Gondolatok a mustráról II.

A Pannon Bormustra eredményei több pincészetnek is hoztak örömöt. A Somlói Apátsági Pincészet három bora is csúcsbor lett, Lenkey Géza aszúboráért kapott elismerést, míg a Varga Pincészetnek is van mit mutogatnia a sajtónak.

A Pannon Bormustra eredményeit böngészve több boron is megakadt szemem: olyan fiatal borászokén, akikre igazán jellemző az elhivatottság. Egyikük, a boros fórumokon jól ismert, sokat kommentelő Balog Zoltán, akinek pincészete, a Somlói Apátsági Pincészet három bora (Nagy-Somlói Hárslevelű 2010, Nagy-Somlói Juhfark 2010, Nagy-Somlói Furmint 2010) is a csúcsra jutott. Megkérdeztem tőle, milyen érzései, gondolatai vannak az eredmények kapcsán.

Hát, ahogy minden más elismerés és dicséret, először ez is jól esik, majd jön a fejvakarás, mert ezzel magasabbra is került a léc. Persze, a nagy örömködés közben azért, ha négy szemem lenne, akkor abból három nevetne és egy sírna. Mert ugye, én neveztem az Olaszrizlinget is. A titkos vágyam az volt, hogy bebizonyítjuk a nemzetközi zsűrinek, hogy az olasz igenis nemes fajta. [A tavalyi Matt Kramer kijelentést követően – a szerk.] Szerencsére a Pannonhalmi Apátság pincéje azért behozott győztesnek egy olaszt.

Zoli korábban többször is ostorozta a borversenyeket. Most hogy áll ehhez a kérdéshez?

A borversenyekkel nekem nem elvi problémám van, hanem gyakorlati. Sajnos a versenyek 99%-ban a zsűri összetétele ismeretlen, az eredményről a részvevők csak egy pontszámot kapnak és a versenyt futószalagon, rohamtempóban szokták lenyomni. A Pannon Bormustra tavaly komoly rácfelvarrást kapott és ezt én a nevezésemmel akartam támogatni. Kár, hogy idén nem jutott ideje a szervezőknek a piacról visszakóstolni a díjazottakat. Sajnos az idei formátum, hogy a verseny után azonnal eredményt hirdetnek ezt nem tette lehetővé. A legfontosabb persze nekem az, hogy ez a zsűri nekem írásos kritikát fog adni a nevezett borainkról. Ezeket én fel fogom rakni a weboldalunkra www.juhfark.hu ,nagyon alaposan átrágom magamat rajtuk és megpróbáljuk szakmai teendőkre fordítani őket.

A Mádon évek óta halkan, szerényen, de annál nagyobb elhivatottsággal (és véleményem szerint sikerrel) tevékenykedő Lenkey Géza bora, a 2003-as 6 puttonyos aszú is elismerést kapott, Alder Yarrow külön kitért arra, milyen jó – bár szűkös – felhozatal volt aszúban. Gézát erről az évjáratról, a borról kérdeztem.

A cél akkor és azóta is az, hogy tisztességes eszközökkel kihozzuk az évjárat adta lehetőségekből a legjobbat, legérdekesebbet. 2003-ban kőkemény volt a terméskorlátozás, 6-8 fürt tőkénként, ekkor még a magas mustfokok bűvöletében éltem. 23 fok alatt nem került szőlő betárolásra, boldog voltam. 2003. december 12-én készítettük el aszúborunkat. Az aszúszemek furmint és hárslevelű fajtákból születtek, feltártuk őket, egyéjszakás áztatást kaptak az Úrágya-Köves dűlő furmint murcijával, majd a préselés következett Kossuth-présen. Borunkban az erjedés után 173 g/l cukor maradt, 10-es lett az alkoholja, 9,2 g/l a sava, szűk 56 g/l az extraktja. 2320 palack készült belőle. Az évjáratból készült még 400 palack jó vastag ( 60-as extraktú)  5 puttonyos Muskotályos felöntésű aszú, illetve egy szintén Muskotályos aszúesszencia, szűk 500 palacknyi. Azóta sem volt ilyen bőséges aszútermésünk. Pedig lassan már ránk férne az utóbbi szűk három esztendő után.

