Kínai festi a Mouton új címkéjét

Egy kínai festő, Hszü Lei tervezhette meg a Chateau Mouton Rothschild 2008-as évjáratának címkéjét, jelentette be a patinás borház. 1945 óta minden évjáratban új címkét terveztetnek, élvonalbeli művészekkel.

A pauillaci premier cru pincészet a most piacra kerülő 2008-as évjárat címkéit a pekingi Today Art Museum művészeti vezetőjére bízta. A vezető kortárs kínai tárlat élén álló Hszü Lei elismert kínai kortárs művész.

A 2008-as Mouton címkén a pincészet címerállata, a híres kos áll, a hold két felének stilizált ábrázolása között. A pincészet közleménye szerint az alkotás egy nagy bor embereket és kultúrákat összekötő szerepét mutatja be.

A 2008-as Mouton ára az elmúlt hetekben folyamatos emelkedést mutatott, a már korábban kiszivárogtatott bejelentés kapcsán: amikor tavaly év végén az első spekulatív cikkek megjelentek a témában, az árak 1800 fontról 2200 fontra szöktek rekeszenként, írta a Decanter.

A Mouton döntése a kínai piac növekvő szerepe miatt egyáltalán nem véletlen. A vörösborokat eleve misztikus érdeklődés övezi Kínában, arról nem is beszélve, hogy a nagy házak befektetési kategóriába sorolt borainak zömét már a távol-keleten értékesítik. A Lafite is hasonló csínt vetett be pár hete, mikor közölték, a 2008-as palackok nyakán a kínai nyolcas szimbóluma lesz gravírozva, az évjáratot köszöntendő, és a Kínában nyitott új pincészetük előtti tisztelgésül.

A korábban említett árak a Mouton esetében már a múlt homályába vesznek. Ahogy arról már írtunk, a legutóbbi bordeaux-i borok árai meredek emelkedésre voltak ítélve, a Mouton bejelentése előtt már 6000 font (közel 2 millió forint) körül állt, utána 10 000 fontig (3,3 millió Ft) szökött egy rekesz.

Hszü Lei

A Mouton akciója egyébként nem új: 1924 óta kérnek fel művészeket a címkék megtervezésére, 1945 óta pedig minden évben új alkotással rukkolnak elő. Eddig olyan művészek jelentek meg a címkéken, mint Pablo Picasso, Salvador Dali, Francis Bacon vagy Andy Warhol.

Hozzászólások

 1. ambrusqkac mondta

  Hihetetlen, hogy milyen dimenziókban mozognak egyes pincészetek!
  Kíváncsi lennék, ha Tokaj (és az egész magyar borászat) fejlődése nem tört volna meg a 20. században, akkor vajon lennének olyan magyar birtokok, melyek hasonló pályán fociznak?

  “Mouton bejelentése előtt már 6000 font (közel 2 millió forint) körül állt, utána 10 000 fontig (3,3 millió Ft) szökött egy rekesz”

  Rekesz:D
  Erről a szóról kb a Varga Balaton sorozata ugrik be.
  Lehet, hogy a szó szerinti angol fordítás ezt mondja (?), de magyarul szerintem maradjunk inkább a kartonnál, vagy a ládánál.

 2. shyrkahn mondta

  Sztem teljesen mindegy, hogy rekeszt, vagy kartont ír az ember, amíg tudja, hogy mennyiségben ez mit is jelent… éppenséggel írhatnánk egy tucat palackot is, ha 12 palackról beszélnénk. BTW egy rekesz nem egyenlő az egy kartonnal. Egy karton ui. 6-t, vagy ritkább esetben 12 üveget jelent, míg egy rekesz 16-t. Ha a cikkben a rekesz 16 palackra vonatkozik, akkor helyes a megfogalmazás, egyébként nem. Legalább is én így tudom, de ha nem így van, akkor elnézést az okoskodásért.

 3. Kántorbandi mondta

  Ok, 12 palackról van szó, ez a klasszik mennyiség, 9 liter, rekeszes fa ládában, amit én eddig rekesznek ismertem, de lehet, hogy nincs igazam. Lényeg, hogy ha nincs másként kiemelve (pl. magnum vagy nagyobb palack) akkor mindig erről a sztenderd mennyiségről van szó.

Minden vélemény számít!