Itt az első Villányi Franc

Végre kézzelfogható a Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodásának és összefogásának gyümölcse. A Vylyan 2011-es borával a Villányi Franc mostantól nem csak fogalom, hanem kóstolható valóság.
Idén márciusában pont került egy régóta várt engedélyezés végére, a Villányi borvidék eredetvédelmi rendszerén történt változtatásokat a mezőgazdasági miniszter is aláírta. Mit jelent ez? Mostantól a prémium franc-ok palackján már kereshető a Villányi Franc márkanév. A hazánkban elsőként életre hívott Villányi eredetvédelmi rendszer a franc kapcsán tavaly fontos újításon ment keresztül. A Borvidéki Tanács meghatározta a prémium és szuper prémium kategóriás cabernet franc minőségi feltételeit is, ezzel életre hívva egy borvidéki márkát.

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát – áll a Vylyan közleményében. De mi lehet Villányi Franc? A 100% cabernet franc-ból készült, prémium vagy szuper prémium minősítést elért bor.

Itt az első Villányi Franc - borravalo.hu

A szőlő a Villányi borvidéken immár az ültetvények 14%-át teszi ki. A színtiszta mészkő és a sok napsütés melengette szőlő  markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. Legalább egy éves fahordós érlelést kap, és a hosszú palackos érlelést is meghálálja.

Minden vélemény számít!