// bejegyzés

Hírek

Kerházas aszút vesz Amerika

Nem új hír, mégis közöljük, mert érdekes, és elment mellettünk, mint a pécsi gyors: az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc, a Costco és a Tokaj Kereskedőház Zrt. 10 évre szóló, évi legalább 2,5 millió dolláros üzletet kötött.

A tokaji borvidék állami tulajdonú pincészete 2001-es évjáratú, díszdobozos csomagolású, 3 puttonyos aszút fog az áruházláncnak szállítani, évente 250 ezer palackot. Ez az Egyesült Államokba irányuló éves magyar borexport 10 százaléka. A Costco jelenleg nem forgalmaz magyar terméket, és hogy legyen képünk arról, mekkora: 2007-ben a világ vezető kiskereskedelmi lánca lett a minőségi borok forgalmazása terén. (2009-es árbevétele elérte a 71 milliárd dollárt.)

Kiss István Kerház vezető a távirati irodának Washingtonban elmondta: kétmilliós tételük van a 2001-es 3 puttonyos aszúból, ami el is fog fogyni. Eztán évjáratot váltanak. A Costco 15-20 dollárért (3200-4300 Ft) fog kínálni egy fél literes palackot. A Kerház közben már piacbővítésen spekulál, tárgyalnak például a Walmarttal is.

“Ez egyfajta reklám, egy kellően jó termék ahhoz, hogy az amerikaiak általánosíthassanak és azt mondják, a magyar bor egy jó bor” – mondta Kiss István, mégpedig azért, mert a palackokat különleges, kimondottan Amerikának szánt díszcsomagolásban fogják szállítani. “Nagy a felelősségünk, hiszen reményeink szerint a mi boraink fogják megnyitni a kaput a többi magyar bor előtt” – fogalmazott a Tokaj Kereskedőház Zrt. igazgatója. Bizony nagy, és nagy a kockázat is, elég, ha elolvassuk ezt itt.

Az Egyesült Államokba irányuló magyar borexport 3,9 millió dollárt, mintegy 2,5 millió palack bort tett ki tavaly – mondta el az MTI-nek Tóth Attila washingtoni mezőgazdasági attasé.

Két kérdésünk van:

- Ki mit gondol az árazásról?
- Tudja valaki milyen lesz ez a díszdoboz?

Kapcsolódó:

Ajánljuk:

Rekordév lehet 2009 Angliában
Ázsiáé a jövő
Visszahívták a manga sztárbort
Ezüstérmések a borászok
Megszólal a London Tokaj
500 millió borallergiás
51 pohár egy kézben

3 hozzászólás ehhez: “Kerházas aszút vesz Amerika”

 1. Nagy hír, ez sokat jelent. A Slukkban szivesen látnám a lekóstolást. :)

  Írta: akov | május 13, 2010, 10:58
 2. rohanok, veszek egyet! a slukkban amerikai áron nézem majd az ár-értéket. :)

  Írta: Kántorbandi | május 13, 2010, 12:05
 3. Ez egy nagyon jó hír szerintem, és remélhetőleg a kerházat is abba az irányba nyomja, hogy javítson az átlag minőségen.
  Érdekes ez a díszcsomagolás szöveg…. Én eddig úgy tudtam, hogy ez a tradicionális lesz:
  http://www.hungarian-wines.co.uk/images/tokaji-aszu.jpg
  mivel azt mondta az amerikai kereskedő, hogy neki azért ez kell, mert ezt dobja ki a google elől, ha az amerikai átlag polgár rákeres….

  Írta: Juventusy | május 19, 2010, 11:54

Hozzászólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!Legutóbbi hozzászólások

 • malnale: En nemetorszagbol jöttem elöször Somlora,azert, mert nagyon szeretem a bort. Kerdezösködtem utana, hogy...
 • BZoltan: Régi fogadalmam, hogy somlói termelővel kapcsolatban igyekszem csendben maradni, de Tamás esetében ez nehéz....
 • BZoltan: Szerintem kimondottan nagyszerű dolog, hogy a természetesség és a kézművesség nem alternatívái egymásnak,...

Ezt olvasták legtöbben

 • No results available

Csatlakozz!