• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Gábor Ákos Pátyi Rajnai Rizling 2009

2011-07-08 ● borravalo.hu

A minap a Pátyi Pincenapokon jártam: kedves, családias rendezvény, félig a pincékkel tarkított erdőben, nyakon öntve egy adag búcsúhangulattal.

A színpadon az aktuális tinisztárok, gyerekprogram, kirakodóvásár, lángos (természetesen németül is megnevezve), sörsátor, stb. Szerencsére több pince is nyitva tartott (bár csak töredéke annak, amennyi a XIX. századból ránk maradt soron található), így is lehetett kóstolni bőven. Páty az Etyek-Budai Borvidék budai körzetének része a Budajenő, Budakeszi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm vonalon. Az Etyek-Budai borvidék egyébként jóval nagyobb annál, mint gondolnánk: hagyományosan Szentendrétől Tétényig húzódott és ma is része pl. a részben izgalmasan gránitos talajú Velence, de anno a Sas-hegyen is voltak kadarka ültetvények.

Szóval a fejünkben eldugott hely ez, pedig közel van, mint Etyek és a pincenapok már a kilencvenes évek óta megrendezésre kerül (fura volt ezzel szembesülni, mivel most voltam először). Páty és környéke alapvetően fehérboros vidék, úgy tapasztaltam a gazdák főleg Szekszárdról hozzák a vöröset, mert a helyi erőknek bőven van rá igénye. A legizgalmasabb tétel egy rajnai rizling volt, amiből egy palackot szerencsére itthon tüzetesebben is meg tudtam vizsgálni. Ez a bor Gábor Ákos rajnai rizlingje volt. A borász zászlóvivője a pátyi boros törekvésnek, a Budakörnyéki Borkultúra Egyesület elnöke, és ahogy láttam egyébként is köztiszteletben álló személy.

Bontás után egy pici széndioxid gyöngyözik, alig észrevehetően, majd a túlérett, zamatos körtearomák mellett a rajnaira jellemző petrol mutatja magát már így két évesen (én a petrol-táborba tartozom, sőt szeretem is ezt a jegyet). Tiszta munka. A korty extraktgazdag, a test mérete már majdnem meghaladja a közepest, a savai abszolút rendben vannak. Mutat egy kis mineralitást a fajta acélos villanásai mellett, de főleg ugyanaz a nem bonyolult, de tiszta gyümölcsösség van végig jelen, ami a lecsengést is kiegyensúlyozottá teszi. Valahogy az jutott eszembe, hogy kisbussay, de ez biztosan nem igaz. Mindenesetre 800 F  körül kiváló vétel lesz majd (ha kereskedelmi forgalomba kerül) nem csak a környékkel ismerkedőknek. Négy csillag.

Címkék: 2009, 4 csillag, Etyek, Etyek-Buda, Gábor Ákos, Páty, Rajnai Rizling

← Santomas Malvazija 2009 Royal Tokaji Szt. Tamás 6 puttonyos 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!