Hogyan szedjük ki a foltot?

A régi és borzalmas vicc szerint csak az ecetes olló segít (muhahaha), hányszor voltak már gyilkos hajlamaink kellemetlenül felszínes vacsorákon, melyekre sokszor megfogadtuk, hogy nem megyünk el. A viccet félretéve, hiánypótló írást közölt a SA Wine Advocate, melyet mi is átvettünk.

Buli, vacsora otthon, vendégség, tökmindegy. Ing, asztalterítő, nyakkendő, szőnyeg, kisestélyi, melltartó, tökmindegy. Budapest, 12 fok, a szél fúj, a folt marad. Vigyorgó vicces faszkalap az asztalnál kacsintva, vigyorral mondja: …csak az ecetes olló! Anyád.

De tényleg, mi az, ami valóban működik a népi bölcsességek közül? Erre volt kíváncsi a SA Wine advocate, ezért tesztelték a módszereket. Régi folt = már megszáradt, friss folt = friss folt. Tízes pontrendszer. Minket persze az is érdekel, hogy a kedves (nyájas, hehe) olvasó mit gondol.

Víz

Ez csak halványítja a frissen odafröccsent bort, azt kicsit jobban, mint a régebbi foltot. Mindkettő esetében azonban jól látható nyom marad. Friss folt: 6/10. Régi folt: 4/10.

Fehér bor (a nagy okosság)

Ez egyáltalán nem működik jobban, mint a víz, sőt a régi foltok esetében a víz jobban is működik. Ezért aztán tök fölösleges a fehérbort erre ellocsolni. Inkább vizet tessék használni ilyen esetben, ha más nincs. Friss folt: 6/10. Régi folt: 2/10.

Só (a másik nagy okosság)

Ez nem sokat tett hozzá a dologhoz, pedig sokan nagyon hisznek benne. Sőt, mintha még nagyobb genya maradt volna utána, mint bármely más tesztelt módszernél.  Friss folt: 2/10. Régi folt: 1/10.

Tej (külföldön nagy okosság)

Mivel fehér, és csupa-csupa jó dolog van benne, hihető, hogy működik. Alig jobban, mint a fehérbor. A friss folt esetében sokat kiszedett, a régi foltnál a sónál sem volt jobb. Kár a tejet erre ellocsolni. Friss folt: 6/10. Régi folt: 1/10.

Cleen Green

Nem reklám, de a nálunk is kapható cucc zseniálisan működött. A friss foltot teljesen kiszedte azonnal. A régi folt azonban undorító zöldes szürke lett és permanensen az anyagban maradt. Friss folt: 10/10. Régi folt: 1/10.

Hidrogén peroxid

Valószínűleg ez lenne a nagy megoldás a világ vörösborfolt problémáira. Össze kell keverni egyenlő arányban mosogató folyadékkal, és pár másodpercnyi dörgölés után, tá-tám, a friss folt teljesen eltűnt.  A régebbi foltot kicsit tovább kellett dörgölni, de ennek is 80%-a eltűnt. Mivel azonban a kemikália erősen fehérítő hatású, sajnos színes anyagon nem nagyon érdemes használni. Ezért csak lenne. Friss folt: 10/10. Régi folt: 8/10.

Sajnos egy dolog kiderült: akárki akármit mond, az egyetlen 10/10-es megoldás az, ha nem öntjük ki, hanem megisszuk azt a bort.

Hozzászólások

  1. Rookie mondta

    Tudod, mi hiányzik ebből? (vagy lehet, hogy ez egy másik írás témája lehetne)
    Hogy pontosan mi és hogyan hagy foltot… :) ezzel kapcsolatban már az is érdekes lenne, hogy az értékelt tisztítókban mi és hogyan lép kölcsönhatásba mivel…

  2. e_easy mondta

    nalam a so mukodott friss foltnal siman, viszont lusta allat vagyok uh a tuti megoldas a tisztitoba vinni. regi/uj folt 10/10 oszt csokifuresz

Minden vélemény számít!