• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Húsvéti borok

2010-04-02 ● Kántor Endre

Kisebb borcsokrot tojt a nyuszink húsvétra, tizenkét bor van benne. Elég rendesen megszenvedett vele (gondoljunk csak a méretekre), de rendes volt, segít azoknak, akik nem tudják, mit vegyenek elő az ünnepi asztalhoz. Köszi nyuszi.

husvet_nyuszi470

Hopp, megint húsvét van, pedig még az előbb volt karácsony, azt még hozzá se kezdtünk megvalósítani az újévi fogadalmakat. Nem baj, legalább a böjtöt sikeresen kihagytuk, úgyis olyan fenemód divatos lett mostanában, ezért nyugodt lélekkel vethetjük bele magunkat a húsvéti dőzsölésbe.

Tavaly ilyenkor fene jó dolgunk volt, a Vylyannál és Polgáréknál dőzsöltünk Villányban, méghozzá úri módra. Most Pesten dőzsölünk, rajtunk kívül álló, de hatásukat belül kifejtő okok miatt, melyeket úgy is jellemezhetnénk – némi eufemizmussal -, hogy a jó büdös ku – na de kérem, ünnep van, vegyük csak elő a jó modort, a szépen fésült mosolyt és a házi zsakettet, szóval mit iszol, drága barátom, nálatok is minden rendben? Nálunk is! Akkor jó. Még sonkát?

Szóval gondok szőnyeg alá söpörve, úgyis megoldják magukat, és hangsúly a dőzsölésen. Ehhez pedig kellenek borok is, azok bizony nem hiányozhatnak. Összecsörrentettem hát a bandát, hogy ugyan, mondják már el ők mit vesznek elő. Elmondták.

Fater:

Sonkához egy Takler Kadarka Siller 2008-at, mert csúszik (húsvétkor még egy kis mámor is beleférhet?) és magától van benne a glicerin! Fűszerek és tavasz! A Bortársaságnál 1650Ft.

A nyúlhoz Gál Tibor ?Titi? Pinot Noir 2004-ese, mert egy nyúl „többet érdemel” és mert éppen most van restart a pincénél, támogassuk őket. (Bethula Vinariumban akciósan 3000Ft.

A salátákhoz Orsolyáék Olaszrizlingje, a Tag-dűlőből, 2008-as, mert a salátát nem élvezem túlságosan, kell valami izgalom hozzá és mi lenne izgalmasabb, mint egy ilyen terroir ? komplex, férfias, nem igazán ellocsolni való. A Kézműves borok házában 2950Ft.

Zafirka:

Jó fincsi főtt sonkához én biztosan olaszrizlinget fogok inni, méghozzá badacsonyit, sőt: apukámét. Sajnálhatjátok, hogy papám bora nincsen forgalomban, így be kell érnetek, mondjuk egy Szászival. Soha rosszabb kompromisszum. Szászi Endre Szigligeti Olaszrizling 2008. Friss savak, őszibarack, ásványosság. Végre itt a tavasz! Az Esszencia borszaküzletben 1240 Ft.

Friss ropogós fejes saláta, retek, főtt tojás jó kísérője egy kellő hőmérsékletre lehűtött, ropogós Sauvignon Blanc Bolyki Janitól, a Zwack Izabellánál 1462 Ft.

Nyulat meg ne egyetek, hanem simogassatok Húsvétkor! (Zafirkának rossz hírem van?)

Dr. Nemtudomka:

Én egyfelől Ostoros Kékfrankos 2009 Rozét tennék a piknik-kosárba vagy Szent István Korona Irsai Olivér 2009-et, ezek 650-750 forint körüli kiváló borok, illetve a minap a slukk!-ban ajánlott 2008-as Ruppert portugizit.

Tapasztalatból beszélek, hogy ha az embernek van egy cuki piknik-kosara, abba berámolja a sonkát, tojást, retket, hagymát, kalácsot, bort, pipadohányt és stanglit (Vagy spanglit? Ezt nem tudtam rendesen kiolvasni ? a szerk.), kimegy a hidegkúti reptérre és nézegeti a vitorlázó gépeket, ezsgél, iddogál, beszélget, satöbbi, akkor boldog.

Kántorbandi:

Jómagam is sillert pattintok a sonkához, én egy Heimann Fuchsli 2009-re gondoltam. Szép volna a frizzantés változatot, de azt nem mondhatom, mert sajnos nincs forgalomban, van azonban a másik (majd felfröccsentjük), azzal a szép szupermennel a címkén. A Bortársaságnál ez kb. 1440 Ft.

Viszont nálunk tuti lesz sárközi borsos-tejfölös kerek kalács is, na, ehhez kénytelen leszek vadul egy 2007-es Szepsy birtokfurmintot nyitni (5000 Ft körül), hogy legyen idő felkészülni a következő fogáshoz, rágódni kicsit, csócsálni. Élvezni a savakat, a gyümölcsöt, a fűszert, a köveket.

Van is mire gyúrni, ilyenkor ugyanis utoljára eszünk töltött káposztát (na jó, karácsonyig) ehhez pedig egy 2006-os St. Andrea Áldást szemeltem ki, úgy bizony. Kereskedelemben inkább a 2007 valószínű, az olyan 3000 Ft körül, de tessék nyugodtan próbálkozni a hatossal, ezzel az intenzív, kékvirágos, pirosbogyós gyümölcsös, cédrusos, magas savval és tanninnal és nagy testtel ellátott, komplex cuccal.

Aszút most nem nyitunk, pedig majdnem az lett belőle, de meggondoltam magam, és hej, kinyitom a régóta dédelgetett Vida La Vida Merlot 2003-ast, amit Pétertől anno dacu úgy könyörögtem ki a pincében. Ez nincs forgalomban, ne is tessék keresni, én meg senkinek nem adom oda, mert ehhez a Mastercard is kevés lenne, és minden nélkül, vacsora után este ?csak úgy? fogjuk meginni. És szeretni fogjuk egymást, mert ettől azt lehet.

Címkék: Bolyki, Gál Tibor, Heimann, húsvét, la vida, Orsolya, Ostoros, ruppert, St. Andrea, Szászi Endre, szent istván korona, Szepsy, Takler, vida

← Volnay 1er Cru ‘Robardelle’ 2006 Rossignol-Février Franciázás a parkban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!