teszi. Valahogy az jutott eszembe, hogy kisbussay, de ez biztosan nem igaz. Mindenesetre 800 F  körül kiváló vétel lesz majd (ha kereskedelmi forgalomba kerül) nem csak a környékkel ismerkedőknek. Négy csillag.

Címkék: 2009, 4 csillag, Etyek, Etyek-Buda, Gábor Ákos, Páty, Rajnai Rizling

← Santomas Malvazija 2009 Royal Tokaji Szt. Tamás 6 puttonyos 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!