Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek

Megatranzakciót hajtott végre a világ legnagyobb borászati csoportja; rekordot döntött a dél-afrikai borkivitel; az amerikaiak ízlése egyre inkább az olasz borok felé tendál; Jura: egy kevésbé ismert francia borvidék; Chateau Gloria, egy rejtett bordeaux-i gyöngyszem; Két film is foglalkozik a legendás 1976-os párizsi kóstolóról. Hírszüret a borvilágból.

Mostantól minden pénteken megmerítjük puttonyunkat a borvilág híreiben: nem törekszünk arra, hogy visszaadjunk minden eseményt, szubjektíven szelektálunk az általunk fontosnak, érdekesnek, vagy csupán jópofának ítélt hírek között.

Megatranzakció Amerikában

A világ legnagyobb borcsoportja, a Constellation Brands (Fairport, NY) két jó nevű társaságtól válik meg portfoliójából. Az Almaden és az Inglenook Vineyards kaliforniai pincészetek vevője a San Franciscói Wine Group, a vételár 134 millió dollár – készpénzes ügyletről van szó. Az iparági szakértők szerint az adásvétel mind az eladónak, mind a vevőnek kedvez. A tőzsdén is jegyzett Constellation Brands portfoliójában mintegy 100 amerikai márkanév van, a társaság szóvivője szerint mostantól alapvetően a prémium és a luxus kategóriára szeretnének koncentrálni, ebben látnak növekedési potenciált. A magántulajdonban lévő Wine Group az ügylettel a harmadik legnagyobb borértékesítő lett az Egyesült Államokban, becslések szerint évente mintegy 240 millió palack bort adnak el az USA-ban. Az Almaden Vineyards-ot 1852-ben alapította egy francia bevándorló, Etienne Thee, aki Los Gatos mellett telepedett le. Az Inglenook bár régóta Central Valley borokat készít, a Napa-völgyben kezdte a működését 1880-ban, a finn születésű hajóskapitány Gustav Niebaum keze alatt. A társaság a hatvanas években cserélt gazdát, egy részéből lett a mára Rubicon Estate-ként működő Niebaum-Coppola pincészet.

tovább: San Fransisco Chronicle

Rekordot döntött a dél-afrikai borkivitel

Mérföldkőhöz érkezett a dél-afrikai boripar 2007-ben: összesen 300 millió liter bort exportáltak – ezt eddig soha nem sikerült teljesíteni. Ez a teljesítmény a tavaly tapasztalt nehézségek, rossz termés tükrében még fényesebb, a Wines of South Africa szóvivője szerint. Egyébként Dél-Afrikában is óriási adásvételi ügylet zajlott le: többmillió randos üzletről számolt be a héten az egyik legnagyobb bor és szeszesitalgyártó társaság, a KWV: az ügyéttel a német Racke cégben szereztek tulajdont, amellyel a világ egyik legnagyobb piacára nyílt számukra meg egy újabb ajtó.

tovább: SABC News

Még jobban az olasz borok felé tendál az USA borfogyasztása

Az olasz élelmiszeri és borászati intézet jelentése szerint tavaly nőtt az olasz borok kivitele az Egyesült Államokba. Az intézet szerint olasz borból vittek be legtöbbet az USA-ba tavaly, a növekedéssel pedig még inkább megalapozták első helyüket a második Ausztrália előtt. Az Amerikába irányuló ausztrál kivitel mértéke 3,5 százalékkal csökkent, értékben ugyanakkor 3,2 százalékos növekedést regisztráltak.

