Két etyeki pinot

Ha feltenném magamnak a kérdést, hogy hol találok ma Magyarországon igazán jó pinot noirt – és itt most a burgundi stílusra gondolok – akkor az egyik válasz biztosan az etyeki borvidék lenne.

Amiben a könnyű test, viszonylag alacsony alkohol, szép, lendületes savak, gyümölcsös-földes jegyek dominálnak. Ha elegáns és visszafogott, hűvös karaktert keresnék, mint amilyen az Etyeki Kúria most is forgalomban lévő és kapható 2012-es tétele.

A Drop Shop kínált lehetőséget arra, hogy összekóstolhassuk ezt, a pincészet legelső, 2003-as palackjával. Ez utóbbi teljesen más karakter, leginkább a villányi stílusba sorolnám. Tény, hogy a közízlés akkor ezt preferálta, talán a legtöbb fogyasztóknak még mindig ez tetszik jobban. A nagyobb test, a magasabb alkohol, az édesebb karakter. De szerencsére növekszik a száma azoknak a pincészeteknek, akik végre rájöttek, hogy milyen is a pinot noir igazi arca, és hogyan kell úgy elkészíteni, hogy a fajta legjobb tulajdonságai mutatkozzanak meg.

Az Etyeki Kúria nagyon helyesen elmozdult a számomra sokkal inkább kedvesebb burgundi stílus irányába, és ezt az utat – egy nagy ugrással lerövidítve a távot – példázza remekül a két kóstolt bor.

Etyeki Kúria Pinot Noir 2012

14 napot héjon erjesztett, spontán almasav bontás után egy évig 300 literes tölgyfahordóban érlelt tétel. 30%-a újhordóban. Málna, erdei gyümölcsök, szép földes aroma, fűszeresség, szegfűbors, kis ánizs, meszesség. Kellemes, jól iható, gyümölcsös és kellően fűszeres tétel. Szép savszerkezettel és kevés tanninnal. Az alkohol 13,5%, ami teljesen jól illeszkedik a könnyed testhez, elegáns a hordóhasználat.

Etyeki Kúria Pinot Noir 2003

Ez a birtok első évjárata pinot noirból, az első próbálkozás. Föld, gomba, füst, bőr, juhsajt, kis konyakosság, feketecseresznye, cassis, édesfűszer, fás és lekváros jegyek. Mélyebb és melegebb tónusú, édes karakterű bor, megfelel az évjáratnak, amiben készült. Sima, integrált tanninok, érett aromák. Az alkohol fűti és sok a hordó benne. A savszerkezet megkopott az évek alatt, már nem ad tartást a bornak. Nem gondolnám, hogy rengeteg van belőle elfekvőben, de ha valakinél igen, akkor nem érdemes tartani tovább.

Minden vélemény számít!