Kastélyhíradó

Pörög az élet a francia chateau-k körül, a héten három érdekesebb hír is napvilágot látott. A Margaux-nál a végletekig elmennek a hamisítás ellen, a legújabb védelem a héten került a palackokra. Közben egy kínai úr gondolt egyet, és felvásárolt egy chateau-t, egy másik birtok pedig az első bio premier grand cru lett.

A jelen héttől kezdve új biztonsági eljárással vannak ellátva a Chateau Margaux palackjai. A Prooftag nevű csík a kapszulát köti össze a címkével, referenciaszámmal és egyedi mintázattal van ellátva, amit a birtok weboldalán ellenőrizni lehet. Ha leszedik a csíkot, a kapszula megsérül. Az új biztonsági eljárást a Margaux főleg a hamisított kínai áruk ellen dolgozta ki, ez nem az első ilyen bevezetett dolog. A palackokon lézeres bemetszés van, minden évjáratban külön speciális öntőmintát használnak a palackokhoz, melyek külön számot és vonalkódot viselnek, a címkék speciális papírra külön egyedi tintával vannak gyártva. A birtok azt szeretné, ha ezekkel a módszerekkel 30 év múlva is eredetinek tudhassák a kikerülő palackokat, írta a Decanter.

Közben, pont egy kínai úr vásárolt be Bordeaux-ban, a cru bourgeois besorolású Chateau Laulan Ducost vette meg Medocban. A cru bourgeois a Gironde bal partjának külön klasszifikációja, olyan birtokokat soroltak ide, amelyek kimaradtak az eredeti 1855-ös Grands Crus Classes klasszifikációból. A 42 éves kínai üzletember, Richard Sen Dongdzsun ékszerbolt-lánc tulajdonos, Shanghai környékén 400 üzlete van. Az árat nem hozták nyilvánosságra. Tervei szerint abbahagyják a franciaországi értékesítést, és kizárólag Kínára koncentrálnak, egy újonnan létrehozandó borbolt hálózattal. Egy Saint Estephi termelő a Decanternek elmondta: az akvizíció azt mutatja, hogy megjelentek a komoly kínai vevők a Bordeaux-i piacon, és a presztízs pincészeteket célozzák meg. Az ügylettel hatra nőtt a kínai tulajdonú Bordeaux-i chateau-k száma: Chateau Latour-Laguens, Chateau Richelieu, Chateau Chenu Lafitte, Chateau de la Salle and Chateau de Viaud.

Megvan az első bio grand cru is: a sauternes-i Chateau Giraud most kapta meg a certifikátot a francia hatóságoktól. Ez az első birtok az 1855-ös grands cru-k közül, amely megszerezte a bio minősítést. A 100 hektáros birtokon a minősítéshez szükséges előírásokat 20 évvel ezelőtt kezdeményezte az négy tulajdonos egyike, Xavier Planty.

Minden vélemény számít!