tovább: Beverage World

Jura: egy kevésbé ismert francia borvidék

Minden télen megrendezésre kerül az a fesztivál, amelynek keretében bemutatják egy kevésbé ismert borvidék újborát a Franciaország keleti részében található Jura-hegységben. A Percée du Vin Jaune, magyarul egyenes fordításban a „sárga bor lyukasztása” a kultikusnak számító jurai bor megbontását jelenti. Egyesek szerint az itt található bor mineralitásban vetekszik a sherry-vel, ilyenkor mintegy 50 ezer ember tódul erre a vidékre Európa minden tájáról, hogy részt vehessen a február eleji mulatságokon. Jura egyébként a legkisebb francia bortermelő régió, telis-tele meszes-agyagos talajjal, meg brutál lankákkal, ezért a savagnin, a trousseau és a ploussard majdhogynem csak ezen a vidéken adja ki a maga valóját. Útleírás, fényképek és még több infó:

New York Times

Egy rejtett bordeaux-i gyöngyszem

Még mindig Franciaország, ámbár egy sokkal ismertebb borvidék, nem más, mint Bordeaux. Ezen belül azonban egy rejtett gyöngyszemről ad számot a The News Star: a Chateau Gloriáról. A bordeaux-i klasszifikáció története és történelmi háttere dióhéjban, majd egy 1903-ban született bordeaux-i úr. Henri Martin rövid életrajza, végül a Chateu Gloria bemutatása: mintegy 100 hektár terület, alapvetően cabernet sauvignon és merlot, némi cabernet franc és petit verdot. Személyes útbeszámoló, kóstolási jegyzetek, évjárat specifikumok, értékes bemutatása a Chateu-nak:

The News Star

Két film is a legendás 1976-os párizsi borkóstolóról

1976-ban, a legendás párizsi kóstolón a kaliforniai borok kenterbe verték a nagy francia vörösöket. Ez volt a francia borászok fekete napja, és itt kezdődött el a Napa-völgy tündöklése. Múlt héten, a Sundance fesztiválon mutatkozott be a közönségnek a Bottle Shock című alkotás, a The Judgement of Paris-t pedig most kezdik forgatni. A kettő érdekes módon fehér és vörös oldalról is megközelíthető, a Bottle Shock alapvetően a 73-as Chateau Montelenával foglalkozik, ez a chardonnay volt az egyik nagy nyertese a tesztnek. Sajna a mozihoz nem ihatjuk, mert mostanra már szétesett, a másik nagy nyertes, a szintén 73-as Stag’s Leap Cabernet azonban olyan 1000 dollár körül még kapható, ráadásul a csúcson van. A filmekről és a körülményekről bővebben:

The Philadelphia Inquirer

Kántorbandi

Korábban:

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

Ők mondják meg, mit igyál

Részrehajló a borpápa?

 

Hozzászólások

 1. mondta

  17. Eszencia 2008-01-30 15:15:31

  :)Ha jól értem, finom, fehér hagyományos pezsgővel rukkoltak elő.
  Felveszem a pezsgő repertoirba.
  Köszönöm.

  16. 2008-01-30 11:19:28

  Esszencia: A Kaapse Vonkel a Simonsig vezető Cap Classique-ja, márminthogy pezsgőbora, alapvetően pezsgője, a tradícionális módszerre vonatakozik a dél-afrikai pezsgők elnevezése. Ez azért tetszett nagyon, mert bár a chardonnay túlsúlyban volt, azért adott neki izgalmat a pinot moir és a pinot meunier, épp annyira, hogy ne lehessen kapásból megmondani, hogy mi van a chardonnay mellett – viszont azt lehessen sejteni, hogy van ott még más is. száraz, de nem extra brut, elvileg van a tesóban rosé brut is – érdemes kipróbálni, mert Malan úr személyesen volt ott egyezkedni, a tesó pedig változtatott tárolási szokásain.
  KaberNet

  15. Eszencia 2008-01-29 15:54:35

  Kétszer kellett beírnom hiba miatt, fele lemaradt, vagy 4x lesz. :)
  Kapse Vonkel magában volt? Nagyon rafináltan az egyedi szőlőket házasításokban kínálják. Gondolkodhat az ember, mitől annyira jó.
  A kérdésem az, milyen ez a Kapse Vonkel?

