Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2009

Lehengerlő olaszrizling mely jól is iható, de el is gondolkodtat. Koncentráció, rétegzett aromavilág, sziporkázó savak.

Jásdiéknál nemrég jártam ismét Csopakon, és megint hatalmába kerített az érzés, hogy annak idején nem véletlenül épült oda az a villa, nem véletlenül voltak olyan becsben tartva a közeli ültetvények, az agyagos vörös permi homokkövön. A most kóstolt Olaszrizling is megerősítette bennem, hogy Kramer úr nagyot tévedett. Ugyanis pazar volt minden tekintetben.

Nagyon érett alapanyag, koncentrált illat melyben együtt érvényesül az ásványosság, a negédesség, citrusosság és narancshéjás-kesernyésség és némi fehérvirágos – és kis parfümös virágos! – jegy. Ízben megint az érettség nyűgöz le, szuper harmónia az illat és ízvilágban, ill. a sav-alkohol-test szentháromságban. A lecsengés hosszú és szépen ívelt, grépfrúttal az elején és édes marcipános kesernyével a végén. Ezt tudják a 30-éves tőkék, ezt tudja a finomseprőn tartás és a már nem agresszív, másodtöltésű fa. Valamivel 3 ezer forint fölött. 4 csillag.

Hozzászólások

 1. europai mondta

  Lelkesen ajánlod, igy meg fogom kóstolni. Kóstoltam több Lőczedombit korábban, a túlzott érettség aggaszt, ez a későbbi érlelhetőség rovására mehet. Remélem ez a bor csak érett, és nem túlérett. Szakmailag természetesen Kramer véleményét osztom, az olasz (se nem olasz, se nem rizling) másodosztájú fajta. Jó bort adhat, nagy bort sohasem. Tapasztalataimban az elmúlt 11 év kóstolására hagyatkozom ebben.

 2. Kántorbandi mondta

  Nagyon nem értek egyet, de szerintem ez kiderült azokból, amit írtam :) Szerintem Kramer elhamarkodottan és felületesen ítélt, olyan merítésből, ami nem reprezentatív. (Írtam is rögtön egy másikat.) A Jásditól még ott van a Siralomvágó is, ami eséllyel indulhat a legjobb Olaszrizling helyért. A név etimológiai hajtűkanyar, érdekes, hogy így alakult, de nem érdemes ezen lovagolni, bár kétségtelenül nehéz vele nemzetközi piacon nyomulni. A fajtából a szlovének és osztrákok is készítenek igencsak figyelemreméltó darabokat.

 3. BZoltan mondta

  Én nem lennék olyan korrektül diplomatikus mint a Bandi. Szerintem Krammer nettó baromságot beszélt amikor lelúzerezte az olaszt. Ahogy az is ordas ostobaság, hogy az olasz másodosztályú fajta lenne. Nem az.

  Az olaszrizling pedig pont annyira olasz mint amennyire Olaszliszka vagy Olaszfalu az. A szőlőfajták neve nem olyan név mint a mosóporok nevei. Hosszú évszázadokon át nem volt kőbe vésve egy egy fajta neve. Nem is igazán foglalkoztak a fajtákkal úgy mint manapság. Egy egy fajtának akár több tucat neve is volt, néha átfedéssel másik fajtákkal.
  Az olasz rizlinget a szlovének Laski rizlingnek, az osztrákok Welschriesling-nek az olaszok pedig Riesling Italico-nak ismerik.

  A nemzetközi piacon pedig nem a fajta neve kellene, hogy a szempont legyen. Szerintem a Cabernet Sauvignon sem hangzik jól és nem is egyszerű kiejteni, leírni, mégis milyen frankón megszokta a világ.

  Az olasz rizling egy igen kiváló fajta. A megfelelő szőlészeti technológiával, jó termőhelyen, jó borász kezében olyan bort ad ami egy centivel sem marad el semelyik másik szőlőfajta mögött.

  Csak úgy fejből a következő olaszrizling sort ajánlanám Krammer úrnak és Európai olvtársnak is: Losonci Úrráteszije , Szászi Kabócása, Spiegelberg Somlóija, Figula Arácsija, Jásdi Siralomvágója.

  De további öt perc gondolkodás után tudnék még egy másik féltucat jó olaszt felsorolni.

  Az olasz rizlinggel egyetlen óriási probléma van. Nincs belőle Tokajban egy árva tőke sem, ahogy Furmintból pedig szinte csak ott van.

 4. Kántorbandi mondta

  Jujj, tényleg, a kabócás!!! A sorod nagyon ott van. Meg is fogalmazódott bennem egy gondolat ezzel kapcsolatban.

 5. europai mondta

  @Bzoltan
  “De további öt perc gondolkodás után tudnék még egy másik féltucat jó olaszt felsorolni.”

  A jó olaszok felsorolásával nincs is baj. A csúcsminőségű, világklasszis szintűekkel annál inkább. Én szeretem a jó olaszrizlinget, kedvenc hétköznapi borom, főleg Somlóról. Véleményem szerint túl nagy hangsúlyt fektetnek erre a fajtára idehaza. A piac majd eldönti, egyenlőre a “Magyarországon világhirű” kategória győztese. Elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha elérje mondjuk egy rajnai szintjét. Azokból van bőven világklasszis és az olaszt ugye nem lehet 260 euróért adni, mint a német csúcsrizlingek némelyikét.
  Igazad van. Az olssz jó bor. Itt meg is áll a szekér.

 6. BZoltan mondta

  @europai: Azok a borok amiket felsoroltam messze többek mint pusztán jó borok. Bármikor, bárhol a világon ezek a borok simán helyt állnának bármilyen komoly sorban.

  Ugyanazon mércén mérve amivel mondjuk a Furmintot, Hárslevelűt, Juhfarkot, Ezerjót, Cserszegit, Irsait mérjük teljesen a jelenleg elvárható szintet hozza az Olaszrizling.

  Magyarországon amúgy lényegesen magasabb színvonalú olaszrizlingek készülnek mint rajnaiak.
  Ahhoz viszonyítva pedig amit a németek rajnaija a bor világában elért jelenleg mindegyik fajtánk lúzer.

  Szóval továbbra is ott tartunk, hogy teljesen megalapozatlan, szűk látókörű ostobaság az olaszrizlinget leszólni. Jelenleg egyik fajtánk sem bizonyította még, hogy helye lenne a világpiacon.

 7. ababucs mondta

  Speciel itt európaival értek egyet abban, hogy a BZoltán által kiválogtott legjobb olaszok (melyek jelentősen átfednek a szerintem legjobbakkal) ma még egyáltalán nem vernék ki sehol a biztosítékot a világon, ezt a tényt legutóbbi vakkóstolónk csapta oda keményen az asztalra.

  Mindazonáltal ne zárnám ki a felemelkedését – hány lesajnált fajta, pl grenache, futott be világszintű szólókarriert az utóbbi évtizedekben.
  Érdekességet tud produkálni, és meglesz a maga 15 perce a szőlőfajták színpadán, mint sok más, újonnan felkapott fajtának, és nem is biztos, hogy 15 percekről kell itt beszélnünk.
  De még jobb borok kellenek, ahhoz meg sok idő. Még nem tartunk ott, hogy legyen, de annak az alapjait már lefektették a borászok, hogy majd lehessen.

  ((Amúgy miért baj az, hogy furmint=tokaj, olasz = nem tokaj?

  a franciáknál is hasonló az apelláció-fajta megfelelés, nem kell mindenből mindenhova…))

Minden vélemény számít!