• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Royal Tokaji Szt. Tamás 6 puttonyos 2003

2011-07-12 ● Kántor Endre

Nagy bor, nagy melegben, ellentmondásos, de tökéletesen elfeledtette a körülöttem lévő világot, a kánikulával együtt.

Azt hiszem, szeretem, amit Áts Károly csinál a Szt. Tamással aszú ügyben. Már a Tokaj Reneszánsz 2007-es évjárat bemutatóján is ez a 6 puttonyos volt, ami a 9-es mezőnyből négy másik mellett igazán tetszett, most éppen egy 2003-assal sikerült közelebbi kapcsolatba kerülnöm, és nagyon jól megértettük egymást.

Annak ellenére, hogy a körülmények elvileg nem stimmeltek egy ilyen léptékű borhoz, vagyis árnyékban volt 35 fok, ráadásul ünnepi hangulatban sem igen voltunk, hacsak azt nem vesszük ünnepnek, hogy a megfáradt vándor Mádon, a Royal Tokaji hűvös teraszán ül, és ilyen aszút kortyol. Azt hiszem, a mádi dűlők közül kimondottan kedvelem a Szt. Tamást, a 12 hektáros terület dél, délnyugat és délkelet felé nyúlik el, és II. Rákóczi Ferenc még az 1700-as években osztályozta első besorolásba. Ha igaz, amit Áts Karcsi mond, és az évjáratok tízévente megismétlik egymást, akkor nem csoda, hogy ennyire tetszett a 2003-as: az 1993-as évjárat ugyanis bekerült a világ legjobb 100 bora közé.

Élénk borostyános szín, narancsos reflexekkel, illatra ásványos, gyógynövényes, pézsmás, fűszeres, dohányos. Nagyon összetett, rétegzett bor, minden pillanatban másik aromát érezni ki belőle. Ízében a kajszi mellett aszalt és kandírozott trópusi gyümölcsök. Rendkívül hosszú, elgondolkodtató bor, el lehet ülni egy pohár mellett akár egy órát is. Az analitika: 8,5%-so alkohol, 231 g/l maradék cukor, közel 12g/l sav. Készült 1780 palackkal, furmintból, hársból és sárgamuskotályból. Van, ahol 12 ezer forint alatt beszerezhető. Így 5 csillag.

Címkék: 2003, 5 csillag, 6 puttonyos, aszú, Áts Károly, furmint, hárslevelű, Mád, Royal Tokaji, Sárgamuskotály, Tokaj-Hegyalja

← Gábor Ákos Pátyi Rajnai Rizling 2009 Szabózé hetényből →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!