  14. Eszencia 2008-01-29 15:44:31

  Jó hogy legálább innen értesülünk, hogy kik járnak felénk. Oda-vissza hozadéka van ennek. Kíváncsi lennék a leírtakon kívül mit mesélt Liza and Frans Malan? Gondolom az állandó sortimentjükön kívül – Chardonnay, Sauvignon Blanc Semillon, Cabernet Sauvignon Shiraz, Pinotage, Tiara – is hoztak magukkal újdonságot.

  13. 2008-01-29 15:16:16

  Na kérem, hát mi meg a WSET-megnyitón nem mással futottunk össze, mint a Simonsig tulajjal, Francois Malannal és feleségével, és a Kapse Vonkel, amit ott ittunk nagyon bejött. Itt bővebben erről, a linkeket követve meg még dél-afrikai tételekről, sőt egészen a Nagy Londoni balhéi érdemes visszaolvasni, ott atom volt a dél-afrikai stand:
  borravalo.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=25240

  12. Rookie 2008-01-29 09:30:00

  Ajándékba kaptam egyszer egy ü. Simonsig Frans Malan Reserve-t, és el voltam ájulva.

  Magam részéről nagy Dél-Afrika fan vagyok – el is jutottam oda 6-7 éve, iszonyú borozás volt! :) Abból az országból valahogy árad, hogy borozni kell… Mint, amikor az egri vár romjait nézegeti az ember és ellenállhatatlan vágyat érez a bikavér után…

  11. Eszencia 2008-01-29 08:27:22

  Örülök, hogy többünket megihletett a Simonsig.
  Pár éve ittam az első borukat, egy fehéret, akkor még nem voltam bor-fun, sőt borivó sem, egy nagyon kedves, azóta Ámerikában alkotó majdnem-családtag töltötte a poharunkba, emlékszem, csak mi ketten iszogattuk, másnak nem jött be.
  Még ma is itt van a nyelvemen az íze; annyira, hogy egyszer egy vakteszten vöröset töltöttek, nem lehetett tudni magyar vagy külföldi, nekem nagyon ízlett a bor, ezért magyarra gondoltam először :), aztán beugrott, hogy ebben van valami abszolút a Simonsig köves ízéből és a finoman bizsergő koncertráltságából, ezt az ösztönt követtem a tippekben: külföldi,, Dél-Afrika, Simonsig. Nyertem egy asztali borhűtőt. :)) Hát hogyne szeretném a Simonsig-et.
  A – kibontatlan – borhűtőt szívesen fölajánlom egy kerámia cserére vagy akár gratis valamilyen vetélkedő díjának!
  Nagyon szívesen kóstolnék több Simonsig-et. Nagyáruházban nem vásárolok a bizonytalan tárolási körülmények miatt. Sajnos túlérzékeny vagyok a mellékízekre ételben-italban. Van egy pincészet, akitől a kezdetekben gyakran vettem ócsón a madarasban, azóta nem tudom meginni a csúcsboraikat sem.
  C’est al vie, ill. inkább mindenki valamilyen, én ilyen.

  10. Shyr Kahn 2008-01-28 23:12:15

  Köszönöm a javítást.

  9. 2008-01-28 17:57:04

  Shyr Khan 7. előtti kommentje:
  Örülök, hogy végre jön egy Dél-Afrikai kóstoló is. Kíváncsi vagyok milyen tételeket választottatok be. A Simonsig Redhill Pinotage azt hiszem a legjobb Pinotage címet is elnyerte a legrangosabb Pinotage versenyükön: http://www.ifdt.hu
  /> a szerk :)

  8. Stevie Kraft 2008-01-28 14:18:08

  Felerészt saját kútfőből, másrészt viszont Dél-Afrikai borújságíró kollegák mondják meg a frankót!

