Karádi és Berger Selectio 2008

Izgalmas, telt és sokrétű édes bor, mely nem elsősorban desszertnek való, ezért aztán ódzkodnék a szerintem különben is hibás desszertbor kifejezéstől.

Én például házi sültkolbásszal ittam, kövezzenek meg. És jól volt. Mert ez a bor szerkezetét tekintve nem egy cukiság, sokkal több annál. Hűvösen elegáns illatban tobzódik a körte és birs befőtt, a gyógynövényesség és a friss fűszernövény, főleg tárkony. Nem véletlenül, mert válogatva szüretelt, túlérett fürtökből, aszúszemekből és aszús fürtökből készült, majd fahordós erjesztés és érlelés után került palackba.

A bényei területekre is jellemző ásványosság árnyalatai ízben és illatban egyaránt fellelhetők, ízben a fenti almá-körtés vonalon kívül némi trópusi gyümölcs is fellelhető, pl. kandírozott mangó és szelíd fűszeresség. Csámcsogós bor, nagy test, szép összhang, hosszú utóíz, mely kifejezetten mézes, virágporos, botritiszes. Az egészet jól összefogja a savszerkezet, amely pl. a házi kolbásszal simán elbánt, ahogy gondolom jól állna egy steaksalátához is. Még nincs kereskedelmi forgalomban, de nyugodtan ki lehet próbálni, pl. a Bor, mámor… Bénye fesztiválon. A bor 4 csillag.

Bor, mámor… Bénye fesztivál, augusztus 12-14.-én – program és részletek itt!

A fesztivál hivatalos oldala

Minden vélemény számít!