• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Szabózé hetényből

2011-07-13 ● borravalo.hu

Még májusban, a Pannon TOP25 bírálat után látogattunk ki Szabó Zoltánhoz Hosszúhetényi pincéjébe. A fiatal borász csak pár éve került a látókörömbe a ?Baranya Kincsei? nevű kóstolón, ahol régi magyar fajtákból összeállított házasításával, mikrotételeivel, szép kadarkájával hívta fel magára a figyelmet.

Aztán odaérve megértettük, hogy mire ez a nagy ?felfordulás?: a területek vegyesen vásárolt, kis parcellák mindenféle szőlővel (alanttermő, járdovány, hólyagos furmint, stb.), a pincében pedig lépten-nyomon hordóba-palackba-ballonba-tartályba ütközünk a másfeles pillétől az ötszázas ászokig. Zoli sem tagadja, hogy néha a kényszer szüli a házasítási ötleteket, ugyanakkor jól sültek el a dolgok nem egyszer.

Kóstoltunk csóka rozét, 2010-es chardonnay-t, ami tökös, jó savú, mégis gyümölcsös bor maradt, félszáraz rizlinget 2009-ből (hordóminta, már most szépen petrolos, ugyanakkor szerintem ennek jobbat tenne a tiszta tartályos érlelés). A 2009-es cirfandli finoman túlérett jegyekkel birses-krémes, sűrű anyag, lecsengésében gyógyszeres kesernyével, 2008-as édes társa enyhén vegetális, kései karaktert mutat grapefruittal a lecsengésben.

Legjobban a Csigavér nevű küvé tetszett, ami csóka-pinot-kadarka ?vegyes évjáratból?, csak helyi használatra. Vad dolog, de támogatom: zsíros, de szikár, finoman porózus tanninnal, fél lábbal pinó, fél lábbal kadarka (marha érdekes volt érezni az ibolyás-málnás és az édesfűszeres jegyeket együtt). A 2009-es kadarka szinte silleres színű, enyhe alkoholtöbblettel, ribiszkés, szépen fűszeres aromákkal, nagyon jó gasztrobor, 2008-as társa füstös-toastos, szikár bor közepes testtel és szintén ételért kiáltó szerkezettel. A vége felé 2007-es cirfandlit is kóstoltunk, ebből már nem sok van. Kissé idősödik is már, szárított virágok, nyári alma mutatja még a hajdani dicsőséget.

Több bornál is éreztem, hogy törékeny állapotok ezek, úgyhogy mire valaki odaér, lehet, hogy teljesen más arcukat mutatják majd a tételek (és lehet, hogy nem is ezek lesznek). Ahogy elnézem folyamatos a megújulás-kísérletezés, ezért inkább kedvcsináló ez a pár leírás és bemutatása a különleges fajtaválasztéknak. A velünk együtt kóstoló kétszeres szerb sommelier-bajnok hölgy, Đurđa Katić is elégedett volt a borokkal, bár a nemzetközi orrnak kissé magas illókkal sem itt, sem a versenyen nem tudott teljesen megbarátkozni.

Én szimpatikusnak találtam a vendégszerető, lendületes, mosolygós borászt, úgyhogy aki a környéken jár (Pécstől mindössze 15km), annak közvetlensége, rugalmassága miatt is mindenképpen ajánlom egy látogatásra. (Zoli oldala a Facebookon.)

[googlemap lat=”46.149589″ lng=”18.359068″ align=”undefined” width=”470px” height=”300px” zoom=”15″ type=”G_NORMAL_MAP”]Morolo utca 55, Magyarország[/googlemap]

Címkék: alanttermő, cirfandli, Csigavér, csóka, csókaszőlő, hólyagos furmint, Hosszúhetény, járdovány, kadarka, Pécs, pécsi borvidék, pinot noir, szabó zoltán

← Royal Tokaji Szt. Tamás 6 puttonyos 2003 Grillborok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!