Az évjáratról még az maradt meg bennem, hogy október elején jött egy korai fagy és lehulltak a szőlők levelei. Volt, aki mondta is nekem, itt már nincs mire várni, le kell szedni a termést, a levelek nélkül nem fog édesedni a szőlő. Elszontyolodtam, de nem hallgattam a tanácsra. Vártam még, október végén kezdtük el a szüretet. Hála Istennek! 2004-ben, amikor kóstolgattam a Pincében a 2003-as esztendő borait, emlékeim és a feljegyzéseim szerint is többször eufórikus állapotba kerültem, annyira tetszettek a borok. Ekkor született meg az első házasításunk a “KIS CSALÁDOM” és a második is, a “BARÁTSÁGOS”, de ekkor készült a Bomboly Hárslevelű, a Holdvölgy-Úrágya Furmint és a 2003-as Fordítás is, ezek mind-mind nagyon kedves borok a szívemnek, jó visszaemlékezni rájuk!!! Sok olyan évjáratot szeretnék még, mint a 2003-as és akkor már száraz bort is készítenék, mert azóta már picit jobban benőtt a fejem lágya!

Míg a Varga Pincészetről nem elsősorban az elhivatottság jut eszembe, Aranymetszés sorozatuk mintha szakítani akarna a múlttal. Volt is meglepetés az eredmények között, mégpedig a Badacsonyi Rózsakő. A PR-gépezet azonnal beindult, kaptam is egy mailt az eredményhirdetés után azonnal, „Tetszik a külföldieknek is a hungarikum” címmel. Ebben kiemelték, amit a lengyel zsűritag Wojciech Bonkowski twittelt üzenőfalára: „Furcsa élmény, ha az embernek vakkóstoláson egy 2009-es Rózsakőt szolgálnak fel / U know something strange is happening when u r being served a 2009 Rózsakő, blind”.

A Rózsakő a Kéknyelű és Budai fajták keresztezéséből származó hibrid. Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben, Badacsonyban. Nevét a Badacsony-hegyen található, legendás “Rózsakő” elnevezésű bazaltkőről kapta. A bor annak idején nekem is tetszett.

Hozzászólások

  1. BZoltan mondta

    Mindig kellemes derűvel olvasom egy-egy a Somlói Apátsági Pince kapcsán, hogy a Balogh Zoli milyen aktív a boros fórumokon és milyen sokat kommentel. Néhány helyről (nem innen) még az is érezni szoktam, hogy ezt amolyan cinkelő éllel teszik :) Érdekes. Itt van ez az internet dolog, meg a manapság virágzó közösségi média, lényegében valós idejű és ingyenes kommunikációs lehetőség. Én inkább azt furcsálom, hogy ezt túl kevesen használják ki. A fogyasztókkal, kereskedő partnerekkel, gasztrósokkal, sajtóval, bloggerekkel való egyszerű, olcsó és hatékony módja a kapcsolattartásnak. Bortermelőként a nyitottság és a közösségi jelenlét szerintem a hitelesség és a fejlődésre való hajlandóság alapja.

    A 21. században a közösségi médiában való aktív jelenlét nem csodabogárság, vicces hóbort vagy személyiségzavar hanem alapvetés kellene, hogy legyen. Pont ugyanúgy lehet és kell kommunikálni a virtuális közegben mint egy borkóstolón vagy egy fesztiválon. csak éppen ez egyszerűbb, olcsóbb és hatékonyabb.

  2. Kántorbandi mondta

    @ BZoltan: Egyetértek, Zoli. Inkább az lehet, hogy míg te kihasználod, mások hallgatnak, ezért érezhető a jelenléted annyira :D

Minden vélemény számít!