Gary Vee a falon

Több érdekes borvilági arc is jelen lesz az idei VinCÉ-n, kétségtelenül a legérdekesebb (Legkiszámíthatatlanabb? Leginkább trendszetter? Leginkább megalkuvásoktól mentes?) mind közül Gary Vaynerchuck lesz, a boros újmédia fenegyereke.

Már nem emlékszem mikor láttam először a Wine Library TV-n Gary Vaynerchuk-ot, de akkor fogalmam sem volt róla, hogy az ordibáló és erősen extrovertált, nagyokat öblögető és köpő, folyamatosan pörgő figura a borvilág legbefolyásosabb emberei közé fog tartozni egyszer.

Pedig így van akkor is, ha már kiszállt a netes bortelevíziós business-ből és ma már „komoly” cégeknek ad „komoly” tanácsokat az arculatépítés, netes kapcsolattartás és a sikeres üzletmenet előmozdítása tárgykörében. Azt hiszem a fenegyerek jelzőt róla mintázták.

Gary fehérorosz származású és gyerekkora óta az USA-ban él, de ami fontosabb: ő a legjobb példája annak, hogyan csinálhat valaki a hobbijából temérdek pénzt. A Wine Library TV több, mint ezer adást élt meg, 2011 márciusában volt az utolsó, sok rajongója siratta. Persze a Wine Library TV és a Daily Grape adásai nem kerültek le a netről, ezért a fiatalember sajátságos stílusa – szimpatikus vagy sem – ma is közszemlére van téve (kedvcsinálónak érdemes egyet megnézni, akár csak a bejelentkezés erejéig).

Azóta rengeteg show-ban lépett már fel, rádiózott, könyvet is írt, millió követője van a twitteren, szóval a rezdülései ma is befolyásolják a dolgok menetét a bor világában.

Mr. Vaynerchuk egyébként nagy felfedező, többször is lengette már a magyar borok zászlaját. Bele volt zúgva a furmintba több alkalommal, ordibálva tetszett neki pl. egy Királyudvar bor, de amikor magyart kóstolt annak mindig híre ment a hazai boros körökben.

Félig velünk lesz a VinCE kiállításon: New Yorkból fog bejelentkezni vasárnap és egy másfél órás előadást-kóstolást vezényel majd le, remélhetően mindannyiunk okulására. A kóstolósorban török, orosz, szlovén, szerb, bolgár és magyar borok lesznek, az interaktív jelleg miatt kérdezni is lehet majd tőle.

Gary Vee adásait mindenképpen érdemes nézegetni, íme egy kis ízelítő, a már említett furmintos.

Hozzászólások

 1. BZoltan mondta

  Ha tényleg interaktív lesz akkor valaki végre kérdezze már meg tőle, hogy milyen gombát szed :) mert én is olyant szeretnék.

  A srác zseniális. Élő példája annak, hogy a borról hogyan kell beszélni. Persze messze nem a stílusra gondolok, hanem a tartalomra. Valahogy az ő borleírásai nincsenek tele olyan arcpirító ostobasággal amilyennel sok más “borszakértő” szédít.

  Érthető, frappáns és egyszerű… mindez egy raklap amfetaminnel felgyorsítva :)

 2. Kántorbandi mondta

  és tipikusan NEM tévés/rádiós hanggal ellátva. ilyen volt a CNN morcos rekedt faszija is, a Richard Quest, akiről elsőre mindenki azt mondta, hogy na, ez nem fog képernyőn maradni, és mekkora karriert futott be! :)

 3. Kántorbandi mondta

  emlékszem erre. hát igen, a legjobbakkal is előfordul :D ennek ellenére, kedvenc mondatom a cikkből:

  He was reportedly once offered a position for the English-language version of the controversial Al Jazeera network, but said he turned it down because being gay and Jewish, he didn’t think it would be a good fit.

Minden vélemény számít!