  7. Shyr Kahn 2008-01-28 13:51:12

  Elnézést. Kicsit széthúztam az oldalt. Kérlek töröljétek a hsz-emből a link végét és csak az http://www.ifdt.hu maradjon bennt.

  6. Stevie Kraft 2008-01-28 11:26:16

  A dél afrikai cheninekkel kapcsolatban: az a helyzet (amszterdami tapasztalat), hogy a csúcspincészetek megpróbálnak egyre “európaibb” vagy inkább óvilágibb borokat készíteni. Nem az a trópusi gyümikvalkéd, hanem inkább visszafogottabb, de szofisztikáltabb ízek/illatok jellemzik őket.

  5. Kántorbandi 2008-01-28 11:22:58

  Kösz Stevie!
  A Simonsiggel kapcsolatban két dolog:
  1) jön mihamarabb a dél-afrikai tesztünk, ott bővebben róla is.
  2) már a sima egyszeri chenin blanc-juk is elképsztő jó, könnyű, egyszerű, igazi nyári bor – másrészt nagyon komoly pezsgőborokat készítenek, érdemes utánanézni, Tescóval kötöttek egy megállapodást nemrég, mi is beszámoltunk róla.

  4. Stevie Kraft 2008-01-28 11:16:37

  Namost a jurai Vin Jaune, noha élesztőhártya alatt érik, miképp a sherry, azért minőségileg egy sokkal komolyabb kategória, mint a sherry.

  Az eredeti cikkben is ez szerepel, hogy a sherry minerális, de nem, nagyon nem. Ugye a készítés technológiája az, hogy létrehoznak egy jó minőségű alapbort, és ezt szénné oxidálják, három év alatt. Mivel nagy tömegben készül, és a cél az egyenletes alapbor, ezért nem koncentrált a cucc, következésképpen az ásványos jegyeket sem érezhetjük.

  A Vin Jaune ezzel ellentétben egy jóval kisebb volumenben készülő cucc. A bor hét évet tölt a hártya alatt, ez alatt jelentős a párolgás stb (ezért van az, hogy a palackok nem 075-ösek, hanem kisebbek, 062-esek.

  A bor íze itt tényleg ásványos, emellett persze az élesztő miatt van benne egy nagyon finom oxidáltság, sokkal finomabb, mint a sherry. Leginkább ahhoz a szamorodnihoz lehetne hasonlítani az ízét, amely még nincs a piacon, mert még nem készült ilyen (illetve készül, Samuel Tinon pincéjében, 2009-re lesz kész). Árvay Casino küvéjében volt valami hasonló oxidáltság, de az inkább a sherryhez húzott.

  3. Shyr Kahn 2008-01-28 10:50:45

  A talján tételek gondolom inkább a Toszkán-Piemont-Puglia (a többi régió sokkal kevesebbet exportál, ha jól tudom) tengelyből érkeznek. Persze ez csak feltételezés. A Simonsig borok nekem is nagyon ásványosnak tűntek, de pl. a Syrah-ban ott van az a füstös íz (az égetett hordó miatt gondolom), ami nagyon elegánssá is teszi, mind a mellett, hogy komplex…

  2. Eszencia 2008-01-28 10:15:25

  Nem elhanyagolandó szempont, hogy Olaszország melyik területéről, pincészetéből származó “jó talján” borok emelték a borimportot.

  Más. Dél-Afrika számomra nem egyszerűen a mennyiséget jelenti. Különlegesen finom, ásványos borokat kóstoltam pl.Simonsig pincészettől.

  1. Shyr Kahn 2008-01-25 22:06:16

  Jó az ízlése az amcsiknak :) Na jó! Csak hasonló az enyémhez. Ők is rájönnek, hogy milyen jó a talján bor. :) Viszont az auszi szeretetükben nem osztozom, bár az is lehet, hogy én nem ittam elég auszi bort és tájékozatlan vagyok.

Minden vélemény számít!