Háromszor három Szepsy furmint

Szepsy emblematikus, Szepsy ikon, a borászok borásza (2009), őt kedveli szakértő és borsznob egyaránt. Megkerülhetetlen alakja Tokajnak, sőt egy személyben kitörési pont, arc és brand lehet a nagyvilág felé is (gondoljunk csak Jancis Robinson VinCE utáni írására).

Impozáns sort kóstolhattunk a Borkollégiumban (és látogatóban sem volt hiány, legalább hatvan ember töltötte meg a termet), főleg furmintokból. Ami miatt az én szempontomból nem lehetett kihagyni a kóstolót, az a 2006-2007-2008-ból a birtok, az Urbán és a Szent Tamás furmintok összehasonlítása: ilyenre ritkán nyílik alkalom.

Szepsy a kis fürtű furmint klónokat kedveli és hisz benne, hogy nem a Szerémségből kaptuk a fajtát, hanem igazi, Hegyalján fejlődött és honos szőlőről van szó. Jelenleg tizennégy dűlőben folyik a gazdálkodás, főleg Mádon, némi tarcali és bodrogkeresztúri területtel kiegészülve.

szepsy_borkollegium3

Jancis Robinson véleményét felidézve megtudtuk, hogy szerinte 2008 jobb, mint 2007 volt és ez főleg az élőbb-élénkebb savak miatt van. A hűvösebb évek egyensúlyosabb borokat adnak a melegebbeknél, ahol a tannin néha kicsit lemarad az érésben.

Szepsy szerint ha nincs is a furmintnak igazi marketingje, a fajtában és a talajokban még rengeteg a tartalék, úgyhogy tudatos építkezéssel csak évtizedek kérdése, hogy átütő sikereket érhessünk el. Tudatos építkezés szerintem, hogy először is a saját figyelmünket hívjuk fel a furmintra: van egy jolly joker a kezünkben, amit még mi magunk sem ismerünk eléggé.

Szepsy Furmint 2008

Szinte fogyasztható állapotban találtatott (bár a forgalmazása még hosszú ideig várat magára). Frissességét a picit még kilógó alkoholhoz fel nem növő közepes test és lecsengés, valamint (egyelőre) szigorú savak jelzik. Ha összeáll a kép, egy jól érthető bor lesz belőle. Ez a birtokfurmint már nem tartalmaz szőlőt löszös talajról, a terület szűkült, leginkább az Úrágya és Nyúlászó termése van benne.

Szepsy Urbán Furmint 2008

Illatában kapor és ananász, egyszerre hízelgő és spicey. A fejlődésnek még nagyon az elején jár, szájban félszáraz érzetet kelt. Üde és lezser, közben vastag, utóíze szinte rágható. Népszerű maszkja a fajtának.

Szepsy Szent Tamás Furmint 2008

Olajos, nagy anyag, le se akar folyni a pohár oldalán. A mineralitás itt jelentkezik a legmarkánsabban, zöldfűszerek vannak mögötte. Lassan nyílik, de percről percre lesz egyre összetettebb. A brutál méretű, szikár test és koncentráció ellenére nagyon elegáns bor, savai csodásak, simogatóak, a struktúra roppanthatatlan. Ha nagyon fürkészni kéne a jegyeit, talán frissen eltett körte vagy fehér barackbefőtt, édes fűszerek vezetik. Nálam az est legnagyobb reménysége címet érdemelte ki.

Szepsy Király Hárslevelű 2007

Bekerült a sorba egy hárs is, nem bántuk. Friss barack, méz, virágok, mégis nagyon szigorú. Savai ágaskodnak, de valahogy mégis az édes-kedveskedő érzetet erősítik. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy ilyen férfias hárs nem sok került még a poharamba.

Szepsy Furmint 2007

Ebben van még minden: Thurzó, Nyulas, Sarkad, Nyúlászó, Úrágya, Szent Tamás, Király, Újhegy, Szepsy, vagyis igazi birtokbor. Az összbenyomásom a 2008-asok után az volt, hogy a meleg év rányomta a bélyegét némileg a szerkezetre: kissé magas alkoholok, szolidabb savak, meleg tónusok mutatják magukat. A három kóstolt tétel közül a birtokfurmint volt a legszebben díszített és érezhetően eklektikus, ugyanakkor bájos. A palackos érlelés jegyei feljövőben, puha érzetű az egész. Déligyümölcsök, kissé fűtő alkohol, valamint sok hordófűszer érezhető (hordócsere volt, ami érezhető is). Szepsy is ezt a furmintját veszi elő magának legtöbbször ebből az évből.

Szepsy Urbán Furmint 2007

Cukrozott gyümölcsök, fűszer és kő, zordság és édesség játéka. Húsos barack, melegség. Savai kissé lágyak, ha lehet erről ilyen kontextusban beszélni (megtudtuk, hogy „mindössze” 5g, ami a többi összetevő híján még kevésnek is tűnhetne).

Szepsy Szent Tamás Furmint 2007

Tűzkő-föld-gomba-pirítós-toast-hordófűszerek, hoppá. És még épp csak beleszagoltunk. Vanília és licsi, a 14,5% alkohol is édesíti az összképet a 3g cukor mellett. Komoly anyag, de a fát még le kell vetkőzze, nekem picit sok volt a hordó jegyeiből.

Szepsy Furmint 2006

Petrolos-palackérett illatokkal mutatkozik be, egyszerre kiáltottunk Rheingau-t az asztalnál  és tényleg: az illat nyílás után is szép rizlingekre emlékeztet. Mellesleg igazi sziklalé. Sokáig kell fejtegetni, lassan adja magát, ez a fél óra pohárban nem volt elég neki, hogy megmutassa teljes valóját. Ha bele kéne kötnöm, a lecsengése volt kissé bizonytalan és kesernyével rontott, de ez tényleg csak kötözködés.

Szepsy Urbán Furmint 2006

Itt is sebbenzin és fűszerek az első benyomás, aztán hordós édeskésség. Ízben a gyümölcsösség dominál, elegáns, érett bor, picit fűt a végén az alkohol.

Szepsy Szent Tamás Furmint 2006

Platóra ért bor teljes balanszban. Komplex és vastag, valószínűleg ebben a formájában hosszú éveket fog tudni elidőzni. Ez egy beállt egyensúly, amit az Urbán még nem ért el. Ebben a borban volt ma este a legmagasabb sav és legalacsonyabb cukor. Nekem ez a furmint komoly-komor, de beszédes arca, amikor a fajta és a terroir igazán együtt mozog. Élmény.

szepsy_borkollegium2Szepsy István és Rohály Gábor (Borkollégium)

Ami volt még ezt követően az est folyamán a poharakban volt, de én dőre módon letettem a tollat és csak élveztem a borokat: Szamorodni 2006, Cuvée 2002, Aszú 2005 és Aszú 2003. Élvezkedés volt a javából, a koncentrálást félrehajítottam (a koncentráció amúgy is lenyűgöző volt). Várjuk a 2008-asokat nagy reményekkel és ha minden jól megy egy-két év múlva érkezik a Szepsy, Betsek és Sarkad dűlők válogatott bora is.

Hirdessük együtt, igyuk és szeressük, igazán a mi gyermekünk a furmint.

Minden vélemény számít!